As Soennah moskee verliest ANBI status

De Haagse As-Soennah moskee verliest per 2 juli haar ANBI status. Dit nadat Pieter Omtzigt (CDA) daarover Kamervragen had gesteld, na negatieve berichtgeving van NRC en Nieuwsuur.

Een van de voorwaarden voor ANBI status is publicatie van een financieel jaaroverzicht op een voor ieder toegankelijke website. De stichting achter de moskee heeft dat verzuimd.

Open waanlink

 1. 1

  “Een van de voorwaarden voor ANBI status is publicatie van een financieel jaaroverzicht op een voor ieder toegankelijke website. De stichting achter de moskee heeft dat verzuimd. “
  Dat zal de reden zijn geweest.

 2. 2

  @1 Vermoedelijk ja, daarom vertel ik dat er ook bij. Maar uit een eerdere aflevering op dit dossier weten we dat veel meer religieuze verenigingen en stichtingen hun jaarcijfers niet openbaar publiceren, en dat de Belastingdienst hen achter de broek moet zitten.

  Dus e.e.a. roept dan de vraag op: waarom verliest de As Soennah moskee wel haar ANBI-status, en al die andere stichtingen en verenigingen niet? Want het lijkt erop dat de overheid de salafisten nu met een stok slaat, die in vergelijkbare gevallen doorgaans achterwege blijft.

  Willekeur dus.

 3. 3

  @2

  Willekeur dus.

  Inderdaad. Erg kwalijk ook. Door de enorme hoeveelheid aan regels waaraan instellingen (maar ook burgers) moeten voldoen en het onvermogen van de overheid om die regels altijd en overal toe te passen, is er toch wel een soort van wettelijke wetteloosheid erin geslopen.

  Normaal zou het raar zijn te beweren als je bekeurd wordt: ‘ja maar die en die deed dat ook en die kregen geen bekeuring!’ Ik geef echter de moskee nog wel een kans in een rechtszaak, zolang ze zeggen dat het ze niet gaat omdat ze betrapt zijn, maar dat de willekeur waarom zij bestraft worden (en gecontroleerd werden) vooringenomen was.

  Daarnaast moet de wet- en regelgeving in Nederland flink op de schop. Uitzonderingen voor zwakkeren in de samenleving worden nauwelijks benut door de complexiteit van de regelgeving. De uitzonderingen die er zijn aan de andere kant, om het vermeende voordeel van zwakkeren te balanceren, zijn echter prima bereikbaar voor mensen en bedrijven die in de slappe was zitten.

  Oh, en de Belastingdienst moet alles maar eens goed op orde krijgen, deels door de (politieke) eliminatie van uitzonderingen op uitzonderingen. Dat de belastinginning in het geding komt is een gotspe.

 4. 7

  @5 Ik kan je vertellen dat de kerkgemeenschappen die ik heb bekeken (je kunt via de Belastingdienst zoeken) stuk voor stuk zo’n simpel staatje hebben.

  Hetgeen natuurlijk de vraag doet rijzen, als die daarmee wegkomen, waarom zet de stichting As Soennah niet zo’n staatje op de website gepubliceerd?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

| Registreren