Antisemitisme! Of eh, anti-Israëlische sentimenten! Of nee, we hebben eigenlijk geen idee

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

Er was vandaag wat ophef over het achterhouden van een rapport over “toenemend antisemitisme” onder moslim-jongeren. Bij mij sloeg direct de bullshit-radar aan, omdat zelfs de usual suspects de woorden “anti-israëlische sentimenten” gebruikten, in plaats van het sterkere “antisemitisme”. Ikzelf heb al flink last van anti-Israëlische sentimenten, dus het verbaast me niets dat die ook veelvuldig worden aangetroffen bij moslim-jongeren.

Dat het onderzoek zuigt hoeft u overigens niet van mij aan te nemen. Het extreem-linkse, anti-Israëlische CIDI is het met me eens. And that’s a first.

De uitgelekte cijfers uit het onderzoek geven daarom geen goede indicatie over het werkelijke niveau van antisemitisme in Nederland. Voor het maken van verantwoord beleid om antisemitisme te bestrijden zijn deze cijfers ongeschikt.
CIDI kan zich voorstellen dat het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid nader onderzoek wil doen alvorens met concrete cijfers over het niveau van antisemitisme in Nederland onder jongeren naar buiten te komen.

Open artikel

Reacties (10)

#1 Joop

Gaan we weer!

Ja, want Amsterdam mag geen zusterstad kiezen als Tel Aviv. Hoe verzin je het? Kinderachtig!

Gelukkig voor de Israëlhaters ook met de Palestijnse stad Ramallah…

http://www.parool.nl/parool/nl/4/AMSTERDAM/article/detail/4075788/2015/06/13/Amsterdam-gaat-stedenband-aan-met-Tel-Aviv-en-Ramallah.dhtml

#2 Joost

”Gaan we weer”

Ja, dat dacht ik ook toen ik dit onderzoek zag. Of bedoel je dat niet? En wat het tweede deel van je reactie betreft. ik kan geen verband tussen deze link en die stedenband vinden. Kan je dat even toelichten? Wel een interessante link overigens, die ik nog even promoveer tot eigen waanlink.

#3 Jos van Dijk

Een totaal van 62% “niet zo positief” onder moslimjongeren lijkt me geen nieuws. Dat Asscher dingen achterhoudt totdat hij een goed geframed verhaal heeft verzonnen is eigenlijk ook geen nieuws meer. De Telegraaf: “Ministerie wil uitkomst eerst kunnen verklaren”. Stel je voor dat we als burgers onze eigen conclusies zouden trekken…..

#4 Joop

3.

Die tweede link is een teken van heel de discussie zoals die wordt gevoerd over Israël. En ook weer betrokken wordt in het debat over anti-semitisme. Hoewel het natuurlijk wel los staat van dit onderzoek.

#5 Donutz

Dat percentage lijkt mij niet super hoog, als ik mag gokken zal toch tenminste zo rond de helft van de Nederlanders toch niet echt fan van wat Israël allemaal uithaalt? Dat dit hoger ligt onder moslim jongeren zal best. Dat maakt hen nog geen joden-haters.

Dit is ook voor het eerst dat ik het met Cidi eens ben, die schrijft:
“CIDI heeft de ervaring dat vooral allochtone jongeren de termen zionist en Jood voortdurend door elkaar gebruiken. En welke jongere is zonder nadere toelichting in staat om ‘de staat Israel’ los te zien van ‘Joden in Israel’?

De uitgelekte cijfers uit het onderzoek geven daarom geen goede indicatie over het werkelijke niveau van antisemitisme in Nederland. Voor het maken van verantwoord beleid om antisemitisme te bestrijden zijn deze cijfers ongeschikt. ”

Inderdaad, al vind ik de term allochtoon hier onjuist gebruikt. Allochtoon is niet synoniem aan moslim…

En hoe zit het andersom, hoe denken Joodse jongeren over moslims en Palestina?

#6 Joost

Ah, Lodewijk Asscher is “geschokt” door de uitslag van de enquete. http://www.nu.nl/politiek/4069546/asscher-geschokt-uitkomsten-onderzoek-antisemitisme.html

#7 Joop

@6.

Hij spreekt namens het kabinet, waar tevens de vvd deel van uitmaakt.

En dat 40% van de autochtone jongeren negatief tegenover Marokkanen staat is niet verwonderlijk, eigenlijk normaal als je dat op de straat zegt.

#8 Mario

Is er al een https://en.wikipedia.org/wiki/Hasbara filter over de uitspraken van CIDI gehaald?

Just asking..

Verhoudings en statistisch gewijs, zijn er niet zo gek veel uitspraken over de attitude van een deel van de Nederlandse jeugd jegens ‘zullie’.

May I remind you, dat de PVV er nogal trots op was, dat zij nogal populair onder de kneedbare en schoolgaande jeugd bleek te zijn?

Je zal ze toch een https://en.wikipedia.org/wiki/The_Third_Wave toewensen.

#9 gbh

@0: Volgens een Palestijnse oppositieleider is anti-Israëlisch sentiment gewoon een eufemisme voor antisemitisme:

http://www.israelhayom.com/site/newsletter_opinion.php?id=12793

#10 Diener

Volgens het CIDI kunnen moslimjongeren dus niet goed het onderscheid maken tussen antisemitisme en anti- israelische sentimenten.
Maar de tabel geeft mij de indruk dat ze dat best goed kunnen: 12% denkt ‘niet zo positief’ over joden in Nederland, tegen 40% voor joden in Israel. Ze hebben dus blijkbaar een probleem met Israel.
Die 12% vind ik eigenlijk nogal meevallen. Vraag eens aan ‘de jongeren’ hoe ze denken over ‘Marokkanen’, dat zou ook niet verkeerd zijn om gelijk mee te nemen in zo’n onderzoek. Zou me niets verbazen als het percentage ‘niet zo positief’ hoger ligt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

| Registreren

*
*
*