1. 2

  Waar de sovjet unie alleen de linkse gestoorden wist te vinden. Weet Putin zowel de linkse als de rechtse gekken tot zijn cult imago te trekken.

 2. 3

  Tja Nieuw Rechts denk dat Putin een nieuwe sterke lijder (Geen typefout) is die hun fascistische trekken kan bevredigen. En oud Links ziet in hem de “herijsing van de Soviet heilstaat!” inclusief moorden, gulags en andere leuke dingetjes waar ze in Rusland om bekend staan.

  Dus tja.. niet raar dat Oud Links en Nieuw Rechts mekaar zo vinden op dit vlak….. hebben nogal wat overlap.

 3. 4

  Alle nuttige idioten zijn welkom bij Putin. Niet alleen extreem rechts en links, maar ook kleinere groepjes als de genoemde “anti fracking” groepen kunnen op warme steun uit het Kremlin rekenen.

  Dit is ook niets nieuws, toen Putin nog KGB chef was, was dit al dagelijkse praktijk van de Sovjet Unie, je moet wel heel naïef zijn om te denken dat deze oude vos zijn leven gebeterd heeft.

 4. 5

  @1: het lijstje bevat veel bekende namen uit rechtsextremistische kringen. Voor de Europese Communistische Partij Millenium kan ik echter geen andere link vinden dan dit bericht. Heb er ook nooit van gehoord. Bestaat die partij wel?

 5. 7

  @6: Of om links te paaien (vergeet niet, de agenda is in Rusland opgesteld, niet door de Westerse pers). Overigens lukte het me na een klein beetje zoekwerk (de naam van Orazio Maria Gnerre was verkeerd gespeld) wel om de website van deze (Italiaanse) partij te vinden, inclusief een grote “Wij steunen Donbass” button op de startpagina, voor degenen die zich afvroegen waarom deze partij uitgenodigd is.

 6. 8

  @5: Dat is de officiële sprekerslijst en er is genoeg te vinden over de liefde van extreem links en extreem rechts voor Putin.

  Nationaal Socialisme begon ook met een fusie tussen extreem links en extreem rechts tot de nacht van de lange messen. Een stuk geschiedenis dat extreem links het liefst vergeet.

  @6: Niet links maar extreem links, zit weinig verschil tussen nazi’s en communisten.

 7. 9

  @8

  “Nationaal Socialisme begon ook met een fusie tussen extreem links en extreem rechts…

  Weet je, ik begon een hele lange lap tekst te tikken, en dat door:

  ‘Waar komt die waan ineens vandaan?’

  Martin Bosma? Churchill’s -nooit uitgesproken woorden- over ‘zullie’ de ‘hedendaagse fascisten’, wat per definitie een historisch lachertje ís?

 8. 10

  Nationaal Socialisme begon ook met een fusie tussen extreem links en extreem rechts…

  @8 Ja, daar tamboer je nu al een aantal keer op. Kennelijk heb je iets nieuws geleerd van Wikipedia.

  Maar hoe representatief was dat Strasserisme voor het Duitse extreem-links? Dat vertel je er niet bij (vermoedelijk omdat je niet zo thuis bent in het politieke spectrum van de Weimarrepubliek, laat staan linkse bewegingen in die tijd).

  Sowieso zou je dat Strasserisme meer accuraat aanduiden als ‘radicaal-nationalistisch links’.

  Verder doe je net alsof Poetins aanknoping bij rechtse en in mindere mate bij linkse bondgenoten in Europa daar een herhaling van zijn, hoewel dat internationale bondgenootschappen zijn die beogen de transatlantische Euro-Amerikaanse as te frustreren (en vermoedelijk de Europese Unie zelf te verzwakken). Lijkt me dus andere koek dan de partijhistorie van de Nationaal Socialistische Duitse Arbeiders Partij.

 9. 12

  @11 Een scheldwoord (ad hominem-argument) + namedropping (inhoudsloos autoriteitsargument).

  Jij doet het wat argumentatie betreft tot dusver echt niet zoveel beter dan gbh hoor…

 10. 13

  @7: Complimenten voor deze zoekactie. Er klopt meer niet in de namen. De partij heet: Millennium – Partito Comunitarista Europeo.

  Dit heeft dus niets met communisme te maken.

  @10: Ook in de verwijzing naar Strasserisme zie ik geen enkel verband met communisme.

 11. 14

  @13: “Dit heeft dus niets met communisme te maken.”

  Dan mag je hun Manifesto toch eens lezen/door de vertaler halen. Die staat bol van de Marxistische retoriek. Een mooi stukje voorbeeld:

  Millennium propone, quale criterio organizzativo dello Stato, il principio socialista del Lavoro, contro quelli capitalisti dell’accumulo, dell’alienazione e dello sfruttamento. Millennium quindi prevede, nell’ambito della transizione al socialismo: il rovesciamento dell’egemonia borghese, per la fondazione dello Stato di unità popolare, diretto dalle forze comunitarie del Lavoro, unica vera forma di Democrazia; la socializzazione delle imprese strategiche e dei mezzi di produzione, attraverso la riappropriazione da parte dello Stato di ciò che è pubblico di diritto; la pianificazione economica da parte dello Stato, come argine al disordine borghese dei mercati e dell’economia anomica.

  Verder ook relevant dat er een flinke scheut Duginisme (of nationaal-bolsjewisme zo je wilt) door het manifest zit. Maar als je wat verder zoekt op Gnerre en Dugin, zal dat niet verrassend zijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

| Registreren