1. 5

  Misschien is het een goed idee om Opstelten stiekem wat thc in zijn borrels toe te dienen,leert ie ook wat vrijer associeren .Kan geen kwaad bij iemand die zo is dichtgeplakt

 2. 8

  Grappig dat het artikel begint met het opsommen van stereotypen, om vervolgens een compleet onderzoek te baseren op stereotype idee dat cannabis niet verslavend is en ook goede kanten heeft: het geeft een euforisch, ontspannend gevoel en bevordert mede hierdoor creativiteit. Het is minder schadelijk dan alcohol en het lichaam en de hersenen kunnen in korte tijd volledig herstellen.

  Dit is niets nieuws. Pro-blowers hameren al jaren op deze constateringen, terwijl ook deze onderzoeker een aantal heftige bij-effecten van cannabis gebruik volledig negeren: structureel gebruik vergroot de kans aanzienlijk dat de gebruiker in een sociaal isolement geraakt, de eigen omgeving verwaarloost, en ambities worden geremd door onverschilligheid. Leuk die creativiteit als je in je eentje achter een herhaling van Discovery zit te kijken en plots een briljante associatie hebt (om die vervolgens direct te vergeten).

  Cannabis is wel degelijk verslavend. Het onderscheidt tussen geestelijk en lichamelijke verslaving is volledig kunstmatig en misleidend. Het suggereert dat de geest volledig los staat van het lichaam. Dat is een 18e-eeuwse gedachtengang, aangezien het een geestelijke conditionering (Pavlov effect) kan leiden tot heftige, lichamelijk ontwenningsverschijnselen. Blowers die cold turkey stoppen kunnen dagenlang lijden aan koortsachtige aanvallen, slaaptekort, diarree, hartkloppingen, overmatig zweten, etc. Dan laat ik nog buiten beschouwing dat de meeste blowers hun wiet met tabak roken, dat voor een directe verslaving zorgt. Of dat het blowen de kans op schizofrenie en depressies vergroot. En dat het THC-gehalte exponentieel is gestegen in Nederland, in tegenstelling tot de ‘pot’ van slechte kwaliteit in de VS.

  In mijn directe omgeving ken ik meerdere jonge mensen (vooral mannen inderdaad) die worstelen met cannabis. In mijn ogen is cannabis net zo onschuldig als alcohol wanneer het recreatief is, maar ook zeker zo schadelijk als alcohol wanneer het gebruik structureel is.

 3. 9

  @ 8 Degene die stereotypen aanhangt ben jij,in plaats onderzoeken te lezen die iets anders beweren baseer jij je op uiterst omstreden ideeen.Lichamelijke afcick je bent niet goed bij je hoofd.

 4. 10

  Of dat het blowen de kans op schizofrenie en depressies vergroot.

  Mits je daarvoor al aanleg hebt. Het is niet dat je met het roken van een joint schizofreen of depri wordt. Het kan iets wat al latent aanwezig is ‘triggeren’. Enkel mensen die onwetend zijn, of een agenda hebben (vooral uit christelijke hoek), komen met dat soort kulredenaties.

  Daarnaast is het allang aangetoond dat bepaalde Cannabinoïden zelfs een remmend effect hebben, op schizofrenie. Naast de vele andere positieve toepassingen van dat plantje.

  In mijn directe omgeving ken ik meerdere

  Gelûl en geblöf op het internet, me dunkt. Steek er nog één op, “spees”.

 5. 12

  Begint hier aardig op GS te lijken met dit soort onsympathieke lieden als Mario en die lul van Brusselmans. Ik baseer mij nooit op internet gezwam, maar op….

  shit, moet geen trollen voeden.

 6. 15

  @8 Het artikel gaat er puur om of blowen je intelligentie beïnvloedt, nogal logisch dat andere effecten niet worden genoemd. Echter op het einde geeft hij wel kort aan dat deze andere effecten wel degelijk bestaan, het is niet alsof hij ze negeert.

