Baudet is geen fascist, hij is de Nederlandse Poetin

…meent Erdal Balci in HP/De Tijd:

Hoe immens het trauma van de Tweede Wereldoorlog is bij de Nederlanders, hebben we de afgelopen dagen goed kunnen constateren. De hele intelligentsia van het land heeft het na het grote succes van Thierry Baudet bij de Statenverkiezingen voortdurend over de oorlog, de jaren dertig in Duitsland, Hitler, Goebbels… Het trauma is zo groot dat niemand door heeft dat afgelopen woensdag geen Hitler is geboren, maar geheel naar de geest van deze tijd onze eigen Nederlandse Poetin.

Reacties (50)

#1 McLovin

Waar komt deze quote vandaan?

#2 lurker
#3 AltJohan

… dubbel

#4 Cheradenine Zakalwe

“geen Hitler is geboren”

Pffft, Baudet is toch niet geboren, als een gewone sterveling. Hij is geschapen uit goddelijke materie, om neer te dalen op het aardse als verlosser.

#5 Hans Custers

Het trauma is zo groot dat niemand door heeft dat afgelopen woensdag geen Hitler is geboren

Merkwaardig. Volgens mij zeggen degenen die parallellen zijn met tussen Baudet en het fascisme juist steeds weer dat dat niet betekent dat je hem daarmee maar meteen met Hitler of Goebbels zou moeten vergelijken, of dat je er de oorlog bij zou moeten halen. Integendeel.

Wie wil begrijpen waarom Baudet en FvD onderdeel zijn van een neofascistische politieke golf mag zich dan ook niet blindstaren op de extreme, gemilitariseerde en antisemitische aspecten van het fascisme uit de jaren veertig.

Wie denkt dat fascisme altijd makkelijk en van veraf te herkennen is aan een woest orerende politieke leider die vanaf dag één extreme maatregelen treft om een totalitair programma ten uitvoer te brengen – die heeft een vertekend, karikaturaal beeld van hoe het fascisme in de jaren twintig en dertig van de vorige eeuw opkwam en zich meester maakte van het politieke landschap in Europa.

Baudet is geen massamoordenaar of dictator en het slaat ook nergens op om te zeggen dat hij dat zal worden of zal willen worden. Zelfs als je het wel zou geloven is dat onmogelijk hard te maken. Maar als er parallellen zichtbaar zijn tussen nu en de jaren ’30 van de vorige eeuw, dan moeten die wel benoemd kunnen worden. Want alles kunnen benoemen, dat vond iedereen toch zo belangrijk?

#6 AltJohan
#7 Spam

Maar Poetin is toch ook een fascist? Als Poetin dat al niet is, dan kunnen we de term net zo goed afschaffen. Net zoals van sociaaldemocratie zijn er van fascisme heel veel smaken. Baudets gedachtegoed heeft nu eenmaal veel fascistische trekjes. Dat moet benoemd worden.

#8 Hans Verbeek

gaap

#9 okto

Typische HP-De Tijd colum: inhoudsloos, nietszeggend, onnozel. Puur op de vorm, niet op de inhoud.

HP/DeTijd, dat zijn die onnozele halzen die ooit op de voorpagina zetten: “Wetenschappers: in de toekomst worden we gemiddeld 500 jaar oud”.
Ze hadden namelijk 10 wetenschappers gevraagd hoe oud we in de toekomst kunnen worden, en 1 idioot gevonden die daarop iets van 4000 jaar antwoordde. Slimme jongens bij dat blad

#10 McLovin

Vooral dat benoemen vind ik interessant. Bepaalde groeperingen hebben een broertje dood aan “policor” en vinden dat je alles moeten kunnen benoemen. Migratie was een fout en Marokkanen scoren hoger op allerlei lijstjes waar je niet hoog op wil scoren. Maar als Baudet (of Wilders) opkomst en politieke stijl wordt vergeleken met de woelige jaren 20 en 30 van de vorige eeuw mag dat plotseling niet benoemt worden want dan demoniseer je. Een Marokkaan statisiisch bezien een crimineel noemen is niet demoniseren maar Baudet et al. licht fascistische trekjes toedichten wel?

Wederom een voorbeeld van twee maten meten

#11 Bookie

Ik wist niet dat Poetin een ibertariërr is, zoals Baudet min of meer.

#12 Analist

@10: zolang er geen knokploegen en milities over straat gaan, vind je zelf niet de vergelijking met jaren ’30 fascisme een klein beetje overdreven?

