Crisis? Bijstandsgerechtigden de duimschroeven aandraaien!

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

Gaat vast helpen tegen het begrotingstekort:

Bijstandsgerechtigden die met meerdere mensen een woning delen, krijgen straks een lagere uitkering. Zij delen hun kosten, waardoor die per persoon lager zijn. Dat staat in een wetsvoorstel dat staatssecretaris Jetta Klijnsma van Sociale Zaken dinsdag naar de Tweede Kamer heeft gestuurd.

Bovendien: wie niet werkt, zal ook niet eten:

Volgens het wetsvoorstel komen er strengere regels voor bijstandsgerechtigden die niet genoeg hun best doen aan de slag te komen. Ook mogen bijstandsgerechtigden hun sollicitaties niet belemmeren door onaangepaste kleding of gedrag. Iedereen die een bijstandsuitkering aanvraagt, moet kunnen aantonen dat hij de voorgaande vier weken er alles aan heeft gedaan om werk te vinden.

Kortom: zolang je geen werk hebt, heb je ook wat minder vrijheid.

Hoe hoog was het werkloosheidspercentage ook al weer?

Open artikel

Reacties (28)

#1 su

Jezus, wat is de PvdA toch een a-sociale partij geworden. Er wordt geroofd en gestolen aan de top, PvdA bestuurders incluis, maar de minima moet weer kei hard aangepakt worden.

#2 Jeroen Laemers

Ik vind het contrast met de voorafgaande waanlink uitermate veelzeggend.

#3 Niet JeZus

Partijen als het PvdA en het CDA verdienen het om keihard uit het pluche getrapt te worden, terug naar de realiteit, terug naar hun eigen roots en vooral hun eigen achterban.

Sorry dat ik me zo GeenStijls uitdruk..

#4 Inkwith Barubador

Uitkeringstrekkers zijn luie donders die niets liever doen dan profiteren van hardwerkende gezagstrouwe burgers.

Dat soort taal kenden we voorheen alleen van VVD-types.

#5 pedro

OMG… Krijgen we de voordeurdelerskorting weer terug? Gaan we weer tandenborstels tellen bij de armste huishoudingen van het land? Gaat weer lekker veel opleveren. En ondertussen blijven de echte fraudeurs nog steeds grotendeels buiten schot.

#6 aynranddebiel

Er Is Geen Werk.

Zelfs de tot-voor-kort-hardwerkende-nederlander met van zichzelf al aangepaste kleding en dito gedrag heeft op dit moment moeite om een baan te vinden, dus er kan geen andere reden zijn dan rancune voor deze aandacht voor de meest kansarmen.

#7 Micowoco

@0: het gaat niet om het begrotingstekort. Het gaat om naar boven likken en naar onderen trappen. Gewoon omdat het kan.

#8 L.Brusselman

Weer die Klijnsma,dat de banden van haar rolstoel voortdurend lek mogen geraken.

#9 Andy Cap

Tijd om zelfhulpgroepen “proletarisch winkelen” overeind te zetten. Drie goor-uitgedoste schijnalcoholisten om het personeel bezig te houden en 15 keurig geklede moeders met baby-voorzieningen om het echte werk te doen.

#10 Kalief

Zij delen hun kosten, waardoor die per persoon lager zijn. Als de woonkosten lager zijn krijgen ze ook minder huurtoeslag, dus die kosten zijn al verrekend in het ’totaalinkomen’. Dit lijkt mij een beetje dubbelop. De kostendelersnorm gaat behalve in de bijstand, ook gelden in de AOW, Anw, IOAW, IOAZ en Toeslagenwet. En als ze dan ook nog eens een lagere toeslag krijgen is het driedubbelop.

