Alledaagse attentheid in superdiverse wijk

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

Zorgzaam sociaal verkeer vindt vooral plaats in de hal van een portiekflat, in buurtwinkels, op straat. Even helpen een boodschappentas naar boven te sjouwen, even navragen hoe het met iemand is als die niet op de gebruikelijke tijd in de winkel komt, op straat aan de buur vragen hoe het met de kinderen gaat.

Uit een onderzoek in de Amsterdamse wijk Overtoomse Veld blijkt dat bewoners niet bij elkaar in huis op bezoek komen (de voordeur is de grens), maar desalniettemin uitstekend ‘sociaal attent’ naar elkaar zijn.  In het rapport wordt ook gesteld dat er meer informele ontmoetingsplekken in een wijk zouden moeten zijn (o.a. bankjes langs een looproute, genoeg winkeltjes).

Open artikel

Reacties (6)

#1 beugwant

Niettemin heeft sociale attentie ook zijn grenzen, er is een zeker minimum aan sympathie dat men moet hebben.

#3 P.J. Cokema

@2: Gerepareerd. Dank u.

#4 MrOoijer (Jan van Rongen)

attentheid?

#5 P.J. Cokema

@4: Maar natuurlijk… Aangepast.

#6 Joop

Heb wel betere stukken gelezen in Sociale Vraagstukken. Dit is gewoon zoals de mens van nature in elkaar steekt. Af en toe doe je eens wat voor de buurman of voor je familie of soortgenoten. Niets bijzonders.

Wel bijzonder natuurlijk dat het nu bijzonder is. En dat het bij allochtonen gebeurt.

Tja, die zijn nog niet zo individualistisch als de hoger opgeleide Nederlander die dit soort stukken kennelijk nodig heeft om nog enig zicht te hebben wat er in die achterbuurten allemaal gebeurt. En het zijn academici die onderzoek hebben gedaan. Dus bruikbaar voor de beleidsambtenaren als ze de mooie plannen van de wethouder moeten onderbouwen.

Een volgend rapport over eenzaamheid onder ouderen in dezelfde buurten, hoe verhouden die stukken tot elkaar? Serieuze vraag!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

| Registreren

*
*
*