Dagboek Alfred Rosenberg, vertrouweling Adolf Hitler gevonden

Deze zijn waarschijnlijk wel echt. Maar ze moeten nog wel goed gelezen worden.

Open artikel

Reacties (30)

#1 Bolke

Ik dacht dat na 70 jaar toch wel zo’n beetje alle invalshoeken van het nazi regime onderzocht waren.

#2 econoom

@1:
Ach, lees eens het voorwoord bij de gepubliceerde dagboeken van Ciano, Mussolini’s schoonzoon, lang minister van buitenlandse zaken, tot Mussolini hem wegstuurde, liet oppakken, en executeren.
Geen mens is nog in staat aan te geven wat er echt is aan deze dagboeken.
Het zal wel weer een storm van verontwaardiging oproepen, maar het laatste deel van het dagboek van Anne Frank is geschreven met ballpoint pen, in 1944 zeldzaam in achterhuizen aan A”damse grachten.

#3 euro

@2:

Joh, dat balpen-verhaal is allang ontkracht en achterhaald.

What’s next ? De gaskamers hebben niet bestaan ?

#4 Kalief

Joodse tegoeden en bezittingen moeten (terecht) worden teruggegeven. Maar waarom worden Duitse archiefstukken dan niet ook teruggegeven?

Officials say Rosenberg’s diary was smuggled into the U.S. after the war, most likely by Robert M.W. Kempner, a government lawyer during the Nuremberg trials.

Geroofde Iraakse stukken worden teruggegeven, en zelfs de Britten geven Egyptische archeologische ‘vondsten’ terug.
Hoe halen de Amerikanen het in hun hoofd te denken dat een nazi-dagboek eigendom zou kunnen zijn van een New Yorks holocaust museum?

#5 Andy Cap

@4: Een nazi-dagboek is natuurlijk gewoon eigendom van de nazi’s, dat snapt iedereen.

#6 HansR

@5: wordt binnenkort teruggegeven.

#7 Bolke

@2: Het laatste deel was toch geschreven in word 2012?

#8 econoom

@3:
Een Duitse instantie, en het NIOD.
Indrukwekkend.
Als één land krampachtig de standaard tweede wereldoorlog verhalen overeind probeert te houden is het Duitsland.
Wat het NIOD is weet iedereen.
Kijk, er is volgens mij geen twijfel aan het Frank verhaal, te veel Nederlanders wisten er van.
Of het dagboek echt is, ik weet dat niet.
Er zijn mensen die alleen al twijfel hebben vanwege de schrijfstijl.
Een bekende historicus vroeg vader Frank of hij het mocht laten onderzoeken, dat werd geweigerd.

#9 econoom

@4:
Eén van Hitler’s kopstukken had een anti joods instituut ingericht in Duitsland, waar alle anti joodse literatuur was verzameld.
Na de capitulatie is het hele archief overgebracht naar een joods instituut in New York.
Daar is het alleen in te zien voor pro joodse historici.
Hans Jansen, de theoloog, dus niet de arabist, kreeg toegang voor z’n boek over het Madagascar plan.

#10 zaz

Jammer dat het echt niet te lezen is. http://i2.cdn.turner.com/cnn/2013/images/06/13/rosenberg.diary.pdf Gelukkig zitten er ook getypte stukken in. op 25 septebmer 1936

Das vielgebrauchte Wort Trennung von Staat und Kirche ist scheinbar auf dem Wege zur verwirklichung.

Hoe je dat nou toch kan menen als je ook van mening bent dat joden vervolgd moeten worden. Dat er nergens in je hoofd opkomt dat dat misschien volstrekt tegenstrijdig is…
Maar goed er zit dus ook een geheim stuk bij van 29-11-1944 (er staat nl in grote gothische rode letters Geheim) waarin aan Rosenberg wordt meegedeeld dat de afwikkelingsarbeid van de Oekraiense Reikskommisaris voltooid is en dat zal dan ook wel het bewijs zijn dat bewijzen van de oorlogsmisdaden van onder andere het bloedbad van Babi Jar (welke andere afwikkelingsarbeiden zouden zo geheim zijn) moedwillig zijn vernietigd.