Zo komen er strengere en heldere regels voor uitkeringsgerechtigden die hun arbeidsverplichtingen niet nakomen. Ik vind niet terug wat er strenger wordt, zo te zien gaat het om al bestaande regels. Misschien worden de voorschriften voor de ambtenaren wat duidelijker zodat die ze minder kunnen negeren.

http://www.rijksoverheid.nl/ministeries/szw/nieuws/2013/11/12/meer-maatwerk-en-duidelijkheid-in-de-bijstand.html

#11 Bismarck

@6: Dat is toch leuk, een beetje sadistisch werklozen (VVD’ers zullen zeggen werkelozen) achter baantjes aan laten jagen juist in een periode waarin er geen banen zijn? Het is trouwens ook de schuld van die nare linksen die maar niet aan het versoepelen van het ontslagrecht willen. Want dan waren er ineens wel meer banen geweest. Bovendien kun je dan helemaal leuk werkenden en werklozen tegen elkaar uitspelen. Wie wil er voor het minste loon? Wie wil de meeste uren gratis overwerken? Wie klaagt het minste over het aan de laars lappen van arboregels (nog zo’n lastige linkse hobby)?

Nederland kan zoveel mooier! Daarom, juist nu, PvdA! euh VVD!

#12 McLovin

Tja, het gaat een bepaalde partij echt lukken om de verzorgingsstaat de nek om te draaien, gewoon omdat het kan….

#13 P.J. Cokema

De ‘kostendelersnorm’, wie verzint zo iets?
En dat terwijl die norm al volop wordt gepraktiseerd volgens Ruttes” iedereen zal er wat van voelen”. We delen al de kosten van de crisis.

Je zou bijna één van deze petities ondertekenen, jammer dat al die verschillende petities niet in één krachtige petitie is gebundeld.

http://petities.nl/petitie/bezuinigingen-2013-2014
De meeste Nederlanders, vooral met een laag en gemiddeld inkomen, eisen gewoon dat het nu genoeg is met bezuinigingen, dat er eerst word bezuinigd op salarissen van het koningshuis, Eerste/Tweede Kamerleden, overheidsinstellingen, topfunctionarissen van overheidsinstellingen en onnodige evenementen
32 ondertekenaars

http://petities.nl/petitie/het-ontslag-kabinet-rutte2
Het Kabinet haar ontslag per 1-10-2013 te accepteren en haar functie dan neer te leggen en nieuwe verkiezingen uit te roepen
3.715 ondertekenaars

http://petities.nl/petitie/huidige-kabinet-moet-opstappen
Ontslag Rutte/kabinet Rutte II.
2 ondertekenaars

http://petities.nl/petitie/beeindiging-van-het-kabinet-rutte-ii
verzoeken Minister-President van het Kabinet Rutte II, dringend het ontslag van u en het gehele Kabinet aan te bieden aan onze Koning Willem-Alexander.
33 ondertekenaars

U ziet: Kleinsma doet nog zo haar best, maar er lopen maar bar weinig mensen warm voor deze petities.

#14 McLovin

@13: ontslag regering….en dan? Begint het circus weer van voren af aan.

#15 Andy Cap

@14: Maar dan met Wilders als opperstalmeester,

da’s pas lachen.

#16 L.Brusselman

@14: :

ontslag regering….en dan? Begint het circus weer van voren af aan

Maar veel slechter zal de voorstelling er niet door worden.

#17 Bolke

Volgende keer maar gewoon SGP stemmen, de enige partij die haar principes niet weggooit.

#18 Noortje

@17
Gedoogregering
Lenteakkoord
Begrotingsakkoord

Wat blijft er over aan partijen die niet ‘in het belang van het land’ de meest idiote maatregelen hebben ondersteund? Alleen de sp, pvvd en de nauwelijks meetellende minipartijtjes dacht ik. De sgp deed fijn mee in de laatste ronde.

#19 sander_1583

Prima voorstellen, er staat alleen maar:
er gaat op huishoud niveau naar inkomen gekeken worden
EN
probeer aan een baan te komen zonder jezelf door je uiterlijk en taal etc. meteen te diskwalificeren. (nee dat is geen discriminatie)
Dit telt alleen voor mensen die helemaal geen baan willen

Is er nog iemand met een inhoudelijke reactie!

Prima voorstellen… Voor 99% van de WWBers is er geen verandering.

