1. 2

  Precies, dit is een alarmist die dit enkel beweert omdat hij subsidie wil voor zijn windmolens. Lees Marcel Crok er maar op na: er is nog nooit iemand dood gegaan van bananen met een beetje cesium.

 2. 3

  Weet iemand trouwens wat het bereik is van gamma-straling?

  Dus stel zo’n staaf ligt in de openlucht, hoever komt die straling dan (de staaf blijft gewoon heel en er waait dus niks weg kwa stof e.d.)

 3. 5

  Is al ontkracht door de Mythbusters, die hebben kakkerlakken blootgesteld aan straling vergelijkbaar met een atoombom, die gaan dus gewoon ook dood schijnbaar.
  Survival rate was iets van 10% voor de kakkerlakken, ‘flowerbeetles’ deden het veel beter dan de kakkerlakken.

 4. 7

  Als je het met cijfers achter de komma wil weten is het vast te googelen. Voor zover ik me kan herinneren is het een paar kilometer in lucht, een paar meter in beton of water, en hoogstens een paar centimeter in lood.

 5. 9

  Since radiation gradually destroys organisms on the cellular level, the MythBusters monitored the radiated roaches for 30 days. After a month, half the roaches exposed to 1,000 rads were still kicking, and a remarkable 10 percent of the 10,000 rad group was alive. The results confirmed that cockroaches can survive a nuclear explosion — but only to a point, as none of the critters in the 100,000 rad group made it through.

  http://dsc.discovery.com/fansites/mythbusters/db/animals/cockroaches-survive-nuclear-explosion.html

 6. 10

  Nee hoeft niet achter de komma, maar ik ving laatst ergens op dat GPS sattelieten in staat zijn om kern-explosies te detecteren (schijnt door de VS in die dingen gestopt te zijn als ‘extraatje’), als dat op straling werkt (wat je aan mag nemen) dan moeten ze Japan toch ook in de gaten kunnen houden wat die kapotte centrales doen kwa straling.

 7. 11

  Dat moest ik ook even opzoeken. Het is volgens dit artikel geen ingebouwd extraatje maar een gevolg van de normale werking van het systeem, en het werkt doordat schokgolven in de atmosfeer worden herkend. Die beïnvloeden het signaal van de GPS-satellieten die op de grond worden ontvangen. Schokgolven ontstaan natuurlijk wel bij ontploffingen, niet bij stralende isotopen.

 8. 14

  Bron van dit bericht: the Internet Hoax Queen Sorcha Faal.
  Sorcha zuigt iedere dag een nieuw apocalyptisch verhaal uit haar duim. Het ene nog onwaarschijnlijker dan de ander. Zoals: “Mysterious Siberian Blasts Warned Point To Rapid Pole Reversal”, “Catastrophic Atmospheric Blast in Southern Hemisphere”, “Continues Global Weather Chaos as North American Plate Instability Increases”, “Russian Leader Tells Top Generals, “Prepare For Armageddon” en “China Joins Russia, Orders Military To Prepare For World War III”

  Hier is zijn archief: http://www.whatdoesitmean.com/index632.htm
  Veel leesgenoegen!

 9. 16

  Die verwijzing naar Faal lijkt me niet goed (ik kan het daar niet vinden). Maar het lijkt me dat ‘De Morgen’ zich wel heeft vergaloppeerd (op 25 april). Ik kan het alleen tracen op de volgende sites :

  1) MB Civic (18 april)
  2) RSN (18 april)
  3) The European Union Times (15 april)

  En over de European Union Times is ook nog wel het een en ander te zeggen. Laten we het er maar op houden dat Luc Beernaert van De Morgen zich wat vergaloppeerd heeft en dat Sargasso mooi heeft gevolgd.

 10. 18

  Nou ja, laat ik zeggen dat about: een beetje raar artikel linkte en dat het oorspronkelijke artikel van De Morgen niet echt breed gedragen wordt door andere nieuwsbronnen als ik google moet geloven.

  Vergalopperen is misschien iets te sterk voor De Morgen, maar hé, ik zit dat ook maar snel even bij de koffie te doen hè. Werd even op het verkeerde been gezet door about:

 11. 22

  Ja, nou beginnen die milieufreaks weer te zeuren wat er zou gebeuren als er weer een aardbeving komt daar in Japan, en ik was die tsunami net bijna helemaal vergeten. Nou wil ik best wel geloven dat daar in dat bekken genoeg plutonium- en cesium-rotzooi ligt opgeslagen om de hele wereld te verontreinigen,

  maar zo’n aardbeving heb je toch ook niet elke dag?

  http://www.youtube.com/watch?v=oArd_9uZOnE

 12. 26

  En als je op zo’n cirkeltje klikt, dan verschuift de tijdlijn onmiddelijk en krijg je aanvullende informatie, indien gewenst.