#13 gronk

@12: D’r worden anders wel geregeld mensen op non-actief gezet omdat ze iets op facebook/twitter gezet hadden wat de rechtse meute niet beviel. En je hebt ook nog ‘jelmergate’, waar iemand ff 5k mocht dokken voor een rechtszaak omdat de rechtse meute dacht dat-ie iemand anders was.

#14 Analist

@13: uhm seriously? Twitterban als de hedendaagse Kristalnacht? Het kan er bij mij wel in dat Baudet een exponent is van een 21e eeuws post-fascisme maar een Mussolini?

#15 gronk

@14: Ik durf wel te stellen dat zelfs als een neonazi mensen in moskeen gaat afknallen je alsnog wel een reden gaat bedenken waarom dat toch heeeel iets anders is dan in de jaren 30.

#16 Prediker

Erdal Balci is een onverbeterlijke zwatelaar die zich voortdurend vergaloppeert in dweepziek georakel. Peter Breedveld heeft dat een tijdje terug reeds treffend geboekstaafd.

De vergelijking van Baudet met Poetin gaat sowieso niet op. Poetin is een maffiahoofd met een levenslange carrière aan ervaring in bespelen, manipuleren, geheime spelletjes en openbaar bestuur.

Baudet is een mislukte intellectueel en een operettedemagoog. De man is vooral volstrekt narcistisch. Mislukt als academicus, mislukt als romanschrijver, mislukt als publieksintellectueel. Op zeker moment zat hij op zwart zaad en toen is ‘ie maar de politiek ingegaan.

Wat opvalt is dat Balci nergens Baudets ideeën historisch duidt. Wanneer je die ideeën en thema’s in zijn denken historisch gaat verankeren, dan blijkt keer op keer dat ze wortelen in stromingen en denkers waarop latere fascisten – zoals de nazi’s – hebben voortgeborduurd. Louter toeval natuurlijk. Bizar dat mensen er zo op aanslaan.

#17 Bismarck

Hoe is Poetin precies geen fascist?

Edit: Wat #7 zich dus al af vroeg.

#18 Analist

@15: zeker. Doe eens een geschiedenis boek open man. Of is dit alleen virtue signalling en is het niet de bedoeling dat iemand het letterlijk neemt?

#19 Analist

@17: hij lijkt weinig interesse te hebben in het onderbrengen van het bedrijfsleven in staatsgeleide corporaties.

#20 Bismarck

@19: Zoiets als Gazprom, Rosneft, Sberbank, Rostec, VTB/Magnit, of Rosseti bedoel je?

#21 Analist

@20: een meerderheids(aandelen) belang maakt nog geen staatsgeleide corporatie. De Nederlandse staat heeft bvb ook (meerderheids)belangen in de Gasunie, Schiphol, KLM en KPN. In Rusland is er geen beweging naar het uitbannen van het kapitalisme. Je mort alleen geen oppositie financieren. Toch wel een verschil met het historisch fascisme waar de landbouw, industrie en bankwezen als geheel werd gecollectiviseerd.

Various banking and industrial companies were financially supported by the state. One of Mussolini’s first acts was indeed to fund the metallurgical trust Ansaldo to the height of 400 millions Liras. Following the deflation crisis which started in 1926, banks such as the Banco di Roma, the Banco di Napoli or the Banco di Sicilia were also assisted by the state.[72] In 1933, Mussolini created the Istituto per la Ricostruzione Industriale (IRI) with the special aim of rescuing floundering companies. By 1939, the IRI controlled 20% of the Italian industry through government-linked companies (GLCs), including 75% of pig iron production and 90% of the shipbuilding industry.[7]

https://en.m.wikipedia.org/wiki/Economics_of_fascism

#22 Bismarck

@21: “een meerderheids(aandelen) belang maakt nog geen staatsgeleide corporatie.”
De volledige naam van Rostec luidt State Corporation for Assistance to Development, Production and Export of Advanced Technology Industrial Product Rostec. Bovendien worden veel van deze bedrijven (overduidelijk bv de grootste, Gazprom) als politieke instrumenten ingezet, oa. in Putin’s buitenlandbeleid. Overigens heeft de Nederlandse staat geen meerderheidsbelangen in KPN (0%) en KLM (14%) en ik denk niet dat je die bedrijven (noch Schiphol) kunt vergelijken met bv. de grootste twee banken en grootste supermarktketen van het land (NB de bedrijven die ik noem, stuk voor stuk met een staatsmeerderheidsbelang, zijn in Rusland dus 7 van de 10 grootste bedrijven qua inkomsten en de overige bedrijven worden geleid door mensen als Abramovich en Deripaska, die in de clique van Poetin zitten).