#20 McLovin

@19:
1) waarom moet er uberhaupt op huishoudniveau naar inkomen gekeken worden ? zoals inhoudelijk in eerdere reactie al is aangegeven om het moment dat je samen gaat dan worden andere regelingen al aangepast.
2) Is een heel subjectief gegeven zolang je niet wettelijk vastlegt wat dan wel of niet een correct uiterlijk is.
3) als het voor 99% van de WWB-ers niet uitmaakt….welk probleem los je dan op? Een niet bestaand marginaal probleem met onrechtvaardige en onuitvoerbare wetgeving

#21 sander_1583

McLovin, goed bezig!

3) Net zoals dat we voor de zwakker in de samenleving moeten zorgen (de 1% tot 5%?) Moeten we ook zorgen voor de 1-5% van de uitvreters (van die groep)…..

#22 McLovin

@21: Nu ziin “Bijstandsgerechtigden die met meerdere mensen een woning delen, ” en zij die solliciteren met het subjectieve criterium “onaangepaste kleding of gedrag.” al verklaard tot uitvreters? Sterk staaltje framing.

#23 su

@19: Nee, iemand drie maanden de uitkering onthouden voor onverzorgd uiterlijk gaat echt verbetering opleveren.. Fascistoïde pestgedrag is het.

#24 Inca

Zijn de hoofddoekjes eigenlijk al gelabeld als onaangepaste kleding? Wilders likt z’n vingers af.

#25 lurker

Volgende stap: alleenstaanden die langer dan een jaar in de bijstand zitten (want als je dan nog geen werk hebt gevonden moet het wel aan jezelf liggen) krijgen verplicht een roommate toegewezen. Als gevangenen een cel kunnen delen waarom uitkeringstrekkers dan niet? Het is crisis dus elke besparing telt!

#26 Andy Cap

@21: Om te zorgen dat ze er alles aan gaan doen om bij jou in het bedrijf te komen werken, in plaats van de 95% goedwillenden waar geen plaats voor is?

Nou, gefeliciteerd dan maar vast.
Ik hoop dat je er blij mee zult zijn.

#27 Letaupe

“Als een van hen werk vindt en deze persoon niet gehuwd is of samenwoont, wordt zijn salaris niet verrekend met de overige uitkeringen in het huishouden, omdat werk moet lonen.”

De AOW valt wel onder de kostendelingsnorm, logisch moet die AOW’er maar werken met zijn luie donder.Zijn pensioeninkomen is natuurlijk geen inkomen uit arbeid. Na gedane arbeid wordt niet meer gerust!!

Ik dacht dat je AOW premie betaalde (heel soms 42 jaar) omdat je dan later verzekerd bent van een AOW uitkering? Dat blijkt nu gewoon een voorwaardelijke uitkering te zijn waar je bij de overheid voor op je knieën moet liggen. Lijkt mij typisch weer een geval van tijdens de wedstrijd de spelregels veranderen. Dat kan alleen in Nederland waar het rechtsstaat zo zoetjes aan met voeten getreden wordt.

#28 Inca

Btw, van Joop:

Op dit moment kunnen gemeenten zelf al kortingen opleggen, maar volgens Klijnsma leidt dit tot willekeur, meldt de Volkskrant:

“Klantmanagers hebben in de uitvoering een (te) grote beoordelingsvrijheid; zij leggen naar eigen inzicht wel of geen maatregel op. Dat leidt tot ongerechtvaardigde rechtsverschillen, zowel binnen een gemeente als tussen gemeenten onderling.”

Dus, alles moet decentraal want ‘beter inschatten’, ‘dichter bij de mensen’ en andere blabla, alle opmerkingen over willekeur en verschillen negerend, totdat blijkt dat gemeenten niet repressief genoeg zijn. Dan is het erg en worden de gemeenten op hun vingers getikt omdat ze een eigen invulling aan het beleid geven.

(En ja, laten we in geval van twijfel vooral zorgen dat we het de mensen zo moeilijk mogelijk maken. Want liever 10 bijstanders onterecht in de problemen dan 1 profiteur.)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

| Registreren

*
*
*