Bos: 20 miljard voor “gezonde” financiele sector

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol
,

Bos: 20 miljard voor “gezonde” financiele sector

Ook in het nieuws: triple bypass voor gezonde patient…

0

Reacties (28)

#1 Eurocraat

Vraag van de dag: had u uw circa 1250 euro niet liever op een andere manier besteed?

#2 Michael

Ik wordt een beetje moe van het gezeur van al die mensen op Icesave spaarders. Ook ik heb mijn zuurverdiende centjes daarop gezet. Collegegeld volgend jaar pas nodig, dus even rente vangen. Licentie van DNB dus dat zal wel snor zitten, zou je denken. Verder is het helemaal niet zo (op dit moment) dat “de belasting betaler”dit gaat betalen. Mogelijk wordt er een lening afgesloten o.i.d. met IJsland waardoor IJsland het voorgeschoten bedrag in termijnen terug betaald. Deposito garantie (in NL) is een afspraak tussen banken.
Ergo: de tweede 80k wordt door de banken opgehoest.

#3 Obscura

Ironisch: IJsland was het land dat Reagan en Gorbatsjov ontving tijdens onderhandelingen die uiteindelijk leidden tot beeindiging van de wapenwetloop, het begin van Glasnost & Perestroika, en uiteindelijk de val van het communisme. In datzelfde land wordt nu ook het einde van het bestaande kapitalisme ingeluid.

De wereld draait niet om de zon, beste mensen, de wereld draait om IJsland…

#4 Joost

Natuurlijk is de indruk gewekt dat alles veilig was door icesave. Maar iets verder zoeken dan je neus lang is had je laten zien dat dat slechts gedeeltelijk het geval was. De eerste 20.000 kwamen voor rekening van de IJslandse overheid/nationale bank. En als je je dan realiseert dat IJsland maar een paar honderdduizend inwoners heeft moet je je afvragen of zo’n land dat wel kan waarmaken.

Alleen het Nederlandse deel van het geld zou de gemiddelde IJslander al 8000 euro kosten. Tel daar het Engelse en overige deel bij op en je praat al snel over een relatieve extra staatsschuld ter grootte van de totale huidige Nederlandse.

Dat kan je een land niet aandoen.

#5 Chris

@1

Kom op Euro, jij als SP-stemmer gaat toch niet vertellen dat jij ineens problemen hebt met staatsuitgaven.
Er wordt elk jaar per Nederlander 20.000 euro gespendeerd waarvan ik grote delen anders zou willen uitgeven, en jij ook denk ik. Dan moet je nu niet gaan piepen over deze 1000. :-)

#6 Eurocraat

Staatsuitgaven, fantastisch, zeker. Vraag me alleen vooral af welke andere uitgaven we niet zullen gaan doen vanwege deze reddingsactie.

Ik ben overigens ook niet automatisch tegen deze interventie. Het valt me alleen op dat dezelfde mensen die de afgelopen aren de mond vol hadden over vrije markt en eigen verantwoordelijkheid nu zo gemakkelijk overgaan op zulke draconische maatregelen.

#7 Martijn

@5: Bovendien wil Bos ’toereikend onderpand’. Lees: aandelen, het is dus een (gedeeltelijke) nationalisatie. Verder geldt “dat financiële instellingen terughoudend zijn met verstrekking van bonussen en beloningen van bestuurders.” De SP had het kunnen verzinnen, dit plan!

#8 Joost

Terughoudend als in “geen”, hoop ik.

#9 niphtrique

Ik heb een fundamenteel onderzoek gedaan naar de oorzaak van de crisis. De conclusies zijn zeer onthullend.

http://www.naturalmoney.org/

You may copy this text without limit but please do not alter it. It is part of the public domain and may not be sold.

#10 Peter

Al opegevallen dat Balkenende wel erg veel podiumruimte aan Bos overlaat?
Twee redenen?
a. Hij ziet dat het fout gaat en laat Bos op zijn gezicht gaan.
b. Hij heeft zware griep, maar dat mag de natie, in tijden van onrust, nog niet weten.

