Amerikaanse Beyond Coal campaigners maken zich op voor #vangaslos campagne

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

De campaigners die in de VS campagne tegen de bouw van nieuwe kolencentrales voerden maken zich op voor een nieuwe strijd. Dit keer tegen aardgas. Op de Amerikaanse elektriciteitsmarkt begint gas al last te krijgen van de prijsdalingen van hernieuwbare energie en energieopslag. De campagne richt echter ook op het tegengaan van het gebruik van aardgas voor koken, koelen en verwarmen in de gebouwde omgeving. Een vergelijkbaar doel dus als de Nederlandse overheid heeft gesteld door de ambitie uit te spreken om in 2050 naar een aardgasvrije gebouwde omgeving toe te willen werken.

De Beyond Coal campagne van Sierra Club is zeer succesvol geweest. Van de 200 kolencentrales die werden aangekondigd in het westen van de Verenigde Staten is er geen een afgebouwd.

De nieuwe Amerikaanse #vangaslos coalitie zet twee sporen in: top-down om regelgeving aangepast te krijgen, en bottom-up om bewoners in beweging te krijgen. Om bestaande bouw van het gas af te krijgen is aanpassing van regelgeving nodig. Voor nieuwbouw zet de coalitie in op all-electric, wat financieel ook in de VS goed haalbaar is.

Bij zowel bestaande als nieuwe bouw zet de coalitie ook in op bewustwording bij bewoners, bijvoorbeeld over de gezondheidsrisico’s van koken op aardgas. Waar steeds meer kennis over beschikbaar is.

Open artikel

Reacties (2)

#1 Arduenn

top-down om regelgeving aangepast te krijgen, en bottom-up om bewoners in beweging te krijgen.

Al dat ge-astroturf van top-tot-bottom-en-back in cyberspace mag ook wel eens aangepakt worden. Al dat gelul over “dat is toch allemaal niet haalbaar” en “wees toch eens realistisch”en “dream on”, e.d., die bedoeld zijn om mensen aan zichzelf te laten twijfelen en de durf om te ondernemen en te verbeteren te ontnemen, allemaal voor een grijpstuiver die zo’n trol daarvoor betaald krijgt.

#2 Le Redoutable

Huizen met elektrische kachels verwarmen is extreem inefficient en duur, dat slurpt zoveel stroom dat die kolencentrales dan alsnog afgebouwd moeten worden. Alternatieve energie is in de winter heel beperkt, dan schijnt er namelijk niet zoveel en niet zo lang zon, dus dat is geen optie, en zelfs als je voor 10 Tesla’s aan accu’s op zolder zet ben je in 14 dagen uitgepraat. Even afgezien dat als je dat voor heel Nederland wil doen de hele wereldvoorraad aan zeldzame accu grondstoffen nodig hebt.

Wel zijn de Amerikanen ondanks Trump hard bezig met biogas en synthetisch gas, dat ruimt meteen methaan op wat anders direct in de atmosfeer zou komen, dus dat zijn 2 vliegen in 1 klap en een technisch en economisch veel verstandiger oplossing.

https://www.trouw.nl/groen/he-een-windmolen-kan-ook-gas-maken-~aab5a549/

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

| Registreren

*
*
*