#11 Ernest

@9: Wat is je probleem, econoom? Zo erg is het toch niet dat de herinnering aan een gigantisch misdadig regime goed gedocumenteerd wordt?
Je mag in Duitsland overigens niet zomaar een foto van een Duitse soldaat met een pistool en een paar lijken laten zien, zonder dat je erbij kan vertellen waar en wanneer die gemaakt is en hoe je eraan komt. Zie bijv deze pdf.
Wat helpt het dan om evt minder goed gedocumenteerde zaken voor het voetlicht te brengen?

#12 zaz

Het punt van econoom is dat hij selectief zoekt op informatie en ons dit laat uitzoeken omdat hij zelf roept zonder onderbouwing voor het zaaien van geruchten en flauwekul.

. Er wordt wel gezegd dat er in het dagboek ook aantekeningen in balpen staan. Klopt dat?
Nee, dat klopt niet. Alle dagboekaantekeningen zijn geschreven met diverse soorten inkt en (kleur)potlood, niet met ballpoint. Het documenttechnisch onderzoek van het Gerechtelijk Laboratorium toont aan dat het grootste deel van het dagboek en de losse vellen is beschreven met grijsblauwe vulpeninkt.
Daarnaast heeft Anne voor haar aantekeningen nog rode dunne inkt, groen en rood kleurpotlood en zwart potlood gebruikt; geen ballpoint. Niettemin is op onder meer extreemrechtse webfora met de nodige regelmaat nog altijd de aantijging te lezen dat delen van het dagboek van Anne Frank met ballpoint zijn geschreven.
Schamper wordt er dan gesproken over ‘het balpen meisje A. Frank’ en wordt er uitgelegd dat de ballpoint pas na de Tweede Wereldoorlog in Europa in zwang is gekomen. De conclusie die met deze aantijging wordt opgedrongen, is dat de teksten in het dagboek niet door Anne Frank zelf geschreven kunnen zijn.

Bron: http://www.annefrank.org/ImageVaultFiles/id_11695/cf_21/tienvragen_nl.pdf

#13 Ernest

@12: Dat is nog geen verklaring voor het balpenverhaal. Want dat komt toch ergens vandaan?
Dat staat er verderop, zie ik: ‘”Het Nederlandse onderzoek van het Gerechtelijk Laboratorium (medio jaren tachtig) laat echter zien dat ballpointschrift alleen is aangetroffen op twee losse notitieblaadjes van eerdere onderzoekers en dat deze notities van geen enkele betekenis zijn voor de feitelijke inhoud van het dagboek. Ze zijn er overduidelijk later tussen gestopt. Tevens concluderen de onderzoekers van het Gerechtelijk Laboratorium dat het handschrift op deze twee notitieblaadjes ‘in verregaande mate’ verschilt met dat in het dagboek.”

#14 zaz

@13

ene heer Ockelmann uit Hamburg schreef in 1987
dat zijn moeder de bedoelde notitieblaadjes heeft geschreven. Mevrouw Ockelmann was medewerkster van het team dat omstreeks 1960 grafologisch onderzoek deed naar de geschriften van Anne Frank.

het gaat daarbij om 2 notitieblaadjes die er dus later in zijn gestopt. En die zijn er de oorzaak van dat er tot op heden dergelijke verhalen opduiken. Dat is toch ernstig.

#15 Ernest

@14: Mensen die over de echtheid zeuren zijn er kennelijk niet in geïnteresseerd.

