1. 1

  De Berlijnse variant van de PVV komt daar op 1 procent. Je zou kunnen zeggen dat in Berlijn geen moslims wonen maar dat klopt niet. Je zou ook kunnen beweren dat Berlijn geen slechte wijken heeft waar veel kansarme allochtonen en autochtonen bij elkaar wonen maar ook dat klopt niet. Je zou ook kunnen zeggen dat het erop lijkt dat de Duitsers hun lesje uit het verleden hebben geleerd. Zij wel en wij niet.

 2. 4

  Maar dat klopt ook niet, want in de nabijgelegen deelstaten Mecklenburg-Vorpommern en Sachsen zit de nog wel iets extremere NPD wel in het parlement (en heeft dus meer dan 5% van de stemmen gekregen bij de laatste verkiezingen). Overigens haalden in Berlijn nog twee extreemrechtsere partijen meer stemmen dan degene waar jij op doelt.

 3. 6

  In Berlijn wonen voor een grote stad relatief weinig moslims (8% volgens Wikipedia, terwijl overigens volgens schattingen ongeveer de helft van de inwoners grootouders van buiten de stad had). Van de andere kant zie ik moslimbashen (in Nederland) vooral gebeuren in plaatsen waar ze niet/nauwelijks zijn.

  De top vijf van de PVV bij de afgelopen (provinciale) verkiezingen:
  Rucphen 32,2%
  Brunssum 28,1%
  Edam-Volendam 27,6%
  Echt-Susteren 27,3%
  Stein 26,9%

  De percentages Niet-Westerse allochtonen voor deze gemeentes:
  2,4
  4,6
  3,8
  3,1
  2,7

  Als je dat afzet tot de vijf laagste uitslagen van de PVV:
  Wageningen 4,8
  Littenseradiel 5,0
  Bedum 5,2
  Winsum 5,3
  Groningen 5,4

  Met percentages NWA:
  13,5
  1,4
  2,3
  2,6
  9,8

  Lijkt de correlatie eerder negatief, maar van mij mag de dataredacteur een keer aan de slag met gegevens van alle gemeentes.

 4. 8

  Ach misschien zit de sleutel ook wel in Berlijn als echte migrantenstad. Of je buurman nu Turk is of Duitser, hij is hoe dan ook toch geen Berliner. Als je immigranten en niet-immigranten niet meer op uiterlijk uit elkaar kunt houden, wordt discrimineren ook moeilijker.

 5. 10

  Ook in de Randstad kan de aanhang van de PVV in blanke wijken groter zijn dan in gemengde wijken. Een onderzoek kan uitwijzen, wat er waar is, zodat schattingen niet meer op onderbuikgevoelens gebaseerd hoeven te zijn.

 6. 14

  Nou komt de grap: De correlatie tussen het aandeel westerse allochtonen en het aandeel PVV-stemmen is veel sterker: 0.411. Als je daarvoor corrigeert hou je zelfs een licht negatieve (niet significante) partiële correlatie tussen NWA en PVV over. Met andere woorden: Het maakt niet uit hoeveel Turken of Marokkanen er in je gemeente wonen, het is het aantal Duitsers dat bepaalt of men er op de PVV stemt.

 7. 16

  Zelfs als je voor Limburg (en onderling) corrigeert, blijft de partiële correlatie PVV-WA (0.155) sterker dan PVV-NWA (0.111).

  Of dat methodologisch correct is, is maar de vraag: Stemmen de inwoners van Brunssum PVV omdat er stervesveel Duitsers wonen, of omdat Wilders uit Venlo komt? Ik denk in ieder geval niet dat laatste.

 8. 17

  In Brunssum zitten grote gaten in de grond. Men zegt dat dit de ingangen van de voormalige steenkoolmijnen zijn maar de oude inwoners vertellen een ander verhaal. Die beweren dat het de 7 poorten naar de hel zijn.

 9. 21

  @19&@20: En als je die twee kaartjes over elkaar legt, zie je dat er niet bijzonder veel match zit tussen hoge concentratie Marokkanen en hoge concentratie PVV-stemmers, hetgeen #18 dan weer op losse schroeven zet.

  NB. Nee, ik ga niet ook nog eens de Marokkanen plakken in mijn bestandje om die correlatie te berekenen, dat mag lekker iemand anders doen (vrijwilligers: mijn e-mailadres is bekend bij de redactie).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

| Registreren