Buma lag dwars (en niet Jesse Klaver)

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

Haagse spindoctors geven Jesse Klaver van GroenLinks de schuld van het klappen van de formatie, maar de dwarsligger is toch eerder Sybrand Buma, de koppige kampioen van de boze burger.

Open artikel

Reacties (21)

#1 Bismarck

Rutte ondersteunt anders maar wat graag het narratief dat GL het niet passende puzzelstukje is.

#2 gbh

Tijd voor echt dualisme; elke partij levert van groot naar klein de minister president en ministers, in de kamer stemt elke partij naar het eigen verkiezingsprogramma, dan weet de burger weer waarop die stemt.

#3 Nietingelogd

Vliegtax, vleestax, verpakkingstax, kilometerheffing. In het verleden allemaal al eens afgeschoten. Niemand zit daar op te wachten.

#4 tigger

@3:
Die kilometerheffing is ook vreemd, accijns doet ongeveer hetzelfde en is veel goedkoper te administreren.

#5 Hans Custers

@3

Vrouwenkiesrecht, homohuwelijk, recht op abortus of euthanasie: allemaal zaken die meermaals afgeschoten zijn. En die er uiteindelijk toch kwamen. Dat (conservatieve) geesten nog niet rijp zijn voor bepaalde ideeën wil nog niet zeggen dat het geen goede ideeën zijn.

#6 McLovin

@1: Maar is dit (bashen van GL na mislukken formatie) niet door velen al lang voorspeld toen de formatie begon? Nu kan Rutte lekker door met een rechts kabinet met CU en als die echt niet willen, kom dr maar in Geert (want tja het land moet wel geregeerd worden). De campagne voor de volgende TK verkiezingen begonnen met dee formatie.

#7 Lutine

Ben ik de enige die vindt dat het CDA onder Buma naar (populistisch)rechts is getrokken? Een christelijk-links kabinet onder Buma zit er dan ook niet in. Dat is de winst van de afgelopen 2 maanden: CDA doet geen concessies aan links.

De VVD lijkt dan nog wat pragmatischer: misschien is er wel geld te verdienen met verduurzaming? Maar ja, de VVD is geen optie voor de SP. Dus een liberaal-links kabinet zit er ook niet in.

Hopelijk houdt Pechtold zijn rug recht. Een kabinet met CU ipv GL moet D66 niet willen. Desnoods maar een bruinrechts kabinet.

#8 rongvk

@7 Nee je bent niet de enige, Buma wordt dan ook niet voor niets “de koppige kampioen van de boze burger” genoemd in het VN stuk.

Dit is dan ook meteen waarom een coalitie met de PVV niet voor de hand ligt, als de PVV toch gaat meeregeren dan hoef je ook niet voor het “fatsoenlijke alternatief op Wilders” te stemmen.

Rutte is blijkbaar gegijzeld door zijn eigen achterban. Hij kan er persoonlijk vast wel uitkomen met Pechtold en Klaver, maar de rest van de VVD is al weer lang vergeten waarom ze ooit Verdonk uit de partij hebben gebonjourd…

Toen driekwart van de achterban achter Verdonk zei te staan toonde hij ballen, nu hij met hetzelfde gezeik wordt geconfronteerd laat hij zijn oren hangen naar Buma.

#9 Nietingelogd

@7 “bruinrechts kabinet”. Dat gaat hem echt niet worden, zou totaal ongeloofwaardig zijn van Rutte en Buma. Ik voorzie na een lange formatie een coalitie van de armoede die waarschijnlijk snel valt of nieuwe verkiezingen.

#10 Arjan Fernhout

Ergens in september vult de PvdA aan vanwege het landsbelang en dan zingen we: “Toen viel de laatste veer, tot algemeen genoegen” (Wim Sonneveld).

#11 Henk van S tot S

@7:

Ben ik de enige die vindt dat het CDA onder Buma naar (populistisch)rechts is getrokken?

Nee!

#12 Lutine

@8

Ik begrijp dat immigratie een beetje het pijnpunt is. Waar de scheidslijnen liggen is duidelijk. VVD en CDA willen niet regeren met de PVV. Maar kennelijk zoeken ze wel naar een uitweg om hun immigratieplannen door te zetten. PVV (en SGP) stemmen wel mee met VVD en CDA.

