Boete voor deeleconomie

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

NIEUWS - Een doorgegeven parkeerkaartje, dat nog een tijdje geldig is, mag niet. Als de parkeerwacht je betrapt op gebruik van een doorgegeven kaartje mag hij/zij zelfs een boete geven, oordeelde de rechtbank Gelderland.

Fraai is dat. Hier wordt een stukje deeleconomie de nek om gedraaid.

Open artikel

Reacties (7)

#1 tigger

Bizar, als ik een belastingschuld zou hebben dan mag iemand anders dat niet voor mij betalen?

#2 Emile M

Ja het komt vreemd over, maar het is niets nieuws. Het is al jaren vaststaande jurisprudentie. Het recht kent vele onvermoede schijnbare onrechtvaardigheden en daadwerkelijke krommingen. Over deze maak ik mij niet echt druk.

#3 majava

Ik maak me er wel -relatief- druk over. Waarom geven mensen die kaartjes aan een ander? Uit vriendelijkheid. Lekker om dat de kop in te drukken. En verder wat tigger zegt. Wat is de redenatie eigenlijk, dat het niet mag? Een star regeltje in de wet?

En dan staat er natuurlijk ook geen enkele politicus op om zo’n regeltje aan te pakken. Ook niet bij populistische partijen.

#4 zopie

Het recht kent vele onvermoede schijnbare onrechtvaardigheden en daadwerkelijke krommingen.

Veel daarvan zijn onvermijdelijk, met name als er twee rechten of plichten strijdig zijn met elkaar. De wetgever maakt dan terecht een afweging, die ze fatsoenlijk dient te verantwoorden in de toelichting van een wet.

Maar deze dient maar één doel en dat is centen vangen. Dat daarmee het fundament van het parkeergeld, een gebruiksbelasting, wordt ondergraven interesseert de wetgever niet.

Dat is schering en inslag in de huidige politiek en dat suffe parkeerbonnetje staat daarmee symbool voor het verkrachten van rechtsprincipes om de centen. De geloofwaardigheid van het wetboek is in het geding. En daarom vind ik het wél relevant.

#5 Grolschje

Alleen klopt het niet helemaal.

Alleen geldig in combinatie met een bezoekersvergunning”. Eiseres beschikte tijdens het parkeren niet over een bezoekersvergunning. Ter zake van het door eiseres gebruikte kaartje was niet het reguliere tarief van € 2,50, maar het verlaagde tarief voor gebruikers van een bezoekersvergunning betaald (hierna: het bezoekerstarief).

2. Tijdens de controle op de hiervoor genoemde datum, tijdstip en plaats is door de dienstdoende parkeercontroleur geconstateerd dat in het voertuig van eiseres een parkeerkaartje met bezoekerstarief aanwezig was, maar geen bezoekersvergunning. In verband daarmee heeft verweerder een naheffingsaanslag parkeerbelasting opgelegd van € 60,50.

http://uitspraken.rechtspraak.nl/inziendocument?id=ECLI:NL:RBGEL:2015:1853

Alsof je een treinkaartje met korting hebt maar niet in aanmerking komt voor korting.

#6 simpel

@5 misschien punt 12 even lezen.

#7 Emile M

@1 een belastingschuld mag iedereen voor een ander betalen. Je kunt alleen niet een onjuiste aangifte doen die tot een te hoog te betalen bedrag leidt en dan redeneren dat een ander niet of minder hoeft te betalen.
@4 Ja het platte doel van vrijwel iedere belastingwet is geld vangen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

| Registreren

*
*
*