Bitcoin slaat niet aan in Nederland

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

Zo bericht de Volkskrant:

[…] Zoals de Dunne Bierkade in Den Haag, die dit voorjaar werd uitgeroepen tot ‘Bitcoin Boulevard’. Alle ondernemers in de straat zouden er aan meedoen. Klanten konden op twee automaten hun digitale munt aanschaffen. […]

Hoe het daarmee gaat? Het spektakel is alweer voorbij, zegt initiatiefnemer Henk van Tijen. ‘De exploitant heeft de automaten teruggehaald omdat de omzet te laag was. In totaal minder dan 5.000 euro, hoorde ik.

Open artikel

Reacties (18)

#1 Arjan

Tsjah, bitcoin is ook helemaal niet zo handig voor kleine transacties als gewoon pinnen. Ten eerste duurt het minimal 10 minuten voordat een bitcointransactie daadwerkelijk echt ‘verwerkt’ is. De helft van alle rekencapaciteit op het netwerk dient namelijk de transactie goed te keuren. Voor kleine zaken zal er wel iets makkelijker mee omgesprongen worden, maar dat neemt niet weg dat het intrinsiek niet zo handig is als een pinbetaling.

Verder heb je inderdaad te maken met een wisselkoers. Op zich is dat niet zo’n ramp, maar er zijn nog niet heel veel bedrijven (voor Nederland) die zich opstellen als broker. Je wil als ondernemer niet zelf verantwoordelijk zijn voor het in de gaten houden van de koers en het omwisselen, je wil gewoon zodra de transactie is gedaan dat een gespecialiseerd bedrijf direct de bitcoins voor je omzet in euros. Dat kan en dat gaat makkelijker worden, maar we zijn er nog niet echt. Uiteindelijk is het nog wel zo dat door dit mechanisme de transactiekosten van bitcoin (zeker met de nog niet geheel stabiele wisselkoers) hoger zullen liggen dan met andere vormen van betaling.

Dat wil niet zeggen dat bitcoin niet handig is. In uitzonderingssituaties kan het handig zijn voor kleine betalingen ‘in real life’. Maar over het algemeen ligt het grote voordeel toch op het internet, door een gestandaardiseerde en *open* munt te hebben wordt het toetreden tot een markt voor zover kopers als verkopers een stuk gemakkelijker. Niet langer een paypal die rekeningen kan bevriezen voor maanden, niet langer niet in aanmerking komen voor een credit card, niet langer je (softwarematige) product niet wereldwijd kunnen aanbieden omdat je alleen dollars kan afrekenen.

#2 Inca

Maar eigenlijk zijn er al best prima opties – betaalautomaten en ideal werken prima. En nu betalingen ook binnen europa wat meer gestandaardiseerd worden is er alweer een barriere minder.

Paypal is natuurlijk griezelig, en cc ook, maar dat is niet zozeer een beperking van het gewone geld, en hoeft dan ook niet perse opgelost te worden via iets als bitcoin.

#3 Olav

@2:

betaalautomaten en ideal werken prima.

Dat vinden de (al dan niet geheime) overheidsdiensten nu ook.

#4 Mario

Contant geld is en blijft veel handiger.

#5 Inca

@4, alleen als er fysiek contact is.

@3, true, maar als mensen het ‘het betaalmiddel van de toekomst’ noemen, ‘ook voor koffie en broodjes humus’ dan is de aivd toch een minder sterk argument. Bitcoin heeft als meerwaarde de ontraceerbaarheid, maar men probeert ook andere voordelen te benoemen. Maar die andere voordelen zijn vaak vooral voordelen tov paypal en cc, en niet tov betaalautomaten en ideal.)

#6 weerbarst

Bitcoin is handig voor kapitaalvlucht en andere internationale betalingen. In nederland is er redelijke support voor bitcoin, misschien niet zozeer op de consumenten laag. Maar je kan ze hier wel makkelijk betrouwbaar en snel kopen en verhandelen via bitonic etc. Tastbaar goud en zilver blijven het enige echte geld.

#7 Grolschje

Bitcoin is eigenlijk alleen ideaal om de belasting te ontduiken.Dat enthousiasme in linkse kringen snap ik dan ook totaal niet.

