DATA - Als gevolg van het opnieuw opgelaaide conflict in het Midden-Oosten laait ook online onmiddelijk de discussie weer op over antisemitisme van mensen hier in Nederland. En regelmatig beroept men zich op de stijging in het aantal incidenten. De cijfers van het CIDI geven echter een ander beeld. Daarom hier opnieuw verwijzing naar een eerder artikel voor wat meer context.
Artikel bevat links naar eerdere edities en eerdere discussies.
Reacties (7)
Dank voor de mogelijkheid tot reageren.
Als ik alleen naar de jaren 2003, 2006, 2009 zie ik een vrijwel lineare lijn naar beneden. Die trend lijkt gebroken te zijn.
Verder is de toename 28% t.o.v. vorig jaar. 28% is fors, maar ik heb geen idee of dat bij deze waardes wel of niet statistisch relevant is.
@1: Om van een echte trend te kunnen spreken, moet iets toch meerdere jaren zichtbaar zijn.
@1: Er is geen trendbreuk waar te nemen rond 2009 (iig niet met 95% betrouwbaarheid of iets dat enigzins betrouwbaar is). Wel rond 2002 (als je de betrouwbaarheidsintervallen maximaal zet, is niet helemaal met 95% betrouwbaar): 2000-2002 stijgt significant (mediaan = 108/jr; Mann-Kendall robuuste lijnschatter); waar 2002-2009 significant daalt (mediaan = (min) -24.75/jaar = Mann-Kendall robuuste lijnschatter)
Is er ook rekenschap gehouden met de (poging tot) ‘maatschappelijke normalisatie’ van nationalisme/ antisemitisme? In woord afstand nemen van, maar ondertussen…
De zoon van https://en.wikipedia.org/wiki/David_duke is wel een ‘leuk voorbeeld’ in deze. Of Le Pen die in woord afstand neemt, maar waarvan een kind van met enige regelmaat ‘extreemrechtse bijeenkomsten’ bezoekt. Heb ik het gemakshalve even niet over Le Pen senior.
Fascisten zijn meestal nogal traag van begrip.
@0: in hoeverre wordt kritiek op het beleid van Israël opgevat als antisemitisme door het CIDI?
@5: Zover ik heb kunnen nagaan is dat geen onderdeel van de te tellen incidenten.
Er lijk wel duidelijk een lineaire lijn te zijn met de conflicten daar en het antisemitisme hier.
2000-2004 tweede intifata
2005 derde intifada deels geweldloos verzet
2006 oorlog Hezbollah – Israël
2009 oorlog Hamas – Israël – inval Gaza