“In Rusland is er geen beweging naar het uitbannen van het kapitalisme.”
Hoewel dat geen noodzakelijk kenmerk van het fascisme is, ben ik dit niet met je eens. Je ziet heel duidelijk dat Rusland zichzelf steeds meer isoleert van het internationale financiële systeem, een typisch fascistisch karaktertrekje.

“Toch wel een verschil met het historisch fascisme waar de landbouw, industrie en bankwezen als geheel werd gecollectiviseerd.”
In de tekst die je citeert is daar ook geen sprake van. Sterker nog, Mussolini haalde het niet bij wat Poetin de afgelopen 14 jaar heeft gedaan: “in 2015, the share (contribution) of state-owned enterprises in the GDP was near 29%–30% and the total contribution of the public sector was near 70% (compared to 35% in 2005).”
https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S2405473917300016

#23 Judith

Nou Nou, rustig aan, want niemand weet wat Baudet eigenlijk echt van plan is om komende jaar te gaan doen. Niet echt, dat deed hij om win-win van alle partijen te weten verslaan, dat was zijn belachelijk doel.

Wat is erger: Geert Wilders die constant over Moslim & Islam bleef praten, nergens dan alleen dat ziekelijke gezeik ? Of Thiery Baudet …???? wat zegt hij echt helemaal en wel letterlijk tegen ons? zeg het!!!!

Voor mijn part is hij maar de jonge aap met rare idealen, die ook nog niet eens uitkomen, alleen gezeik om niets. Maar de vraag is er wel: Komt hij echt zover mee, nog erger dan Wilde blonde?

Hij is alleen maar dromerige boy om dictator van Rome te worden, dan wordt hem ook niet.

Dan vind ik wel, dat hij één keer op een open tafel moet komen vertellen wat zijn partij van plan is, en niet steeds blijven vervagen en stiekum zijn idealen nog even opzij doen. Gewoon letterlijk vragen aan hem en letterlijk antwoorden geven, zoniet, dan zorg je zelf als interviewer ervoor dat hij van tafel af moet, dan is hij niets meer te zeggen. Klaar! Misschien naar Buitenhof gaan, wat zijn partij echt duidelijk is gemaakt. Dat vind ik wel, dan moet de keiharde interviewer goed naast hem zitten. Wie wel?

#24 Arduenn

Het meest inhoudelijke waar Baudet ooit mee is betrapt:

#25 Cerridwen

Een wat oppervlakkige column, maar in de kern heeft Balci wel een punt: het is zinniger om te zoeken naar hedendaags vergelijkingsmateriaal om Baudet te duiden dan altijd maar weer terug te grijpen op Hitler, Mussolini en ‘de jaren 30’ (een mooi voorbeeld van een dog whistle uit linkse hoek overigens).

Het gevaar van Baudet lijkt me ook meer dat hij met haat jegens vreemdelingen en de EU kiezers bang maakt en eenmaal aan de macht de democratische instituties naar zijn hand zet (a la Orban, Erdogan en inderdaad Putin), dan dat hij concentratiekampen gaat inrichten, moslims gaat uitmoorden en de buurlanden binnenvallen. Dat gevaar lijkt me al ernstig genoeg.

#26 analist

@22: daar heb je wel een punt. ik heb niet beseft dat de invloed van de staat zo is toegenomen in de russische economie.

@23: een mooi voorbeeld van een dog whistle uit linkse hoek overigens

eerder een luidspreker.

#27 Arduenn

Over dat holle vat gesproken: zouden al die klimaatontkenners c.q. vluchtelingenhaters trouwens al beseffen dat er door klimaatverandering straks veel meer vluchtelingen komen?

#28 AltJohan

@Arduenn: Als dat al zo is: De 0,0003 graden van het klimaatakkoord gaat daarin niet het verschil maken.

#29 Frank789

@28: Nou, dan hoeven we groepen van minder dan 150.000 vluchtelingen voortaan ook niet meer tegen te houden.
Dat is immers ook minder dan 0.0003 deel van de EU bevolking.
Dat gaat het verschil niet maken.

#30 Le Redoutable

@ 22

““In Rusland is er geen beweging naar het uitbannen van het kapitalisme.”