#8 Mario

@7

Belastingontduiking/ -ontwijking is anders toch iets iets voor hen aan de rechterkant van het politieke spectrum. De verschillende VVD-leden gemakshalve even vergeten, om maar een sneer naar “links” te kunnen plaatsen?

#9 McLovin

@2: Lekenvraag: waarom is Paypall griezelig? (Maak er wel eens gebruik van…..moet ik me al zorgen maken ?)

#10 weerbarst

@7 bitcoins in euro waarde vallen gewoon onder box 3 hoor, als ze je pakken met ontduiken krijg je 30 tot 300% boete.
Met ontwijken is niets mis. Belasting is tenslotte ook maar een regel die zo uit de lucht komt vallen. Pure diefstal, men betaalt enkel uit angst om niet doodgeschoten gefolterd of gevangen te worden door de staat die er oorlogje bankiertje koopmannetje mee wil spelen. Want de mensen zoals jij en ik die de staat zijn, die weten beter wat wij met ons geld willen doen dan wijzelf.

#11 Inca

@McLovin: voor de betalers is paypal wel redelijk te doen, maar bij de ontvangers wil paypal wel eens ineens je account bevriezen, en dan hebben ze jouw geld dus in gijzeling. En daar is niet altijd een goede reden voor, noch een behoorlijke procedure om je recht te halen.
http://www.paypalsucks.com/frozen-accounts.shtml voor een geheel neutrale opinie, en ook nog eens gegoten in het beste van 2014’s webdesign!

(Maar seriously. Paypal is willekeur – het werkt, totdat je om een of andere reden ergens een alarmbel hebt doen afgaan. Er zijn open source projecten die zijn bevroren om vage legal redenen, idem voor non-profits, al Amerika’s paranoia over terrorist evils en naakt en sex kunnen een probleem zijn, maar wat bovendien elke keer weer blijkt is dat ze niet behoorlijk op klachten reageren, en ze dus rustig een half jaar je geld in gijzeling houden. Dat is toch best redelijk lucratieve business voor ze, denk ik zo.)

#12 Joop

https://guldencoin.com/nl/

Een nieuw soort bitcoin?

#13 Mario

@12

Guldencoin is a Dutch alternative to Bitcoin and is therefore also known as an altcoin (alternative coin) […] Guldencoin was set up to bring back the Dutch guilder

Gedweep met de gulden, waar doet mij dat toch aan denken. Oh ja, Wilders die tegen een aantal ex-PVVer’s (Johan Driessen bijvoorbeeld) zei dat hij drommels goed weet dat de gulden nooit terug zal komen. Weten Henk en Ingrid veel.

Er zijn overigens meerdere soorten cryptocurrencies, los van bitcoin.
https://en.wikipedia.org/wiki/Cryptocurrency#List_of_cryptocurrencies

#14 kevin

Wat Bitcoin heeft laten zien, is dat er markt is voor anoniem elektronisch betalingsverkeer als dat beter wordt geïmplementeerd, en dat het technisch mogelijk is. Hopelijk zullen de grote banken dat nu gaan oppikken.

In een iets groter plaatje, is Bitcoin slechts de betalingsverkeercomponent van een bredere afkeer van algehele surveillance. Het wordt langzaam duidelijk bij het grote publiek dat de overheid niet alles hoeft te weten. In het geval van geld, ontstaat er een balans tussen de bestrijding van financiële criminaliteit en zwart geld enerzijds en de privacy anderzijds. Die balans is al decennia zoek. We zijn nu met de neus op de feiten gedrukt: iedereen is verdacht en wordt gevolgd. Sommigen geeft dat een veilig gevoel, vele anderen griezelen bij die gedachte.

#15 Joost

Oh, hoezo is belastingontwijking geen probleem, @weerbarst? Omdat het mág?

#16 Amateur Commenter

@14: Daar hebben we Western Union toch al voor?

#17 Auction Essistance

Be careful, PayPal may work with Bitcoin, but there is still a lot of fraud involved.

#18 Jill

Kunnen we gewoon stealth Paypal niet gebruiken voor die kleine transaktie? Ik heeb een paal PP gemakt van deze website https://www.aspkin.com/forums/paypal-talk/

ik heb wel veel van die site geleerd.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

| Registreren

*
*
*