#16 zaz

@10: maar goed het gaat hier dus om een heel ander dagboek. Dat van Rosenberg. En dat dagboek is behoorlijk van belang want Rosenberg is niet zomaar een van Hitlers vertrouwelingen. De hond van Hitler zal ook wel een vertrouweling geweest zijn maar deze figuur, Rosenberg is vanaf 17 juli 1941 eindverantwoordelijk voor de nazi-politiek in Oost Europa en dus een van de eindverantwoordelijken van zowel het idee als de uitvoering van het Generalplan Ost en de daaraan gekoppelde Endlosung op de Judenfrage.
http://www.ess.uwe.ac.uk/genocide/Rosenberg.htm

@1 zoals je kan zien in sommige reacties hier is er nog lang niet genoeg bekend.
Dat treurige feit hangt naar mijn idee samen met het Nederland-perspectief dat op scholen altijd wordt gehanteerd en de tweede wereldoorlog reduceert tot februaristaking en hongerwinter. Tot ik vorig jaar HhhH las, had ik ook nog nooit van Heydrich of dat Generalplan gehoord.

@0 Vooral die laatste twee getypte blaadjes intrigeren enorm. Gauleiter Koch heeft daarin bericht over de beëindiging van de afwikkelingswerkzaamheden. ???

#17 Bolke

@16: Het bekijken van de Mini serie Holocaust was al voldoende geweest om te weten wie Heydrich was.

#18 Ernest

@17: Als je zo begint… Het lijkt me geen verplichte kennis en je kunt niet voor iedere onbekendheid met een onderwerp verwijzen naar een televisieprogramma.

#19 Bolke

@18: De miniserie Holocaust is niet zomaar een TV programma, als er op scholen een verplichte kijklijst zou bestaan zoals een verplichte leeslijst dan zou holocaust daar zeker op staan.

http://www.imdb.com/title/tt0077025/

#20 econoom

@18:
Fritz Peter Habel, ´Die Sudeten-Deutschen’, 1992, 2002, München.
Volgens dit boek liet Churchill Heydrich vermoorden, Lidice, op verzoek van Benesh, omdat hij te populair werd bij de Tsjechen.
Heydrich pakte de zwarthandel aan.
Het woord ‘Endlösung’ betekende in het duits niets meer dan definitieve oplossing.
Het betekende niet genocide.
Lees Hans Jansen, ‘Der Madagaskar Plan, Die beabsichtigte Deportation der europäischen Juden nach Madagaskar’, München 1997.
Er is inmiddels een nederlandse vertaling.

#21 Ernest

@19: Ja, ok, maar voor een plek op een verplichte kijklijst is een lange wachtrij. Er is wel meer dan de holocaust om les over te geven, gelukkig.

#22 gronk

@21: laat likoed nederland het maar niet horen.

#23 Bolke

@21: Klopt, maar deze serie vertelt in 1 keer het hele verhaal van de joden en de nazi’s van 1935 t/m 1945.

#24 Ernest

@20: Tja, als mensen de Nederlandse of Engelse vertaling van Endlosung niet kennen, wil dat nog niet zeggen dat zoiets als een massamoord op de joden nooit heeft plaatsgevonden. (Excuseer me voor de drievoudige ontkenning in de vorige zin.)
Dat Churchill Heydrich had willen laten vermoorden, maakt van Heydrich nog geen lieverdje en ontkent ook niet diens betrokkenheid bij de holocaust.
Als ik tijd en zin heb, zal ik dat boek misschien eens inkijken. Maar het falen van een plan om joden te verhuizen naar Madagaskar, lijkt me geen excuus om alsnog allerlei joden uit bijvoorbeeld Nederland te vermoorden. Dat zou zoiets zijn als asielzoekers doodmaken omdat ze niet naar een ander land kunnen worden door- of teruggestuurd, en die service ook buurlanden aanbieden: wij hebben de definitieve oplossing voor het asielvraagstuk hoor!

#25 zaz

@18 ben ik hier op stormasso? Wat is dit voor een cryptisch latentisme: trek je zwarte laarsjes aan en zeg wat je eigenlijk te zeggen hebt, dan kan PRISM je ipnummer checken.