Naar mijn mening moeten VVD en CDA dan toch eerst maar met de PVV en SGP gaan praten. Maar dat willen ze ook weer niet. De sleutel ligt bij Pechtold. Die zal zich terughoudend op moeten stellen. Sowieso moet D66 zich af vragen of ze met Buma in zee willen. Heel fijn dat Buma een PVV-kloon wil zijn, maar dat is glad ijs voor D66.

Laat men bij VVD en CDA eerst maar eens zweten. Volgens mij trekken ze een te grote broek aan als ze niet met de PVV in zee willen, maar wel PVV beleid willen gaan uitvoeren.

@9

Ik zie bruinrechts ook niet zitten, maar we zitten met een patstelling. Het is óf bruinrechts óf flink water bij de wijn. VVD en CDA hebben D66, GL, PvdA enz nodig. Niet andersom.

#13 Anoniem

nvm

#14 Le Redoutable

@12 Die immigratieplannen zijn de enige realistische en worden langzamerhand door heel Europa gedragen, over niet al te lange tijd wordt dat algemeen EU beleid. GroenLinks heeft gewoon te veel hooi op de vork genomen als kleinste partij, je kan in een coalitie met 4 partijen nu eenmaal niet alles willen.

De PVV is afgeschreven, sociaal economisch veel te links voor VVD en CDA, niet voor niets dat ze liever met de PvdA en GroenLinks praten. De PvdA en GroenLinks hebben CDA, D66 en VVD net zo hard nodig, want over links is er ook geen, meerderheid, iedereen zal water bij de wijn moeten doen. Ook GroenLinks, maar Klaver moet duidelijk nog het een en ander leren.

En anders gaan we gewoon op nieuw verkiezingen houden. De VVD kiezer is dan wel grotendeels vergeten dat er 4 jaar half PvdA beleid is gevoerd en het is dan ook duidelijk dat het verhaal dat de VVD toch met de PVV zou gaan een HOAX is. Rutte kan daar alleen maar sterker uit komen.

#15 gbh

@14: Jesse Klaver stuurt mensen die vluchten voor oorlog niet weg:

https://www.trouw.nl/home/jesse-klaver-stuurt-mensen-die-vluchten-voor-oorlog-niet-weg~afda3834/

en terecht

#16 John

@9:

zou totaal ongeloofwaardig zijn van Rutte en Buma

Dat was voorheen voor beide heren ook nooit een probleem.

#17 kneistonie

@16 dat geldt voor meer heren, Wilders ook b.v.

Gek is hier wel de reflex om die koppigheid tot negatieve trek bij de ander te benoemen. Het zijn er toch echt twee die ervoor nodig zijn. “Ja maar die van ons het is niet die is goehoed” duh

#18 Lennart

@14: Die nieuwe immigratieplannen van VVD en CDA zijn helemaal niet realistisch. En misschien dat het in jouw echokamer zo lijkt alsof er EU-brede steun voor is, maar mag ik je eraan herinneren dat Merkel zojuist vrij overtuigend weer deelstaatverkiezingen heeft gewonnen, en dat Macron zulk beleid ook zeker niet zal steunen ?

#19 Amateur Commenter

@15: Een echte Christen. Gaat met homo’s, hoeren, en tollenaars in zee en vangt vriend en vijand op.

De ironie in deze kwestie is Buma kennelijk ontgaan.

#20 Folkward

Nou, van GL-bashen heb ik weinig gemerkt. Ze komen er met vier partijen niet uit. Voor zover er dan sprake is van schuld, draagt iedereen dan schuld. ‘Iedereen’ heeft te weinig ingebonden om eruit te komen.

#21 Lennart

@20: Maar ondertussen wordt het gebracht alsof GL onredelijke eisen stelden. Quod Non: GL stelde nauwelijks eisen en wilde eigenlijk het huidige toelatingsbeleid gewoon laten zoals het is. Het zijn CDA en VVD die met allemaal onredelijke eisen kwamen, zoals het opzeggen van het vluchtelingenverdrag. Helaas worden zij nu juist als de redelijken geframed …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

| Registreren

*
*
*