Boete die Rabobank aan VS en Groot-Brittannië moet betalen voor Libor-schandaal is fiscaal aftrekbaar

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

Blijkt uit antwoorden op Kamervragen van staatssecretaris Frans Weekers (Financiën)

Open artikel

Reacties (15)

#1 Emile M

Dat staat nog niet vast. Het is goed te verdedigen dat deze boete is toe te rekenen aan de Londense vestiging. De staatssecretaris verwijst daar ook indirect naar.

#2 Joost

Maar mocht de rabobank het voor elkaar boxen het af te schuiven, wat zullen we gaan bezuinigen? Kinderboerderijen dicht? Pensioenen naar beneden? Collegegelden omhoog?

#3 Niet JeZus

Ben ik de enige die boos wordt van de onbeschoftheid en arrogantie die in deze gang van zaken doorschijnt?..

#4 Olav

@3: Nee, maar ja, wat moet je? Je weet hoe het de Commune van Parijs is vergaan.

#5 pedro

@1: in het UK is dat niet aftrekbaar? Of is het niet erg als de Britten daar aan mee moeten betalen, maar wel als wij dat zouden moeten doen? Ik snap je argument dus niet zo goed.

En btw: misschien wijst de Rabo de boete wel toe aan haar toekomstige vestiging op de maan, of verdeelt ze de boete op zo een schimmige wijze over vele landen, dat niemand nog weet of ze werkelijk iets betaald hebben. Dat is dan weer wel in lijn met de financiële praktijken van de laatste decennia, met dank aan de liberalisering van de financiële markten.

#6 Emile M

Ik weet niet of het in de UK aftrekbaar is. Als dat zo is staat daar in ieder geval tegenover dat van de boete ook een wezenlijk deel in de plaatselijke schatkist is gevloeid. De rabo wijst niet toe. De toerekening gebeurt aan de hand van internationale verdragen. Met de bewoners van de maan hebben wij zo’n verdrag niet.

#7 pedro

@6: OK dat is al wat duidelijker. Maar dan nog (en ik heb niet alles in deze kwestie gevold hoor, dus als ik me ergens vergis, wijs me daar gerust op): als je zegt, dat een aanzienlijk deel van de boete in de plaatselijke schatkist is gevloeid, dan is het toch nog steeds zo, dat alleen die plaatselijk betaalde boete af kan worden getrokken, mag ik hopen? En “De toerekening gebeurt aan de hand van internationale verdragen” stelt mij ook niet echt gerust (misschien moet ik me er toch meer in gaan verdiepen?). Volgens mij gaat dat er toe leiden, dat de Rabo overal maximaal af gaat trekken en minimaal betalen…

#8 Emile M

Ja de Robo zal – naar ik aanneem binnen de wettelijke mogelijkheden – proberen zo min mogelijk belasting te betalen. Verder zullen de belastinginspecteurs in de landen waar Rabo aan belasting is onderworpen hun best doen de plaatselijke belastingwetten zo goed mogelijk toe te passen. Daar zullen nog heel wat procedures over gevoerd worden en uiteindelijk doet de hoogste rechter uitspraak of wordt het geschikt. Lijkt me een goede procedure in een rechtstaat.

#9 pedro

@8: helemaal mee eens, al viel het manipuleren van de libor rente natuurlijk ook heel lang binnen de wettelijke mogelijkheden. Beter gezegd binnen de mogelijkheden om de wet ten eigen voordele te interpreteren.

En ondertussen gaan we wel weer tandenborstels controleren bijstandtrekkers…

#10 Zmoooc (varianten)

Wat een gezeik. Boetes zijn ALTIJD aftrekbaar TENZIJ het gaat om boetes die je moet betalen aan de Nederlandse Rijksoverheid. Je mag deze boete net zo goed aftrekken als je een parkeerboete mag aftrekken. Of je bibliotheekboete. Of de boete van Center Parcs omdat je de toiletpot kapot hebt gescheten. Wat zou de Nederlandse overheid te maken hebben met in wat voor vorm je je financiele transacties met derden inricht?!

Een enkeling verwoord dit natuurlijk weer als “je mag boetes nooit aftrekken tenzij” maar feitelijk is het andersom. De situatie is hartstikke duidelijk, eerlijk, klip en klaar. Maar blijkbaar begrijpt de PvdA het niet.

Ga je liever om iets nuttigs druk maken. Zoals welke idiote partij dit soort idiote kamervragen stelt. Of hoe je zonder het op te zoeken al het sterke vermoeden kon hebben dat dit wel weer twee economen moesten zijn geweest….:P Gooi dit soort zinloze ballast liever uit de Tweede Kamer. Dankuwel.

#11 Emile M

Om een boete te mogen aftrekken van je belaste winst moet deze kunnen worden aangemerkt als zakelijke kosten. Bij de meeste parkeer- en center-parksboetes zal dat niet het geval zijn.

#12 McLovin

@10: Is er een jurist/fiscalist in de zaal? Als dat waar is dan wordt het hoog tijd dat af te schaffen. complete kolder dat je dat mag aftrekken van je bedrijfswinst. Ik raad iedereen aan om je in te schrijven bij de KvK en een btwnummertje te verkrijgen…kost niks en je kan alle boetes afschaffen en je kan ook nog btw terug krijgen van de belastingdienst!

#13 Letaupe

@ 12 Geen fiscalist noch jurist, maar toch een poging tot wat meer helderheid:

Die Rabo c.s. Libor en Euribor fraude vond in zes vestigingen plaats op drie continenten. Die winst zal dus ook wel in die vestigingen gemaakt zijn. Het ligt dus voor de hand de boete daar van de belasting af te trekken, zo die boete al af te trekken is.

(1) In Engeland is de FAC-boete niet aftrekbaar, zoals in elk beschaafd land gebruikelijk is.
(2) Die 325 mln. dollar boete in de US is daar noch in Nederland noch in enig ander land aftrekbaar volgens de prosecution agreement blz 11: “Rabobank acknowledges that no tax deduction may be sought in the United States , the Netherlands , or elsewhere in connection with the payment of any part of this $325,000,000 penalty.”
Dat hadden de media en de Kamer dus gewoon kunnen lezen. Maar misschien is wel sprake van boerenslimheid.
(3) Van die andere $425,000,000 boete heb ik dat niet zo snel kunnen vinden.
Voor verwijzingen naar bronnen zie: http://tinyurl.com/nhuve98

Het persbericht van der Rabo was dus schandelijk nietszeggend omdat het netto effect op resultaat noch vermogen werd vermeld.

#14 sikbock

@10: ik ga altijd naar Landal, mag ik dat ook aftrekken?

#15 Andy Cap

@14: Nee, dat moet je juist optellen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

| Registreren

*
*
*