Bijstandsgezin houdt maandelijks vijf euro over voor sport en uitgaan

Een bijstandsgezin met twee kinderen houdt maandelijks vijf euro over voor cadeautjes, sport en uitgaan. […] In 2008 hield een gezin met twee kinderen volgens het [Nibud] maandelijks nog 121 euro over om deel te nemen aan sociale activiteiten. Nu dat vijf euro is, betekent dat volgens het Nibud dat kinderen niet naar verjaardagen van vriendjes kunnen, geen geld hebben om te sporten en geen bijdragen voor schooluitstapjes kunnen betalen.

Mooie gelegenheid om deze VVD-campagnespot weer eens van stal te halen: ‘Ja, waarom zou je nog werken? Als je niks doet word je in de watten gelegd. En als je keihard werkt dan wordt je gepakt.’

Zeg die baan maar op!

Open waanlink

 1. 1

  Als ook andere toeslagen mee worden gerekend heeft een gezin maandelijks 1811 euro aan inkomsten.

  Ik ken gezinnen die van minder rond moeten komen en daar wodt gewoon gewerkt, het minimum loon is ruim 400 euro minder hoor.

 2. 2

  @1: als iemand het minimumloon heeft kunnen daar best dezelfde toeslagen bovenop komen die het NIBUD ook aangeeft (zorgtoeslag, kinderbijslag, huurtoeslag en kindgebonden budget). Als het bij jou bekende gezin die toeslagen niet aanvraagt, dan moeten ze het idd met minder doen.

  In zijn algemeenheid: de link van nu.nl geeft enkele bron. Ze baseren zich wrs. op http://www.nibud.nl/over-het-nibud/actueel/nieuws/artikel/een-sociaal-leven-in-bijstand-vrijwel-onmogelijk.html Wat slechts summier uitlegt hoe de uitgaven zijn verspreid. Voor een ruime 80 euro kun je de gedetailleerde versie bestellen.
  Niet dat ik het NIBUD niet vertrouw, maar dit roept wel wat vragen op. Wie bepaalt bijv. wat je aan telefonie per maand kwijt moet zijn?

 3. 4

  Bijstandsuitkeringsgerechtigden hebben hier gratis entree in het zwembad , zware korting op theater en gratis bieb.
  De meeste scholen hebben wel een regeling voor armlastige ouders zodat hun kinderen meekunnen op het schooluitje , jantje blijft echt niet zielig achter op het schoolplein.
  Een kind kan vanaf 12 jaar folders of de krant gaan bezorgen en zo zijn sociale leven in stand houden zonder dat er gekort wordt op de uitkering.
  Neemt niet weg dat wat mij betreft die uitkeringen wel wat hoger mogen in deze dure tijden , of dat men bv. korting kan krijgen bij kledingzaken.

 4. 5

  Met die 5 euro kun je natuurlijk niet sporten of uitgaan. Dan kun je die beter ook maar terugbezuinigen, dan heeft de maatschappij er tenminste nog wat aan.

 5. 6

  “Aan vaste uitgaven gaat bij gezinnen in de bijstand bijna 45 procent van het inkomen op door hogere huur- en energiekosten.”

  En wat denk je van alle andere mensen die net teveel verdienen? Dan krijg je geen sociale huurwoning en ook geen huurtoeslag. Ik durf te wedden dat veel andere gezinnen net zo weinig te besteden hebben!

 6. 8

  Dit principe noemen we sociale uitsluiting. Die mensen hebben zo weinig te besteden, dat ze nooit meer uit de situatie kunnen komen, waar ze in terecht zijn gekomen. Zeker niet in een maatschappij waarin individualisme en netwerken de zaken zijn, waarmee je aan de slag moet kunnen komen. En ondertussen blijven we maar klagen over de jongeren uit die gezinnen, die voor een carrière op het illegale circuit aan zijn gewezen…

  @1: het minimumloon moet je met de basis bijstandsuitkering vergelijken, want mensen met een minimumloon, die net zo veel overhouden als mensen in de bijstand, hebben net zo veel recht op alle extra’s als de mensen in de bijstand. Volksverlakker.

  @6: dat veel andere gezinnen net zo weinig te besteden hebben (om hoe veel gezinnen gaat dat trouwens?), maakt het alleen maar erger. Als de alleenverdienende vader met een minimumloon ontslagen wordt, komt die ook nooit meer aan de bak.