  Schitterend kaartje, bedankt voor de link.

  (gammel bolletje hoor, deze planeet)

 13. 28

  Het probleem is juist dat ze niet in staat zijn om het spul uit de huidige bouwvallige opslag te halen en naar elders te vervoeren. Als ze dat zouden kunnen dan konden ze het ook naar een veilige(r) opslag brengen en dan zou het dus niet eens nodig zijn e.e.a. in de magma te laten zakken. Wat me trouwens ook gevaarlijk lijkt want daarbij kan het spul ook in de atmosfeer terecht komen.

  De huidige splijtstofstaven (zowel in de reactor als de al eerder gebruikte staven in het “zwembad”) moeten onder water blijven om de straling tegen te houden. Daarvoor is een groot volume water nodig. Dat water moet ook gekoeld of steeds vervangen worden om te voorkomen dat de boel droogkookt. Want als dat gebeurt valt de stralingsbarrière dus weg en kan geen mens nog in de buurt komen.

 14. 29

  Nee, omdat Japan in de buurt van meerdere breuklijnen ligt, misschien vlakbij de reactor een gat boren. In geval van nood uiteraard en dat is bij “leven op aarde weggeveegd” het geval; heb je redenen te over naar wij dachten..en: die magma is nog heter dan teringheet

  Kost je maar 50 vrijwilligers.

 15. 32

  Ik geloof er nog niet zo heel hard in dat “alle leven op aarde weggeveegd” gaat worden, al is de situatie in potentie erg genoeg. Dat er iets moet gebeuren en dat ze nu al een jaar aan het klooien zijn is wel duidelijk.

  Een gat boren dat tot onder de aardkorst reikt klinkt mij niet heel uitvoerbaar in de oren. Als we op die manier van kernafval af kunnen komen was het waarschijnlijk ook wel eerder bedacht. Maar stel het voor, misschien is het de oplossing wel.

  Als ik zelf wat wild ga fantaseren bedenk ik een betonnen muur van enkele meters dik en tientallen meters hoog die als de bliksem om die hele centrale heen gezet moet worden, waarna de boel volgepompt wordt met water en onderwaterrobots het materiaal uit de splijtstaven stukje bij beetje in loden containers afvoeren. Of dit wel uitvoerbaar is weet ik ook niet, in elk geval denk ik dat er niet eerst allerlei nieuwe technieken voor uitgevonden worden.

 16. 33

  Ik geloof ook niet dat “alle leven op aarde weggeveegd” gaat worden.

  Nee, maar het aantal miskramen zou dramatisch toenemen, net als het aantal geboorteafwijkingen en het aantal gevallen van kanker.

  Afgezien van merkwaardige onvoorziene fenomenen natuurlijk: stel dat een hele soort nagenoeg uitsterft: bijen bijvoorbeeld of plankton, ik noem maar iets. Zoiets zou buitengewoon ernstige gevolgen hebben, waarvan de consequenties amper te overzien zijn.

  Ik heb er eerlijk gezegd geen idee van, maar ik heb het sterke vermoeden dat die Fukushima-geschiedenis nog een hele vette staart gaat krijgen. Niet in 1 keer, maar stukje bij beetje.

 17. 37

  Dit meet men in de atmosfeer (met vliegtuigen) en aan het oppervlak. Met satellieten vanuit de ruimte is die straling niet te zien.

  http://blogs.nasa.gov/cm/blog/whatonearth/posts/post_1300912981899.html

  “The low flux of gamma radiation from the nuclear power plant is all absorbed in the Earth’s atmosphere, and never makes it into space. The only way we might detect some gamma radiation from Earth’s surface would be if we created a gamma ray burst by detonating a large nuclear bomb. That kind of event cannot happen in a nuclear reactor, even in the worst case of a core meltdown.”

 18. 39

  olav, je hebt gelijk @37. Ik heb een brilletje nodig, ik neem voetstoots aan dat het nasa is, maar er staat ‘noaa/us navy’. Hoe ook, het wordt kennelijk gemonitord.
  Plaatje kwam tot me via facebook, zal nog even snorren of er bij die instantie werkelijk zoiets te vinden is…

 19. 41

  is dus inderdaad een beetje kort door de bocht om te stellen dat het regelrecht gemeten straling is, maar op grond van bestaande stromingen etc. is de veronderstelde straling geëxtrapoleerd. Wat ik er nu van begrijp. Wil niet zeggen dat het een hoax is, wel een beetje jammer. Voel me een beetje een soort Xander…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

| Registreren