Aardgas in vijf vragen

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

Vandaag komt het rapport van de Onderzoeksraad voor de Veiligheid uit over de gaswinning in Groningen. Naar aanleiding daarvan heeft NRC een prachtige stuk gemaakt waarin vijf vragen over onze gas-winning en verbruik aan bod komen. Waar zijn de opbrengsten voor gebruikt? Hoe leeg is het gat onder de grond?

Open artikel

Reacties (6)

#1 Joost

Die vergelijking met vrachtwagens is een beetje vergezocht vind ik. We ademen alleen al drie vrachtwagens lucht per week.

Het staat ook niet in verhouding tot de hoeveelheid ruimte die ondergronds vrijkomt, aangezien gas in de grond ook onder druk staat.

#2 mark3000

Wat interessant is om te weten is of verminderen van de productie zin heeft, of dat we in dat geval te maken hebben met uitstel van executie.

#3 roland

Wat is er zo “prachtig” aan deze cijfers?
Vermits de gasopbrengst bij de staats inkomsten zijn gevoegd, is niet aan te geven waaraan die gelden besteed zijn.
De uitgaveverdeling is dus misleidend.

@2: minder produktie geeft uitstel van executie

#4 frankw

Roland, ik begrijp je punt niet. Het stuk geeft aan dat de aardgasbaten inderdaad naar de staat zijn gevloeid en dus naar rato hebben bijgedragen aan de uitgaven. Waarom is dat misleidend? Een klein deel is in het Fonds Economische Structuurversterking (FES) gegaan en dus geoormerkt, maar globaal klopt de bewering toch? Het prachtige sloeg overigens niet op de cijfers maar op de heldere presentatie).

#5 M

En ondertussen blijft Moeke Aarde schudden. Neem van mij aan dat een aardbeving supereng ís.

En dan te bedenken dat de PVV een nogal hilarische rol speelt. Enerzijds fracking and shit promoten, anderzijds ‘de Groningers’ een dolk in hun rug gevende, met uiterst simplistische retoriek voor de bühne.

@2
Mijn huis is ‘de dupe’ van de verschuiving van eerdere gaswinning. Nog geen scheuren, maar wel meerdere bevingen verder; ’techiq onderlegd’ als ik ben, kan ik ook jou garanderen dat het louter een kwestie van tijd is. Was en waren de LTS (mijn leraren) toch nog ergens goed voor.

#6 Bismarck

@4: Mwoa, prachtig stuk…. Een tikje opgeklopt. “Vijf vragen over Gronings gas die je nooit hebt durven stellen”? Waar hebben we die 248,4 mld euro aan uitgegeven? Hoeveel gas is er al uit het Groningenveld gehaald? Waarom beeft het dan toch in Groningen? Hoeveel gas verbruiken we? Dat zijn inderdaad vragen die je noooooit zou durven stellen. Kom dan eens met: Voor hoe lang gas is er nog (dat levert denk ik een voor veel mensen schokkender antwoord op)? Wat als het gas op is? Wat kost het om de schade van de bevingen te betalen? Dat zijn van die vragen die ze in Den Haag liever niet horen.

Dat natuurlijk naast die zinloze uitdrukking in vrachtwagens die al genoemd was.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

| Registreren

*
*
*