@niphtrique?
Begrijp ik het goed dat je pleit voor sterk gestuurde kleinschaligheid en flexibiliteit?

#11 Kropotkin

@6: Wie zijn dat dan die eerst de mond vol hadden van vrije markt en eigen verantwoordelijkheid en nu ineens overgaan op draconische maatregelen? Volgens mij zijn het juist de mensen die het toch al niet zo ophadden met een vrije markt en eigen verantwoordelijkheid nu de kans schoon zien om draconische maatregelen te nemen.

#12 Peter

@9: Je had ook wel kunnen lineken naar de nederlandse versie.
Of kon je die niet meer terugvinden?

#13 niphtrique

1. Politieke sturing: dat is een politieke discussie, kan eindeloos duren, zinloos, te weinig tijd.
2. Economische sturing: 0, behalve rente afschaffen op geld en een belasting op geld. Als je het snapt, zie je dat alles “vanzelf goed gaat”. Zelfs de overheid heeft geen enkel belang om geld bij te drukken. Maar wie is zo slim om dat te zien? Dit is een ontdekking in de zin van: de aarde is rond en niet plat of e=mc^2. Gesell was geniaal. Keynes heeft toegegeven dat Gesell geniaal was (slimmer dan hij in ieder geval).

#14 niphtrique

@10 mooi dat het daar al staat. Wist ik niet eens. Maar de nederlandse tekst is niet meer actueel. Zie ook http://www.edelmetaal-info.nl. De de Engelse tekst is de meest complete versie.

#15 Eurocraat

@11> nou, eigen verantwoordelijkheid is toch wel heel lang een CDA-slogan geweest.

#16 niphtrique

Daarom een oproep aan geencommentaar.nl: publiceer de Engelse tekst.

Alvast mijn dank.

#17 Joost

@16: Nee. Als je een korte samenvatting kan maken van je ideeën in het Nederlands dan willen we het overwegen. Stuur maar in.

#18 Martijn

@10: Dat komt omdat Balkenendes vader ‘zeer ernstig ziek’ is.

#19 niphtrique

@17. Het is een resultaat van een jarenlang fundamenteel onderzoek en erg actueel. Het is maar 3 kantjes. Inkorten is niet aan de orde. Vertalen heb ik nu geen tijd voor, maar misschien binnenkort wel. Maar het aanbod ligt er om het nu onverkort te publiceren in het Engels. Als je het niet doet, is dat jammer.

http://www.naturalmoney.org

Anders moet iedereen die geinteresseerd is het zelf maar lezen.

#20 Joost

Drie kantjes is veel te veel voor een blogartikel. Het antwoord blijft dus nee.

#21 niphtrique

Daarom alleen maar de conclusie dan, voor mensen die niet van onderbouwing houden en boeiende verhalen over de geschiedenis houden:

From an engineering viewpoint, using systems theory, a natural money economy seems to be the most efficient market economy possible in the real world. If this is true, this has far reaching consequences. Societies implementing this system will not destroy capital but build capital constantly at maximum speed using full employment. Also those societies do not waste resources on financial activity or government intervention. Therefore those societies should be far more wealthy. As a result the military options of those societies also increase, and therefore natural money systems will replace all other money systems, maybe just because they are only natural. If this is true, banking interests will never succeed in preventing natural money systems from being introduced worldwide.

Natural money can be choosen by a group of people deliberately. It can be selected in an unconscious process, like in ancient Egypt. It can be enforced by a rulers, like in Europe in the middle ages. Natural money can be used on a small scale, a large scale, or even worldwide. Natural money can be used in a democracy but it can also be used in a totalitarian state. Natural money assumes only economic freedom but it does not assume political freedom. Even though government intervention in the economy is not needed, it does not require a specific size of government. The extra wealth created by natural money can flow to the citizens, but it can also flow to the state, which may use it for its own purposes. Therefore, natural money is not “good” or “bad” in itself, but only a very powerful concept.

