Haatprediker en extremistische moslimfundamentalist Anjem Choudary is afgelopen juli veroordeeld wegens het zweren van een eed van trouw aan IS. Dat meldt de Britse krant The Guardian.
Justitie had de salafistische provocateur al decennia in het oog vanwege zijn betrokkenheid bij allerlei extremistische clubjes, en lijntjes naar geweldplegers.
Men kon ‘m tot nu toe echter nergens op vastpinnen. Met hun loyaliteitsverklaring maakten Choudary en diens co-verdachte echter propaganda, waarmee zij anderen aanspoorden om overzees en mogelijk op Brits grondgebied, terreurdaden te bedrijven, aldus de openbaar aanklager.
Choudary loopt de kans op een celstraf van tien jaar.
Reacties (14)
Orwelliaans
Het woord ‘veroordeeld’ in de kop kan ik niet rijmen met ‘de kans op 10 jaar’. Hij is op dit moment alleen nog maar ‘found guilty’.
Goede ontwikkeling. Het wordt tijd dat rechtsstaten hun grenzen gaan aangeven en religieuze waanzinnigen veroordelen wanneer ze te ver gaan.
@3:
Woorden en uitspraken strafbaar stellen… ik vind het een teken van machteloosheid.
@4: Woorden hebben consequenties. Zoals Wilders geroeptoeter vreemdelingenhaat salonfähig gemaakt heeft, heeft deze man trouw gezworen aan een regime dat ons (ons als in niet-Moslims en niet-genoeg-Moslims) naar het leven staat. Tja, dan hebben die woorden idd consequenties.
Hopelijk verdwijnt de man nu eindelijk uit de media. Een stapje richting het loskoppelen van dit psychopatische gedachtegoed en Islam…
@5: Ware het niet dat 90% van IS de Quran en Islam slecht tot niet kent. Je kunt ze dus alles vertellen en wijs maken.
@5:
Hoe is hij er in gekomen, kun je je afvragen. Hij heeft zijn status en invloed volledig te danken aan media die zijn angstwekkende propaganda maar al te graag uitvergroten en verspreiden.
@7: Dat is gevaarlijke flauwekul. Radicale moslims hebben eigen media om hun gedachtegoed te verspreiden, en zijn daar behoorlijk succesvol mee. Binnen de eigen groep, via de eigen media, krijgen ze status. Of zo iemand in de mainstreammedia terecht komt, is bijzaak.
Jouw idee dat als zo iemand maar geen podium krijgt, dat het probleem dan opgelost is, is een vorm van je kop in het zand steken.
Het gevaar van de haatimam komt niet van zijn overtuigingskracht op de mainstream, maar van zijn gewelddadige gedachtegoed. Dat is anders bij iemand als Wilders, die grotere groepen in de samenleving aanspreekt en daar de mainstreammedia voor nodig heeft.
@4: Ik kan daar wel in mee gaan. Bepaalde woorden zijn natuurlijk al heel lang strafbaar en bepalen welke dat wel en niet zijn is een eindeloos proces. Machteloosheid is een gevoel dat ik al meer dan tien jaar heb als ik zie wat er in de wereld alsmede in onze Europese samenlevingen gebeurt uit naam van de religie van de vrede en de reacties hier op uit de verschillende politieke kampen.
Toch juich ik dit initiatief toe. In het nucleaire tijdperk aan de vooravond van een IT revolutie die zijn weerga niet kent is het toch een ongekende schande dat 2/3 van de wereld nog mentaal in de middeleeuwen leeft.
@9:
Dat zal zo blijven, IPMan. Mensen in kleine dorpjes en platgebombardeerde steden hebben geen internet. Het interesseert ze geen moer wat er in het verre buitenland op duizenden kilometers afstand strafbaar is.
En eigenlijk zou het ons in West-Europa ook niet moeten boeien wat andere mensen op duizenden kilometers afstand denken en zeggen.
@10: Tja, maar die zitten op onze kostbare grondstoffen, niet?
“En eigenlijk zou het ons in West-Europa ook niet moeten boeien wat andere mensen op duizenden kilometers afstand denken en zeggen.”
Hier ben ik het fundamenteel mee oneens. Als ik denk aan de beslissingen die op relatief korte termijn genomen moeten worden en dan bedenk dat het grootste deel van de mensen op aarde niets maar dan ook niets zinnigs in te brengen hebben, omdat ze in onzichtbare mannetjes en leven na de dood geloven. Zo wordt het enige verschil tussen de toekomst en het verleden de schaal waarop geleden gaat worden. Het moet ons intens veel interesseren wat andere mensen in de wereld denken. Zij gaan namelijk, ondanks al hun misvattingen, aan de haal met de vruchten van wetenschap en verlichting.
Met IT revolutie bedoel ik trouwens niet het leggen van een internet kabeltje hier of daar. Ik denk meer aan het verdwijnen van het gros van de menselijke beroepen door ontwikkeling van narrow AI en robotica, wellicht gevolgd door volledig kunstmatige superintelligente machines.
Ik denk trouwens ook aan typisch westerse misvattingen aangaande de rechten die wij denken te hebben op materiële rijkdom over de ruggen van anderen. Dit is een van de hoofd redenen dat achterlijke culturen als de IS voet aan de grond krijgen.
@12:
Ah, nu begrijp ik je beter.
Ik denk dat die hele AI-en-robotica-revolutie niet zal doorgaan.
Om mij heen zie ik moestuintjes en microbrouwerijtjes verschijnen. Mensen gaan weer taarten bakken, worst en kaas maken, fietsen repareren. Dingen maken met je handen en verkopen aan mensen uit je directe omgeving is echt veel leuker, dan naar een schermpje turen.
@13 Jij zult dat stuk van Tom van Doormaal over Murray Bookchin zeker kunnen waarderen.
Die ziet ook een maatschappij voor zich waar gemeenschappen kleinschalig en ecologisch verantwoord met het verbouwen van hun eigen groenten bezig zijn, hun eigen energie opwekken, en het zware werk door machines gedaan wordt.
Misschien kunnen jullie die discussie daar voortzetten, want dit voert wel erg ver af van de kwestie Choudary, vrijheid van meningsuiting en hoe je als tolerante open samenleving om moet gaan met types die een intolerante leer prediken, en tersluiks aanzetten tot het plegen van terreurdaden hier en in oorlogsgebieden.