Berlijnse verkiezingen: liberale FDP eruit, piratenpartij erin

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

Reacties (22)

#1 Sjiek

De Berlijnse variant van de PVV komt daar op 1 procent. Je zou kunnen zeggen dat in Berlijn geen moslims wonen maar dat klopt niet. Je zou ook kunnen beweren dat Berlijn geen slechte wijken heeft waar veel kansarme allochtonen en autochtonen bij elkaar wonen maar ook dat klopt niet. Je zou ook kunnen zeggen dat het erop lijkt dat de Duitsers hun lesje uit het verleden hebben geleerd. Zij wel en wij niet.

#1.1 JSK - Reactie op #1

Wat denk ik ook meespeelt is dat de sociaal-democratische SPD al vrij rechts is wat betreft criminaliteit en immigratie.

#1.2 pedro - Reactie op #1.1

Ik hoop en heb toch liever, dat ze hun lesje geleerd hebben dan dat ze ook nu weer rechtser dan ons zijn.

#1.3 Bismarck - Reactie op #1

Maar dat klopt ook niet, want in de nabijgelegen deelstaten Mecklenburg-Vorpommern en Sachsen zit de nog wel iets extremere NPD wel in het parlement (en heeft dus meer dan 5% van de stemmen gekregen bij de laatste verkiezingen). Overigens haalden in Berlijn nog twee extreemrechtsere partijen meer stemmen dan degene waar jij op doelt.

#1.4 Sjiek - Reactie op #1.3

Je hebt gelijk. Toch vind ik het opvallend dat islambashen daar beduidend minder populair is dan bij ons.

#1.5 Bismarck - Reactie op #1.4

In Berlijn wonen voor een grote stad relatief weinig moslims (8% volgens Wikipedia, terwijl overigens volgens schattingen ongeveer de helft van de inwoners grootouders van buiten de stad had). Van de andere kant zie ik moslimbashen (in Nederland) vooral gebeuren in plaatsen waar ze niet/nauwelijks zijn.

De top vijf van de PVV bij de afgelopen (provinciale) verkiezingen:
Rucphen 32,2%
Brunssum 28,1%
Edam-Volendam 27,6%
Echt-Susteren 27,3%
Stein 26,9%

De percentages Niet-Westerse allochtonen voor deze gemeentes:
2,4
4,6
3,8
3,1
2,7

Als je dat afzet tot de vijf laagste uitslagen van de PVV:
Wageningen 4,8
Littenseradiel 5,0
Bedum 5,2
Winsum 5,3
Groningen 5,4

Met percentages NWA:
13,5
1,4
2,3
2,6
9,8

Lijkt de correlatie eerder negatief, maar van mij mag de dataredacteur een keer aan de slag met gegevens van alle gemeentes.

#1.6 Sjiek - Reactie op #1.5

Lijkt inderdaad een nader onderzoekje waard. Wat Berlijn betreft: zullen we het maar op Berliner Luft houden.

#1.7 JSK - Reactie op #1.5

Ik schat op een klein positief effect. De aanhang van de PVV in de Randstad is niet klein.

  • Beantwoorden
  • Volgende reactie op #1.5
  • Vorige reactie op #1.5
#1.8 pedro - Reactie op #1.5

Ook in de Randstad kan de aanhang van de PVV in blanke wijken groter zijn dan in gemengde wijken. Een onderzoek kan uitwijzen, wat er waar is, zodat schattingen niet meer op onderbuikgevoelens gebaseerd hoeven te zijn.

#2 Bismarck

Ach misschien zit de sleutel ook wel in Berlijn als echte migrantenstad. Of je buurman nu Turk is of Duitser, hij is hoe dan ook toch geen Berliner. Als je immigranten en niet-immigranten niet meer op uiterlijk uit elkaar kunt houden, wordt discrimineren ook moeilijker.

#3 Bismarck

@9: Kijk nou, je hebt zowaar gelijk. De correlatie is 0.126, al licht dat voor zover ik kan opmaken niet aan de Randstad, maar eerder aan het Noorden.

#3.1 Bismarck - Reactie op #3

Nou komt de grap: De correlatie tussen het aandeel westerse allochtonen en het aandeel PVV-stemmen is veel sterker: 0.411. Als je daarvoor corrigeert hou je zelfs een licht negatieve (niet significante) partiële correlatie tussen NWA en PVV over. Met andere woorden: Het maakt niet uit hoeveel Turken of Marokkanen er in je gemeente wonen, het is het aantal Duitsers dat bepaalt of men er op de PVV stemt.

#3.2 JSK - Reactie op #3.1

Doe een Limburg-dummy erbij, daar komt de beste man vandaan namelijk.

#3.3 Bismarck - Reactie op #3.2

Zelfs als je voor Limburg (en onderling) corrigeert, blijft de partiële correlatie PVV-WA (0.155) sterker dan PVV-NWA (0.111).

Of dat methodologisch correct is, is maar de vraag: Stemmen de inwoners van Brunssum PVV omdat er stervesveel Duitsers wonen, of omdat Wilders uit Venlo komt? Ik denk in ieder geval niet dat laatste.

#3.4 Sjiek - Reactie op #3.3

In Brunssum zitten grote gaten in de grond. Men zegt dat dit de ingangen van de voormalige steenkoolmijnen zijn maar de oude inwoners vertellen een ander verhaal. Die beweren dat het de 7 poorten naar de hel zijn.

#4 Bismarck

ligt!

#5 Bismarck

PS. Dataset op aanvraag beschikbaar.

#6 Karl Kraut

In Berlijn wonen zo goed als bijna geen Marrokanen, aan wie Wilders zijn successen in NL toch vooral te ‘danken’ heeft.

#6.1 pedro - Reactie op #6

Vraag de dataset van Bismarck aan en bewijs je stelling, want na de aangevoerde bewijzen is dit toch maar een armetierige opmerking.

#7 about

Kijk eens op http://www.verkiezingskaart.nl naar PVV-stemmers. Amsterdam, Berlijn aan het IJ?
Zo’n kaartje is trouwens prima materiaal om hypothesen mee te genereren.

#8 Bismarck

@19&@20: En als je die twee kaartjes over elkaar legt, zie je dat er niet bijzonder veel match zit tussen hoge concentratie Marokkanen en hoge concentratie PVV-stemmers, hetgeen #18 dan weer op losse schroeven zet.

NB. Nee, ik ga niet ook nog eens de Marokkanen plakken in mijn bestandje om die correlatie te berekenen, dat mag lekker iemand anders doen (vrijwilligers: mijn e-mailadres is bekend bij de redactie).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

| Registreren

*
*
*