 7. 9

  Je kan ook zoals Thilo Sarrazin voorstelt bij bijstandgerechtigden het gas afsluiten. Er lijkt me niets mis mee dat bijstandsgerechtigenden eraan worden herinnerd dat er iemand anders voor die uitkering werkt. Dit is veel minder streng dan: ‘wie niet werkt zal niet eten’. Sociale uitsluiting is verder ook iets wat je zelf doet door de verwarming hoog te zetten en de hele dag tv te kijken. Op de een of andere manier zal tot uitdrukking moeten komen dat werken hoger wordt gewaardeerd dan niet werken. Zolang het nog zo is dat mensen voor een minimumloon moeten werken terwijl een ander het voor niets krijgt, is dit niet het geval.

 8. 10

  @9:

  Op de een of andere manier zal tot uitdrukking moeten komen dat werken hoger wordt gewaardeerd dan niet werken.

  Heb je wel eens van het fenomeen werkloosheid gehoord?

  Of van het feit dat deze tegenwoordig hard stijgt?

  In de laatste tien jaar is het percentage werklozen in Nederland nog nooit zo hoog geweest. Er zijn 100.000 werklozen meer dan een jaar geleden.

  Met andere woorden: je wilt mensen straffen die door externe omstandigheden niet in staat zijn hun lot te veranderen.

  Lekker constructief.

  Erger nog, die mensen die toch al in de shit zitten moeten nog eens extra worden gepakt, niet omdat zoiets zin heeft, maar omdat het anders niet strookt met jouw wereldbeeld.

  En dus moeten niet alleen werklozen, maar ook de kinderen van werklozen eraan geloven.

  Allemaal zodat jij je lekker superieur kunt voelen aan de schlemiel die nu zijn WW is afgelopen geen nieuw werk kan vinden en daardoor in de bijstand is beland.

  Je laat wel lekker zien wat voor soort figuur je bent.

 9. 11

  Hoewel het feit zelf treurig stemt is het op een indirecte manier mogelijk ook goed nieuws. Het NIBUD brengt dit namelijk niet naar buiten omdat toevallig nu een onderzoekje klaar is, maar als persbericht horend bij de publicatie van een boek, het Budget Handboek voor Professionals 2013.

  Nu maak je een persbericht met de bedoeling er publiciteit mee te scoren. Dat kan niet met een onbelangrijk saai feitje, nee dan probeer je uit te pakken met het meest dramatische feit uit het boek. En dat is blijkbaar dat over die vijf euro. Maar als dat het ergste is dat het NIBUD heeft te melden, dan valt het allemaal eigenlijk nog best mee.

 10. 12

  @10: Maar de werkloosheid stijgt omdat jongeren te lui zijn om te gaan werken, niet omdat er zogenaamd een crisis zou zijn, toch?!

 11. 13

  De gemeenten, ambtenaren en politici, en nu ook Den Haag, want elke wethouder geeft standaard de landelijke bezuinigingen de schuld, kunnen ook (weer) wakker worden. Want zoals reactie @1 zegt de werkenden armeren, dat van die 110-120% is al bij veel gemeenten afgeschaft.

  Ook zijn cijfers gebaseerd op rapporten van bureau’s die met cijfers komen waardoor het lijkt alsof bijstandstrekkers veel overhouden – behalve gezinnen met kids tussen 12-18 jaar. Dus ergens is het geen nieuw nieuws. De bureau’s verwijzen na vervelende vragen ook altijd door naar NIBUD.

  En de cijfers zijn gemiddelden: je woont in een huis met veel gaskosten, of je hebt weinig nodig. Je huur is ontzettend hoog, of je kan in Oost-Groningen voor minder wonen. Enzovoort. Vooral mensen met gezondheidsproblemen, en dat zijn er nogal wat, komen in de problemen met hun budget.