  Over het afkicken, lees het eens na, ook al had je gelijk: “dagenlang…” Nou, dat valt niet echt heftig te noemen he? Sowieso denk ik niet dat er echt lichamelijke afkickverschijnselen zijn naast moeilijker inslapen voor een dag of drie. Mensen die meer last hebben, zullen eerder last van hun tabakverslaving hebben.

 7. 17

  @8 – Ik worstel nou al meer dan 40 jaar met cannabis, varierend van dagelijks in grote hoeveelheden, tot helemaal niet, omdat het niet verkrijgbaar is en het is bijna allemaal onzin wat je schrijft.

  De enige echte contra-indicatie die ik ken is (aanleg voor) epilepsie, omdat het aanvallen provoceert.

  Overigens heb ik ooit meegedaan aan een labaratoriumtest en het viel mij op dat het niet het THC-gehalte was, dat beslissend was voor mijn beoordeling of iets “super-high” was, maar het CBD-gehalte. Van die THC wordt je wel stoned, maar je fantasie slaat pas echt op hol van de CBD.

 8. 18

  Ik ben ook zo één die al een jaar of 40 geleden kennis mocht maken met cannabis (toenderijd hasj), en daar vrij fanatiek in was. Maar als ik met de familie op vakantie ging was er geen centje pijn, geen ‘lichamelijke afkick’ zoals @8 beschrijft.
  Later wel beland in het roken van ‘bruin’ (heroïne), dus ik weet heus wel wat een ‘lichamelijke afkick’ is. Mocht je daarin verzeilen, bijt er doorheen en ga niet aan de methadon want dat is nóg erger.
  Door m’n inmiddels aan de drank overleden buurman weet ik wat ‘cold turkey’ van drank betekent: overal geluidjes horen, voetstappen om de deur (die er niet zijn), gejank en pijntjes (dit kan ik dus alleen uit de 2e hand vertellen, hoewel liefhebber op z’n tijd gelukkig nog niet afhankelijk).
  Het stoppen met cannabis heeft niks met die scenario’s te maken. Je kan er zin aan hebben op een moment dat je het niet hebt, so what, zo kan je alles wat boven je vermogen/budget gaat wel verslavend noemen.

  Als ‘ervaringsdeskundige’ kan ik nog wel zo’n verslaving opnoemen: sex. Als een vriendin je opeens in de steek laat (zonder dat je daar op voorbereid was) vertonen de ludduvudduh-verschijnselen opmerkelijk veel overeenkomsten met de abstinentie van heroïne.
  Sex ook maar bij schedule zoveel gevaarlijke drug inschalen dan maar?

 9. 19

  In de tijd dat mij dat opviel had je nog geen internet en was er niemand (arts, psycholoog, psychiater) die mijn ervaringen kon bevestigen of ontkennen. Maar nu kun je het gewoon opzoeken. En ja hoor, een Braziliaanse studie nog wel: http://www.scielo.br/scielo.php?pid=S1516-44462008000300015&script=sci_arttext

  De boodschap is duidelijk: geen wiet/hasj roken waar je zwijgzaam van in een hoekje gaat zitten, maar liever van dat spul dat spetterende lachbuien veroorzaakt. Behalve dat het vitamines zijn voor de geest is het aantal positieve therapeutische neveneffecten niet te onderschatten.

 10. 20

  De domste reacties vind ik persoonlijk altijd de reacties van het type @4. Blijkbaar heeft hij het artikel niet eens gelezen:

  But that’s not what the scientists found. Instead, subjects were able to efficiently sort “coherent” word problems — those with an actual answer — from incoherent problems, which are a waste of time. Before we find the solution, we can feel its presence.

  And this returns us to marijuana: Putting people in a positive mood roughly doubled their accuracy at the task. All of a sudden, they were twice as good at identifying problems with possible solutions.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

| Registreren