Clingendael raadt aanschaf JSF af

NIEUWS - Dat staat in een advies aan minister Hennis-Plasschaert van Defensie.

Open artikel

Reacties (9)

#1 Niet JeZus

Dat zal men wel weer zo weten te verbuigen dat het dient te worden geïnterpreteerd als een goede reden om dat veel te dure vliegtuig aan te schaffen…

#2 Loupe

In het rapport ‘Clingendael’s Visie op de Toekomst van de Krijgsmacht’ stellen de auteurs dat de scheefgroei tussen ambities, beschikbaar budget en de structuur van de krijgsmacht keuzes over de toekomstige Nederlandse krijgsmacht onvermijdelijk maakt. Daarbij gaat het niet louter om de vervanging van de F-16, maar om de capaciteiten van de gehele Nederlandse krijgsmacht.

Kortom: eerst nadenken, dan de portemonnee trekken. Lijkt me verstandig advies.

#3 Bolke

Wat dat advies dus eigenlijk zegt is dat missie’s zoals Bosnie & Kosovo dus niet mogelijk zijn zonder JSF.

#4 Prediker

We kunnen ons die JSF helemaal niet veroorloven. De broekriem moet aan, de tering moet naar de nering gezet, en het begrotingstekort mag niet hoger zijn dan drie procent.

Daarom bezuinigen we op ouderenzorg, jongerenzorg, geestelijke gezondheidszorg, ziekenzorg, etcetera, etcetera.

Dus men moet mij toch maar eens vertellen waarom Nederland zo nodig mee wil betalen aan de alsmaar duurder wordende speeltjes van de Amerikanen. De kosten van dat project nemen immers hand over hand toe.

#5 Bismarck

Gelukkig kan defensie makkelijk bezuinigen door de kosten van de aanschaf van de JSF pas later of over meer jaren te boeken, want het gaat minstens 4,5 jaar langer duren voor we ze überhaupt kúnnen aanschaffen.

#6 Prediker

@5 – De rekening neerleggen bij de volgende generatie, heet dat toch?

Sowieso begrijp ik niet, als onze politici zo voor een sterk verenigd Europa zijn, waarom we niet hebben geïnvesteerd in een Europees project: de Eurofighter typhoon. Als het goed genoeg is voor de Britse Royal Air Force en de Duitse luchtmacht, waarom dan niet voor onze jongens?

Of, als je voor de scherpste prijs-kwaliteit verhouding gaat: de Saab Gripen. Die dingetjes kosten $40-$60 miljoen per stuk. Dat is meer dan de helft goedkoper dan wat de JSF nu reeds kost (en die kosten rijzen de pan uit).

De toekomst van de luchtmacht ligt toch in drones. Ik snap best dat die F-16 piloten de meest geavanceerde speeltjes willen hebben, maar waarom moet een klein landje als Nederland daarvoor opdraaien?

Soms denk ik wel eens: geef de Duitsers gewoon een zak met geld om ons tegen Poetin te beschermen, en ga investeren in cybersecurity en marineschepen om piraten in de golf van Aden te plagen.

#7 Inca

Hihi, haha, Hans Hillen vergelijkt de JSF met een koffiezetapparaat. (EenVandaag)

#8 Bismarck

@6: Ik bedoelde het meer als sarcastische verpakking van de meest recente JSF-fail.

#9 Fred de aap

Wat een onzin! Die JSF moet er gewoon komen, koste wat kost! Zo’n cool apparaat en er mag vast wel een generaal naar waar ie gebouwd wordt! Ga je natuurlijk niet zo’n natte scheet van een Saab halen. Pff, Zweden is helemaal geen leuke bestemming! Jammer eigenlijk dat we er niet meer kunnen halen, want ik hoorde dat je korting krijgt bij 100+ stuks!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

| Registreren

*
*
*