1. 1

  Ik hoorde op BNR dat het effect dramatisch zou zijn.
  Uit de cijfers blijkt dat het regeerakkoord inderdaad het effect heeft wat wordt gezegd: maximaal -4% totaal 2013-2017, maar een alleenverdiener 2x modaal geeft -5% en een alleenstaande 2x modaal -7%.

  Er zit echter een addertje onder het gras: we hebben ook de bezuinigingen die al zijn afgesproken. Als je die effecten meeneemt dan kom je meer in de min..

 2. 3

  Wat misschien nog interessanter is de frequentietabel:
  http://www.flipvandyke.nl/wp-content/uploads/2015/05/koopkracht2.jpg

  We zien hierin 3% van de huishoudens (+/-240.000) er meer dan 2% per jaar op achteruit gaan. 14% (ruim een miljoen) tussen 1% en 2% min. Hieruit concludeer ik dat toch zeker 1,4 miljoen huishoudens er meer dan 4% op achteruit gaan. Dat is dus totaal inclusief de kortingen die al in het basispad zaten. Bij alleen het regerakkoord zal het een stuk minder zijn.

 3. 5

  @2 Hoezo gaat het loon niet omhoog? In het bedrijfsleven zal er een algemene loonstijging blijven, zijn er tevens veel werknemers die nog niet aan het einde van de functiejarentabellen zitten of gedurende de periode in een nieuwe hogere functietabel terecht komen. Zelfs voor veel ambtenaren zal het persoonlijk loon ondanks de nullijn blijven stijgen. Individueel kan je derhalve weinig met deze koopkrachtplaatjes.

 4. 6

  De minima worden ontzien, werd en wordt elke keer gezegd. Dat geldt echter alleen voor mensen die werken. Een alleenstaande die werkt voor het minimumloon gaat er 2,25%, totaal in de vijf jaar t/m 2017, op vooruit. Een alleenstaande met een sociaal minimum (dat is 70% van het netto minimumloon) gaat er 3,25% op achteruit.
  Een alleenstaande ouder met het sociaal minimum (90% van netto minimumloon) gaat er maar liefst 5,25% op achteruit.

  Het is wel opmerkelijk dat verreweg het meeste geschreeuw tot nu toe gaat over de mensen die 2x modaal verdienen. Dat mensen met een uitkering er zo erg op achteruit gaan hoor je nauwelijks. Dat komt ook doordat de VVD die arbeid lonender wil maken (hogere arbeidskorting) en dat geld moet natuurlijk ergens vandaan komen.

 5. 7

  Er is meerdere keren gezegd dat geen enkele bevolkingsgroep er meer dan 4% op achteruit zal gaan. Ik ga er dus ook vanuit dat de plannen enigszins gewijzigd zullen worden.

 6. 8

  Nu heeft de eigen portemenee alle aandacht, maar let ook op de effecten die de omvorming in de zorg zal hebben: dagbesteding/begeleiding/verzorging in de gehandicapten/ouderenzorg is nu een ‘recht’ dat loopt via zorgorganisaties, maar wordt een ‘voorziening’ via gemeenten (maar die krijgen daarvoor maar 75% van het huidige budget). Dit betekent dat wanneer het geld op is (door bv verliezen op de grondportefeuille of door groter dan verwachte zorgvraag), de gemeente ook zo’n voorziening niet in de lucht kan houden. Dus dat wordt in de maanden november en december niet alleen maar op zondag op bezoek bij oma en dementerende opa, maar ook op dinsdag en donderdag, want de dagbesteding is dicht.

 7. 12

  En als Grieken er 25 % op achteruit gaan mogen ze niet protesteren, maar moeten ze eens met hun luie reet van die mooie stranden af komen.

 8. 14

  blablabla, slachting hier, drama daar, iedereen die zijn portemonnee voelt klaagt heel hard. Ik zou zeggen over twee jaar is er vast een akkefietje dat we weer kunnen stemmen, ga dan iets anders stemmen.
  In de tussen tijd is de druk op Rutte zo groot dat ie wel iets moet gaan doen. En aangezien dat hele zorg inkomensafhankelijke plan niet van tafel kan zonder het hele regeerakkoord opnieuw te doen. Gevolg; een reeks aan “reparaties”, met als gevolg: genoeg gaten, loopholes, en mazen waardoor we straks allemaal weer allerlei aftrekposten kunnen invullen dan wel toeslagen potjes kunnen aanspreken. De zorgverzekeraars kunnen handige verzekeringsproducten verzinnen die weer lekker gebruik maken van deze reparaties (net zo als de banken de bankspaarhypotheek hadden uitgevonden zodat je lekker maximaal op kosten van de samenleving gebruik kon maken van wat ooit een goed bedoelde regeling was). Kortom, soep die niet zo heet gegeten worden etc.
  (Soep die allerlei medemensen in verre landen steeds minder hebben omdat wij lekker bezuinigen op ontwikkelingssamenwerking)

 9. 15

  Wat een gezeik over een paar centen die de midden-inkomens en hoger kwijtaken.
  Als de minima getroffen worden is er veel minder rumoer,hieruit blijkt dat veel Sargassoreaguurders niet tot de minima behoren,en net zo hypocriet zijn als de rest.
  Wat een inhalige egoistishe hypocrieten zijn die Nederlanders toch,als het om andere landen gaat( Giekenland,Spanje,….)kan er niet genoeg gesneden worden maar owee als de eigen portomonee bedreigd wordt ,dan is het gepiep niet vande lucht.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

| Registreren