 12. 15

  @10 Ik heb het niet over de WW. Iedereen in de WW heeft ooit gewerkt en heeft recht op een uitkering. Dat recht zou langer moeten duren dan de 12 maanden waar een werkloze nu recht op heeft. Als dat 3 of 4 jaar zou duren, zoals het kortgeleden nog was, is de laagconjuctuur (normaal gesproken) voorbij en moet er een mogelijkheid zijn weer aan werk te komen.
  Thilo Sarrazin geeft mijns inziens terecht aan dat het niet juist is dat de een de verwarming voor niets de hele dag kan laten loeien, terwijl iemand met een minimumloon het volle pond moet betalen. Dit heeft niets met politieke voorkeuren te maken, maar met een gevoel van eerlijkheid.
  http://www.trouw.nl/tr/nl/4328/Opinie/article/detail/3395149/2013/02/17/Thilo-Sarrazin-verbannen-uit-weldenkend-Duitsland.dhtml
  Nogmaals: het enige dat hij vraagt is dat mensen een trui aan trekken. Als bijstandsgerechtigde kun je er ook zelf voor kiezen de verwarming lager te zetten zodat je geld over houdt voor sociale activiteiten, waar je ook nog eens korting op krijgt met een bijstandsuitkering.
  Kan jij aan mensen met een minumumloon uitleggen waarom het wel eerlijk is dat zij voor hun geld moeten werken terwijl een ander het voor niets krijgt? Ik kan me goed voorstellen dat iemand met een minimumloon zich dit afvraagt.
  Tot slot moet je geen aannames doen over wat voor figuur iemand is, alleen omdat je een provocerende reactie leest.

 13. 17

  Thilo Sarrazin geeft mijns inziens terecht aan dat het niet juist is dat de een de verwarming voor niets de hele dag kan laten loeien, terwijl…

  Ook een bijstandsgerechtigde moet gewoon de gasrekening betalen. Gelul en geleuter dus, dit opzetje.

 14. 18

  @15: Kan jij aan mensen met een minumumloon uitleggen waarom het wel eerlijk is dat zij voor hun geld moeten werken terwijl een ander het voor niets krijgt? [..] Tot slot moet je geen aannames doen over wat voor figuur iemand is

  Tsja..

 15. 19

  Treurig sommige reacties.

  Hulde overigens aan alle mensen, werkend of werkloos, die zonder criminele activititeiten de eindjes aan elkaar weten te knopen. Daar kunnen de mensen die de touwtjes in handen hebben nog een voorbeeld aan nemen.

  Maar goed, degenen die zo ombarmhartig de armen wijzen op wat ze allemaal nog wel hebben en kunnen, hebben natuurlijk gelijk. In Den Haag kun je voor 2 euro per dag een bed krijgen, inclusief de sociale contacten die je op zo’n slaapzaal opdoet. Je hebt dan geen eigen huis, maar op deze manier kan van vereenzaming geen sprake zijn.

  Het is wel zo dat je er “iets” voor moet doen. Je casemanager bij de Sociale Dienst aan het werkhouden, bijvoorbeeld. En natuurlijk andersmans straatjes schoonhouden. Je houdt hooguit wat euro over voor wat rookwaar, maar je bent wel elke dag lekker bezig, zonder je zorgen te moeten maken om al die zaken waar werkenden met huis en inkomen dagelijks wakker van liggen.

  Het is soms onbegrijpelijk dat de criticasters die wijzen op dit luilekkerlandje, zelf niet deze heerlijkheden ambiëren.

 16. 20

  @16 @17 Thilo Sarrazin wil het gas afsluiten bij bijstandsgerechtigden. Iets wat je niet krijgt hoef je ook niet te betalen.
  Truien zijn niet gratis, maar als je niet werkt heb je alle tijd om ze zelf te breien. De breinaalden en de bolletjes wol zullen je toch niet de das omdoen? Als je er goed in wordt, zit er misschien betaalde arbeid in.

 17. 22

  En met een lage inkomen stijgt de kans op het wonen in een tocht hol ook nog eens. Want dan kom je niet verder dan slecht onderhouden sociale woningbouw of huisjesmelkers. Dat in tegenstelling tot de betere verdienenden die eerder in goed geïsoleerde nieuwbouw terechtkomen, of hun tocht hol met (villa)subsidie mogen isoleren.

 18. 24

  Sarrazin zegt niet eens dat ‘ie het gas wil afsluiten (dat maakt Mokumman ervan). Hij zegt dat als werklozen die thuiszitten op een bijstandsuitkering de kachel overdag een paar graden lager zetten en een paar truien over elkaar aantrekken, dat ze dan flink wat geld kunnen besparen.

  Met andere woorden: ze moeten niet zeuren, die uitkeringstrekkers. Eigen schuld dat ze geen geld hebben, want ze leven niet spartaans genoeg.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

| Registreren