‘De geschiedenis leert dat de euro niet gaat mislukken’

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

Peter Rodenberg op Follow the Money:

Uit het verleden kennen we verschillende muntunies zoals de monetaire unie van de Verenigde Staten (sinds 1786), de Italiaanse en Duitse muntunie in de 19e eeuw, en multinationale muntunies zoals de Latijnse muntunie (1865-1926) en de Scandinavische muntunie (1873-1914). Uit hun geschiedenis kunnen we interessante lessen leren voor onze eigen muntunie.

Wat opvalt aan deze geschiedenissen is dat muntunies vrijwel nooit beginnen als een optimaal valutagebied. In de Verenigde Staten bijvoorbeeld, werd de dollar in 1786 ingesteld. Maar pas veel later voldeed de dollar aan de criteria van een optimaal valutagebied. Volgens de economen Bordo en Jonung pas na de Eerste Wereldoorlog; 130 jaar later. Volgens Hugh Rockoff was dat zelfs nog later; pas na de New Deal-politiek van Rooseveldt in de jaren dertig, toen de regering programma’s van openbare werken, rudimentaire sociale zekerheid en en budgetoverdrachten tussen staten introduceerde.

[…] diversiteit alleen is dus geen voorwaarde voor het opbreken van de eurozone, zoals tegenstanders beweren. Uiteindelijk gaat het om politieke wil. Politieke wil is de lijm die een muntunie bij elkaar houdt. Zolang er politieke steun is voor een muntunie kan die muntunie gehandhaafd blijven, zelfs als die muntunie niet voldoet aan alle criteria van een [Optimum Currency Area]. En vooralsnog is die steun van Europese politici onvoorwaardelijk. De geschiedenis leert ons daarmee dat de roep om opbreken van de euro in de eerste plaats onrealistisch wensdenken van eurosceptici is. Een muntunie kent een eigen dynamiek die de tegenstanders onderschatten.

Reacties (5)

#1 Micowoco

Klinkt een beetje als het pro-kernenergie argument. Een paar bijna-meltdowns gehad, maar de kans dat het echt misgaat is 1 op een miljoen, hoor.

#2 Dehnus

@1: Ja want met de “gulden” (wat een Dmark was in een raar pakje) had je geen inflatie gehad in de afgelopen 20 jaar. Want volgens het wetenschappelijk Blog Facebook, met grote wetenschappers als “Jennie, Jannie en Hannie zingen Hazes” kon je vroeger 4 karretjes met sloffen sigaretten kopen voor 1 tientje!

Vroeger bedoelende.. net voor de Euro.

#3 Hans Verbeek

Waarom stoppen bij de Middellandse Zee en de Bosporus?
Waarom geen wereldmunt ingevoerd?
Als er politieke steun is kan ook die wereldmunt niet mislukken…

#4 Micowoco

@2: leuke stropoppenverzameling heeft u daar. Ik beweer geen verstand van geld te hebben of te weten wat er anders ZOU zijn gebeurd met de gulden of whatever, maar stel alleen vast dat politici een voor een, schoorvoetend mijn ongefundeerde skepsis bevestigen: er zitten toch wel een paar ernstige weeffouten in plan A en een plan B is er niet. Dus die bijna-meltdowns moeten we maar negeren, want men heeft zogezegd het beste met ons voor.

#5 Michel

@3: Dat is al eens voorgesteld, nog wel door Keynes himself: de bancor. Dat is nooit geaccepteerd en in plaats daarvan is gekozen voor een systeem met de dollar dat op zijn beurt was gekoppeld aan het goud.

Essentieel voor een dergelijk systeem is dat overschotten worden “teruggeploegd”. Ik heb dat hier al eens uitgelegd The Global Miotaur

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

| Registreren

*
*
*