Hoewel dat geen noodzakelijk kenmerk van het fascisme is, ben ik dit niet met je eens. Je ziet heel duidelijk dat Rusland zichzelf steeds meer isoleert van het internationale financiële systeem, een typisch fascistisch karaktertrekje.”

Zeg dat maar niet tegen Putin en zijn aanhangers, die denken zelf dat Stalin eigenhandig de nazi’s en de fascisten verslagen heeft.

Ik geloof trouwens niet dat Baudet nu een voorstander van een grote machtige staat en nationalisatie is, wat dat betreft is het meer een 2e Trump. Putin is meer Sovjet KGB dictator vermomd in een kapitalistisch jasje.

#31 Judith

Raar dat jullie er echt zo over Nederlandse Poetin denken, jezus man! Vind Baudet echt eerder op Trump lijken dan Poetin. Poetin valt mee, ondanks alles, maar hij is heel erg gewoon, niets voor de camera schreeuwend gooien, nooit. Hij is méér voor de harde feiten te spreken dan sensatie boel. Die Oranje Trump lijkt helemaal niets wat hij al zich voor doet: Gewoon zeikwatervallend prater die aan zichzelf heel wat, zo’n hersenloze sinaasappelkop.

Baudet is eerder als Nederlandse theatrale Romeinse Keizer die al te graag aan de Forum wilt staan, zijn valse dromen. Maar oweeee, democratie wordt hem toch niet, zolang hij zoiets vergelijkt als de Wilde Blonde of Sarcastisch van der Staaij ergens tussen in. Bekrompendheid als hij zo doorgaat, niemand weet er nu nog niet.

Alleen steelt hij simpelweg de kiezers (stemmers) weg van andere partijen, waar ze juist willen horen: “Klimaatveranderingen ONZIN! Daar gaat ons eigen geld kosten! ” , “Immigratiebeleid zorgt wel voor uitzetting van ons land, komt wel goed ” enzvoorts. Hij paait en aait de kiezers zo teder zoveel hij dat kan.
En de rest weet hij gewoonweg niet waar hij echt heen moet: Democratie????? Romeinen hielden niet van democratie. Hij gebruikt de woord Democratie om de stemmers weg te stelen, zo is hij zeer gevaarlijk gehaaide grootheidswaanzin!

Dus normaal gesproken ben ik ook altijd links, daarvoor uiterste links, nu in het midden tussen D’66 en GL, maar ben eerder tereurgesteld in Babyface Rob Jetten, ook te jong om te ervaren, helaas. Hij zuchtte meer en steeds meer dan grote babysmile, oeiii.

Ik mis het echt in goede argumenten, duidelijke speech waar echt goed voor de mensen in Nederland is, Laat rechts alles liggen! Dan komt er zeker totale wending vanuit Positieve linkse hoeken die vrij sociaals is en goede kritiek kan leveren waar men kan leren.

In alle hoogste hondenfluitje: Kappen met rechtse gezeik laatste jaren, haal Links binnen voor de democratie en niks Forum ervan!!!!

#32 Arduenn

@28 – Als de rest van de wereld z’n best doet om onder die 2 graden C stijging te blijven door alternatieve energiebronnen te gebruiken, waar moet Nederland, die als enige niet mee hoeft te doen (want 0,0003%) de kolen, de olie en het gas vandaan halen?

#33 ~Mario

Dat ene woordje, welke men wellicht zoekt @4 heet https://nl.wikipedia.org/wiki/Narcisme

Maar niet verder vertellen, hoor.

En dan al die kneusjes hierboven (trollbaiting cunts) die TB 1:1 vergelijken met VP. GTFO!

@31
“Putinversteher” (lees: fascistenversteher)

“Poetin valt mee, ondanks alles,…”

GTFO!

#34 AltJohan

Ik zie die link met Poetin ook niet zo.

Baudet is voor mij meer een verlosser.

Een Jezus Christus.

#35 ~Mario

” het trauma van de Tweede Wereldoorlog is bij de Nederlanders..”

Voor veel te veel -helaas nog steeds!- van geen *enkele waarde*, aangezien PVV/ FvD liever nazi’s eren, met name per 4 mei; mede na instigatie van Martin Bosma. Ik parafraseer Martin Bosma: (nationaal)socialisme.

Lap ze erbij, bij werkgevers en meer. Geconditioneerde gekken, zoals enkele decennia terug. Alles is weer eens ‘de schuld van Links’? Martin Niemoller gaf eerder al de volgorde aan.