If you understand the message and you understand the situation we are in, you see that our society is in great danger. Bankers and governments may ward off collapse, but this comes with a staggering price tag of ever increasing inflation and moral hazard. This will in the end eat away the fabric of our society. Therefore the time for action is now. First of all, the knowledge must be spread. What to do next, is up to you.

#22 Peter

Er staan zeker wat zsken in die het veder nadenken waard zijn (geen rente en belasting op geld, bijvoorbeeld).

De hypothese over de overgang van het huidige stelsel somt keurig wat obstakels op.
Het huidige bancaire en monetaire denken is er één van. De huidige crisis wordt net middelen te lijf gegaan om dat nou juist, op wat details na, overiend te houden.
Hoe omzeil je dat obstakel?

Jammer dat het antieke Egypte erbij wordt gelaald. Voor zover ik weet, is dat rijk volkedig ingestort en da’s nou net wat we vandaag niet willen.

#23 pedro

@11: “Wie zijn dat dan die eerst de mond vol hadden van vrije markt en eigen verantwoordelijkheid en nu ineens overgaan op draconische maatregelen?”

Hieruit mag ik dus allereerst concluderen, dat jijzelf tegen deze maatregelen bent, want anders val je zelf onder die groep. Daarnaast heb je toch ook wel van mensen als GW Bush gehoord, mag ik aannemen? Ik heb van de VVD ook nog geen enkel protest gehoord tegen deze maatregelen. Dat mensen, die nooit problemen hadden met enige staatsbemoeienis dat nu ook niet hebben, mag toch geen verrassing heten? Ook in de VS kwam het enige verzet vanuit Republikeinse hoek. Mensen, die niet konden en wilden geloven, dat hun systeem redding nodig had. En dat zou ook de enige manier zijn geweest, om het gelijk van het kapitalisme te bewijzen: geen enkele maatregel nemen en de boel gewoon in laten storten om het kaf van het koren te scheiden. Maar misschien hebben de regeringsleiders wel van de crisis van 1929 geleerd, dat je daar beter niet al te veel op moet vertrouwen.

#24 niphtrique

@22. Toch bedankt voor het lezen. Aan alles komt een eind, ook aan Egypte. Maar het heeft meer dan 2000 jaar bestaan.

Het huidige systeem implodeert toch. Het nieuwe is superieur. Als 1 land het invoert (bijv. China), moeten anderen volgen anders zal China door de goed lopende economie al snel de wereld overheersen.

Dit is echt een belangwekkende ontdekking, en het wordt nu al verspreid over internet. Op mijn werk zijn al een aantal mensen die het idee verspreiden. Alleen jammer dat geencommentaar niet mee wil doen. Het is voor een betere wereld. Ik zal kijken of ik nog een soort samenvatting kan maken, maar dat wordt dan toch met verwijzingen naar de originele tekst vrees ik.

#25 niphtrique

@Joost. Ik geef graag geld aan goede doelen dus als jullie mijn tekst in zijn geheel in het Engels willen plaatsen, doneer ik ?100 aan deze site. Lees het please, en als je er niet achter staat, hoef je het niet te doen. Stuur jouw bankrekeningnummer maar naar mijn email adres.

#26 niphtrique

Ik hoop nog wat te horen van jullie. Alvast bedankt.

#27 Chris

Ideetje:

serie van maken? dag 1 problemen
dag 2 analyse
dag 3 ander systeem
dag 4 conclusie

oid

#28 niphtrique

Dat kan allemaal, maar dat kost tijd, en ik wil nu geen tijd verspillen. Dit stukje tekst is toch een mooi maatschappelijk onderwerp voor deze site. Er zijn al mensen bezig om de tekst te verspreiden bij ruilkringen en mensen die over alternatieve geldsystemen nadenken.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

| Registreren

*
*
*