Die Habel schreef over de Sudetenduitsers. Heydrich – De Beul van Praag- is nooit populair geweest onder de tsjechen en heeft meteen bij binnenkomst de totale terreur afgekondigd en massa-executies op straat uitgevoerd. Lidice is het dorp dat Heydrich heeft laten ontruimen, alle mannen heeft laten afslachten bij een schuurtje, en alle vrouwen en kinderen in de kerk bijeengedreven en gedeporteerd naar Chelmo en Ravensbrück voor zover ze al niet in de kerk waren doodgeschoten. Er hebben weinig gruwelijker mensen geleefd dan Heydrich.
En ja Endlosung betekent oplossing. Had iemand hier gezegd dat dat niet zo was? Eichmann was zelf bezig met het onzalige plan om alle rijksvijanden naar Madagascar te verschepen, dat heeft nooit serieuze vormen aangenomen want het kostte te veel.
En ja er is een enorm debat tussen historici over de vraag of de Endlosung nou functioneel was of intentioneel. Daarom is het erg belangrijk dat dit dagboek boven water is gekomen. Maar op zichzelf maakt het niet uit wat de reden was want geen van die miljoenen mensen is er minder dood om.
https://en.wikipedia.org/wiki/Functionalism_versus_intentionalism

En hoe dan ook is het enorm offtopic om te beginnen over alles waar je over begonnen bent. Geef mij die Jabir maar weer terug.

#26 euro

@25

Lidice is niet door Heydrich zelf verwoest maar als represaille vanwege Heydrich’s dood.

#27 zaz

@25 ja dat bedoelde ik ook, ik snap niet hoe ik dat nou heb kunnen schrijven.

#28 Ernest

@25: Ik? Ok. Sorry hoor, maar die literatuurlijst was niet van mij, evenmin als die tv-tip.

#29 zaz

ik kan zelfs al niet meer nummeren; of er verdwijnen reacties. . @ 26 en ik weet t.

#30 Jules Vismale

Alfred Rosenberg was niet bepaald een opvallende nazi en de boeken die hij schreef zullen mij nooit bekoord hebben, net zo min als dat ‘Mein Kampf’ voor mij is te begrijpen. Als ik aan Rosenberg denk weet ik niets anders over hem dan at hij een dubbelhartige nazi was van Baltisch-Duitse komaf. @16, Zaz heeft zeker gelijk dat Rosenberg een grote rol speelde in de Holocaust en de terreur in Oost-Europa maar daarbij was hij er een grote voorstander van om de Oekraïners, Wit-Russen, Balten, Kozakken, Kaukasiërs e.v.a. niet-Russische volkeren tijdens WO II onafhankelijkheid en zelfbestuur te geven in de hoop dat dezen met de Duitsers gingen collaborateren. Tijdens hun inval in Rusland op 22 juni 1941 zagen miljoenen van deze opgenoemde mensen (waaronder ook vele Russen én joden!) Adolf Hitler en de Duitsers aan als bevrijders die hen zouden verlossen van de, door hen zo gruwelijk gehate, Jozef Stalin die hen decennia’s lang afschuwelijk had geterroriseerd en uitgebuit! Helaas wantrouwden en verafschuwden Hitler, de nazi’s maar óók veel onderdelen van de Wehrmacht deze volkeren en begonnen ze hen op hun beurt te terroriseren en degenen die dat het gruwelijkste deed was rijkscommissaris Erich Koch! Rosenberg en Koch hadden door hun meningsverschillen een gruwelijke afkeer van elkaar maar de laatstgenoemde kreeg door de steun van de nazi’s de overhand om vooral de Oekraïners vreselijk te gaan onderdrukken zodat de Duitsers WO II niet meer konden winnen. Rosenberg zou in 1946 in Neurenberg aan de galg eindigen maar Koch ging levenslang de gevangenis is (hoewel onder zijn bewind miljoenen Polen, Oekraïners, Russen en joden werden vermoord) en hij stierf pas in 1986 en liet zeker géén dagboek achter!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

| Registreren

*
*
*