Blast from the past: George Orwell over Mein Kampf van Hitler, maart 1940

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

Blast from the past: George Orwell over Mein Kampf van Hitler, maart 1940.

HT L.

Open artikel

Reacties (11)

#1 frankw

Wat een geweldig stuk, dank!

#2 zuiver

There’s a lot more where that came from. Orwell leefde in een dankbaar tijdperk.

#3 pedro

“He is the martyr, the victim, Prometheus chained on the rock, the self-sacrificing hero who fights single handed against impossible odds” etc.

Dat hoor ik tegenwoordig toch ook wel vaker…

#4 Mol

@3: Eigenlijk kan dat over iedereen gezegd worden. Gekke Geert, Obama, Putin, Mark Rutte en zelfs over mij…

#5 pedro

@4: maar niet iedereen zegt dat over zichzelf. En sommigen zeggen het wat vaker dan anderen.

#6 nome

Verbazend, hoe modern het overkomt. Orwell zou in deze tijden levend, ook hele scherpe kritieken kunnen schrijven over hedendaagse personen en gebeurtenissen. Maar ook nu weer zouden veel te weinig mensen het lezen, of er zich iets van aantrekken. De werkelijke geschiedenis blijft zich herhalen, omdat de geschiedschrijving enkel vervalst hoe goed de overwinnaar was en hoe slecht de verliezer. Orwell beschreef een toekomst die ooit vergezocht leek, maar inmiddels ver voorbij gestreefd is door de werkelijkheid. Alleen vanuit het ‘juiste’ historische perspectief kan begrepen worden dat hij gelijk had over de onvrijheid van het hedendaagse leven. Het is echter niet iedereen gegund om dat perspectief ook daadwerkelijk te zien. Helaas, want de rest leeft in een opportunistisch sprookje.

#7 Amateur Commenter

@6: Dat perspectief is nooit vergezocht geweest, Orwell beschreef puur hoe fascisme en totalitarianisme zouden opereren wanneer het niet wordt gedwarsboomd.

En ik geloof dat heel, heel veel mensen wel zien dat we een sprookje voorgeschetst worden. De bittere realiteit is helaas dat te weinig mensen weten of durven te veranderen. Er is bovendien altijd wel een andere aap die de hoogste plek op de rots wil claimen.

#8 Joost

Ah, in die tijd was wél iedereen het erover eens dat Nationaal Socialisme gewoon een soort conservatisme was. Totdat Hitler dingen ging doen die bijna niemand kon appreciëren. Toen wilde rechts opeens ook niet meer met hem geassocieerd worden.

Inmiddels is dat dus geëvolueerd naar, “Nationaal socialisme is links”.

#9 Lethe

Nou Joost, dan neem je, in mijn inziens, een te scherpe bocht. De commentaren onder de link zijn ook erg de moeite waard. Ik zeg dus niet dat je ongelijk hebt, maar je hebt wel ongelijk met het pad.

@6 Terugkomend op het commentaar dat de tekst heel modern aandoet, ik begrijp dat je het hebt over het taalgebruik, dat viel mij ook op. Heb wat boeken liggen en daar valt dat ook op, geen recente vertalingen, dus.. De tekst lijkt ook heel modern, maar ik ben bang dat het een geval van geschiedenis herhalen is. Of wordt, maar beiden lijken mij geen geweldig perspectief.

#10 Joost

@9: Zou je dat iets kunnen substantiëren?

#11 Lethe

Ja, maar geef mij even. Vakantie, kinderen, allang bedtijd, batterij telefoon bijna leeg.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

| Registreren

*
*
*