Extreemrechtse sentimenten (nazistische/ fascistoide+) zit inderdaad bij menig zelfverklaard “Echte Nederlander” in het bloed/ de Genen.

Ik haat dat ik er zelfs maar van moet walgen dat ‘het trauma van WW2’ (@31) niet begrepen wordt.

Ok…

Er zitten een werkgever en een -mogelijke- werknemer/ sollicitant aan een tafel, met daarop 10 koekjes. De werkgever neemt 9 van die koekjes weg, terwijl er een migrant aankomt.

Zegt ‘ie: Let op, die gelukszoeker wil je koekje afnemen.

Baudet is om meerdere redenen een fascist. Voor hen, die wellicht twijfelen: zie ALLE eerdere kritieken.

#36 ~Mario

@34

Lieverd, skatje, eerder had je al een poster van Wilders boven je bed hangen. Fuck off met je gezuig.

#37 ~Mario

“Baudet is eerder als..”

Sorry, zag dat stukkie tekst nu/net pas.

[edit] off topic reactie / onnodige provocatie [/edit]

#38 Folkward

@34

Baudet is voor mij meer een verlosser.

Een Jezus Christus.

Aiaiai, had dat nou niet gezegd. Messiassen kunnen nooit hun hemel op aarde leveren en leggen vaak voortijdig het loodje. En voordat je me (weer) van doodsbedreigingen beschuldigt: revoluties eten hun eigen kinderen op.

En Jezus Christus moest sterven om iedereen te verlossen. Moet Baudet dat ook volgens jou?

#39 AltJohan

@38: Nee, Baudet blijft leven en is verlossend tegelijkertijd :-)

Misschien dat ze het over 1000 jaar nog wel over hem hebben en dat JC wat meer naar de achtergrond is verhuisd.

In onze boreale wereld. :-)

#40 Arduenn

@34

Baudet is voor mij meer een verlosser.

Een Jezus Christus.

Dat zeg je alleen maar om de lezertjes hier op de kast te jagen, engerd.

#41 JANC

@39: JC?
Jeremy Clarkson?
Jacques Cousteau?
Julius Caesar?
John Cleese?
Jeremy Corbyn?
Jim Clark?
Johnny Cash?
Jennifer Connolly?
Joan Collins?

#42 majava

@40: Misschien wel goed. Dan hebben we ook minder kans op journalisten die zin krijgen in het schrijven van een artikel over wie nou die FvD kiezer is. We hebben er hier (minstens) één en iedereen kan gewoon zien wat voor bruine sporen dat achterlaat op het Sargassotapijt.

#43 Judith

[edit] grof gescheld weg gehaald [/edit] (De reactie die dit triggerde ook ge-edit).

#44 Judith

@43: ????
ZIE REACTIE NR 43 HEB IK NIET GEREAGEERD, IEMAND HEEFT MIJN NAAM GEBRUIKT. POTDOMME!

#45 Judith

@35: Mario en de sommige helaas,

Vreselijk provocaties t.o.v. andere reacties ga ik niet meer opreageren, het draait langzamerhand omheen dat er niets over onderwerp (artikel)gaat.

Het lijkt wel alsof sommigen zo extreem rechts zijn geworden, dat is echt misselijk!

Zoals Baudet is een verlosser, fuck off met je gezuig, zelfs sexistisch opmerking aan mijn adres enzovoorts.

Het gaat meer op “Vegatarisch slager” te lijken, dat er nergens op slaat! Nihil, nul komma nul !!!!!

#46 majava

@44: inclusief inloggen? Da’s knap…

#47 Dehnus

Sorry hoor, maar Poetin kan je toch echt in het rijtje van Dictators en Fascisten plaatsen.

#48 Dehnus

@34: Raar beeld van een pre Marx communistische Joodse meneer heb jij.

Ja communistisch, hij wou graag met zijn commune van rekruten armen helpen en lekker Boheems leven.

#49 Judith

@46: die nr 43 heb ik niet gedaan, iemand heeft mijn naam genoemd. Vreemd

#50 Prediker

@49 Iemand die vanaf hetzelfde ip-adres reageert en met hetzelfde email-adres inlogt?

Curieus hoor, ik zou m’n huisgenoten toch eens vragen wat ze op mijn laptop doen. Of misschien was het de kat wel.

Nooit wrijven in een vlek; dan smeer je ‘m alleen maar verder uit – kent u die uitdrukking?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

| Registreren

*
*
*