Bereid je maar voor op een oorlog met Noord-Korea

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

Het Westen begrijpt te weinig van Noord-Korea, legt hoogleraar Koreastudies Remco Breuker uit in het NRC. En daardoor drukken we op alle verkeerde knoppen.

Open artikel

Reacties (10)

#1 parallax

Pff gaan we weer. Noord-Korea is slechts een dreiging voor Zuid-Korea en dan nog: een oorlogsdaad zal bestraft worden met het veranderen in de grootste parkeerplaats ter wereld.

Echt, waarom trappen zoveel mensen in ’t beeld dat Noord-Korea een grote geheime kernmogendheid het is? Als puntje bij paaltje komt heeft dat land misschien de mogelijkheid om 1 raket te lanceren van amper 10 kiloton en te hopen dat ie *niet* aankomt. Ik laat zwaardere scheten dan dat.

Het enige wat ze daar hebben is veel soldaten, veel arme mensen en geen olie.

#2 Bismarck

Mijns inziens vergt een oorlog tussen Noord-Koea en de VS (met symbolische bijdrages van Zuid-Korea en mogelijk Japan) weinig voorbereiding van Nederlandse burgers. Misschien hooguit je vervanging van versleten elektronica iets eerder doen (als je tenminste kwaliteit = Zuid-Koreaanse makelij wilt).

#3 DrBanner

als china en usa maar blijven praten
voor samsung zal het wel even lastig zijn

#4 thallman

Dus niet nadenken over regimewisseling, die verantwoordelijkheid ligt primair bij de noord koreaanse bevolking zelf

Waarom zijn zogenaamde experts vrijwel altijd apologeten met een verwrongen beeld? Je zag dit vroeger bij kremlinwatchers, nu bij arabisten en dus ook bij deze korea kenner.

Vervolgens is Amerika weer eens de boeman omdat het de buitenlandse tegoeden heeft bevroren zodat de elite geen luxegoederen meer kan kopen met geld dat ze als ontwikkelingshulp hebben ontvangen.

#5 Bolke

@1: Als puntje bij paaltje komt heeft dat land misschien de mogelijkheid om 1 raket te lanceren van amper 10 kiloton

Kijk voor Nederland is dat niet zo’n drama, maar je zal maar net in de zuid-koreaanse stad wonen waar dat ding land.

#6 gronk

Noord-Korea is slechts een dreiging voor Zuid-Korea

Klopt. Seoul ligt op schootsafstand van Noord Korea, en in de loop der tijd heeft Noord-Korea aardig wat bunkers aan de grens geplaatst. Met een beetje pech mag je daar een half dozijn ‘bunkerbusters’ op gooien, voor je zo’n ding stil hebt gekregen. Ondertussen kunnen die jongens er aardig op los knallen, tot hun munitie op is.

Je kunt er wel vanuitgaan dat Seoul het zelfde aanzicht krijgt als de gemiddelde syrische stad van nu. Gezien ’t feit dat d’r ook nog aardig wat halfgeleiderindustrie in zuid-korea staat zou ik niet verbaasd zijn voor wat ‘just-in-time’ productieellende.

Daarnaast hoeft noord-koreaanse agressie niet beperkt te blijven tot zuid-korea; met een beetje pech worden ook andere aziatische landen het slachtoffer.

#7 weerbarst

Man, er gaat toch nooit wat gebeuren, en indien toch hebben we wel wat anders aan ons hoofd dan NK.
Kim Jong Un is westers geschoold in oa Frankrijk.
NK is een Chinese puppet.

Een zuivere NK aanval zou hooguit ZK half in de as kunnen leggen. Daarna is het pief paf poef , NK uitgeschakeld.

#8 Olav

Weerbarst zegt dat Noord-Korea een Chinese puppet is. Het lijkt me maar ten dele waar, en ik denk dat de Chinese machthebbers toch ook met de situatie in hun maag zitten. Het Noord-Koreaanse regime is voor China zoiets als een valse kettinghond: nuttig om tegen de buitenwereld te blaffen en uit te vallen, maar je moet er zelf ook goed voor oppassen. Het beest luistert nu eenmaal niet naar koest, af en zit.

#9 Hans Verbeek

Allemaal bangmakerij. Leuk om een saaie TV-avond op te leuken. Ik word er niet warm of koud van.
Noord-Korea heeft misschien wel veel tanks en vliegtuigen, maar helaas geen aardolie om brandstof te maken. Die tanks en vliegtuigen komen niet ver.
De offshore-olievelden van Noord-Korea zijn erg interessant voor het aan olieverslaafde Zuid-Korea.

#10 gronk

@9: ik denk niet dat de verwachting is dat de noord-koreanen zuid korea gaan bezetten, maar dat het een maandenlange loopgravenoorlog wordt. Als je ingegraven zit in je bunker, met voor maanden blikboer en munitie, dan kun je het lang uithouden, en dan komt d’r niemand voorbij heuvel nummer 398, totdat iemand dat ding weet uit te roken.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

| Registreren

*
*
*