Assange: Google is niet wat het lijkt

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

LONGREAD - Eminent politiek wetenschapper/filosoof Sheldon Wolin stelt in zijn Democracy Incorporated (2008) dat er in de Verenigde Staten al decennialang een soort Gleichschaltung (godwins in origineel) gaande is tussen het bedrijfsleven de overheid waar we ons behoorlijk zorgen over zouden moeten maken.

Dit intrigerende fragment uit When Google Met Wikileaks (2014) van Julian Assange zou je kunnen zien als een treffende illustratie daarvan. De verwevenheid tussen Silicon Valley in het algemeen – maar Google in het bijzonder – met de Amerikaanse overheid en enkele van ’s werelds invloedrijkste NGO’s en ‘denktanks’ overstijgt ieder voorstellingsvermogen, is bijna geheel compleet zou je kunnen zeggen.

Niet alleen speelt Google fanatiek informatie door aan de overheid via programma’s als PRISM, met rugdekking van het Witte Huis voert Google ook operaties in het buitenland uit die feitelijk meer taken voor de CIA zijn. Fred Burton, de vice-president van Stratfor, spreekt ronduit van:

[…] Google’s covert role in foaming up-risings,

De top van Google zelf is zich van geen kwaad bewust natuurlijk, het geloof in Amerikaans exceptionalisme en universalisme, en de beschavende werking van een wereldwijd kapitalisme onder Amerikaanse hegemonie is er geheel geïnternaliseerd, en vermoedelijk net zo groot en oprecht als binnen het Witte Huis zelf. De overname of gelijkschakeling van de (politieke) agenda’s spreekt dus bijna vanzelf. Assange spreekt wat dit betreft van de:

banality of “don’t be evil.”

Beetje een lange zit (5000+ woorden), maar het leest als een spionageroman en is absoluut fascinerend.

Open artikel

Reacties (4)

#1 Sjap

Ben benieuwd!

#2 Co Stuifbergen

Blijkbaar haalt Google zijn omzet niet alleen met advertenties op de zoekpagina.

(Overigens doet die Eric Schmidt (topman van Google) best veel moeite. Volgens Stratfor, een concurrent van Google, loopt hij het risico dat hij bij 1 van zijn reisjes gekidnapt wordt. )

#3 Krekel

@2: Nee over Jared Cohen ging dat (ex-BuZa (VS), nu hoofd van Google Ideas, de ‘denk-/doetank’ van Google).

Fred Burton (van Stratfor idd):

Google is getting WH [White House] and State Dept support and air cover. In reality they are doing things the CIA cannot do . . . [Cohen] is going to get himself kidnapped or killed. Might be the best thing to happen to expose Google’s covert role in foaming up-risings, to be blunt. The US Gov’t can then disavow knowledge and Google is left holding the shit-bag.

Wat Jared Cohen allemaal doet – onder de vlag van Google – is inderdaad de geopolitieke agenda van de VS behartigen, dingen die de CIA doorgaans doet … een (ideologische) rivaal voor Hezbollah in Libanon opzetten bijvoorbeeld.

Dat gaat echt heel ver. Wat, immers, moet Google met een rivaal voor Hezbollah? …

Google is gewoon net zo Witte Huis als het Witte Huis.

#4 zuiver

Boeiend verhaal.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

| Registreren

*
*
*