1. 1

  Kijkijk, iemand wil Duitsland het zwarte gat in trekken.

  Hoe gaat Merkel nu reageren? Populistisch met meer controle? Stapt ze uiteindelijk op? Gaan andere politici zich nu roeren en druk uitoefenen om een meer, meer controle en minder, minder privacy in de samenleving te creëren?

  Wat oh wat, wie oh wie?

 2. 3

  We weten allemaal al wat ze gaat niet gaat doen. Het daadwerkelijke probleem benoemen. Het grote merendeel van de mensen maakt deel uit van doodcultussen en heeft overtuigingen die op niets meer dan anekdotisch (ofwel geen) bewijs gebaseerd zijn. Fijne kerstmis allemaal.

 3. 4

  Een probleem benoemen is niet hetzelfde als zondebokken aanwijzen. Niemand ontkent dat er in Europa, en in nog veel grotere mare buiten Europa, problemen zijn met extremistische moslims. De verschillen van mening betreffen de significantie van de verschillende onderliggende oorzaken en de (on)mogelijkheden van de voorgestelde oplossingen.

  Afhankelijk van je ideologische achtergrond kan je de schuld zowel leggen bij een te ruim als bij een te restrictief toegangsbeleid voor vluchtelingen.

 4. 5

  @4: Of misschien ook nog wel ergens anders. Dat lijkt me zelfs een beter idee; Er was immers ook al extremistisch geweld in Duitsland vóór de grote vluchtelingenstromen.

 5. 6

  @5 De vluchtelingenproblematiek was maar een van de voorbeeldissues waaraan ik dacht. Ik had ook ‘onze’ verhouding tot de islam en (in)activiteit in het Midden Oosten kunnen noemen. Misschien zelfs wel de Euro- of bankencrisis en andere meer Westerse sociale kwesties en verdelingsvraagstukken.

 6. 9

  @7 & @8: Daar waren de slachtoffers toch geen Europeanen, dus die tellen minder. Die Russische ambassadeur daarentegen, dat verdient natuurlijk wel apart aandacht!

  NB. Geen eigen mening, maar kwestie van postjes tellen op GS: Berlijn: hoofdtopic van de dag, meer postjes over dan alle andere onderwerpen samen. Russische ambassadeur: 2 postjes. Alle dingen die #7 en #8 noemen samen: 0 postjes.

 7. 11

  @9: Putin is niet bepaald zuinig op diplomaten; Voor je het weet komt er een elektricien langs. En hij heeft er sinds deze zomer weer twee extra in reserve, die uit de VS zijn uitgewezen.

 8. 12

  @4:

  problemen zijn met extremistische moslims

  Laat dat extremistische maar weg. In elk land ter wereld waar de islam de dominante godsdienst is, zijn er problemen vanuit die hoek met andersdenkenden, andersgelovigen, seksuele minderheden en ga zo maar door. Het is niet enkel voorbehouden aan een handvol waanzinnigen die hun bekrompen visie met geweld willen opdringen.

 9. 14

  @12: Tuurlijk, zonder islam kent het Westen helemaal geen problemen, alles gaat dan goed en we zouden leven in de beste wereld aller werelden. Bekrompenheid, andersdenkenden, andersgelovigen (dan christenen), seksuele minderheden kunnen vrij zijn! VRIJE LIEFDE! Geen geweld bij abortusklinieken, tegen homo’s, tegen joden, tegen ja waar niet tegen eigenlijk.

  We zouden leven in een prachtige wereld, zonder brandstapels, zonder kanonnen, zonder zwaarden. Met koningen, keizers en admiraals die allemaal het beste voor hebben met de armen, zieligen en onderdrukten.

  Kolonialisme, Columbus, Cook, VOC/Slavenhandel.
  En oh wat was de wereld mooi.

  Oh wat maken die islamieten er een zootje van.
  Wat een ellende. Hun verzet tegen de wetselijke schoonheid.

  Lag de hele wereld maar in het westen.
  Waren we maar allemaal christen.

 10. 16

  @10: Even speculeren. Het kapen van de vrachtwagen en het inrijden op de kerstmarkt kàn door twee verschillende personen gedaan zijn. Dat de verdachte van dienst het een ontkent, hoeft het ander nog niet uit te sluiten. Ik mag aannemen dat de Berlijnse politie afgaat op wat ze zelf aan hard bewijs vindt en niet aan wat een verdachte -voor wie in eerste instantie geen tolk gevonden kon worden- beweert.

 11. 18

  @13/@14: beetje kinderachtige reacties. Noem eens één land op waar islam de dominante godsdienst is en er geen onderdrukking van minderheden is? Waar andersdenkenden/gelovigen/seksuelen op wat voor wijze dan ook niet achtergesteld worden?
  Daarmee zeg ik dus niet dat elke moslim zo is of denkt (zoals @13 suggereert) of dat er in landen waar de islam niet de dominante godsdienst is geen problemen zijn (@14).

 12. 19

  @17: Toch fokking ziek dat de politici al weer over elkaar heen tuimelen om er electoraal winst uit te halen. Met de Populisten voorop. Durf ze toch eens in de bek te slaan, want pestkoppen weten niet anders. En nee dat hoeft niet fysiek, dat kan ook met woorden. Pest de pestkop partij! Een partij die tegen alle vormen van pesten, inclusief beroepspolitici, is.

 13. 20

  @1: Wat denk je zelf? de Alt Righters met de Geile Geer Beer voor op gaan roepen voor meer controle en de domme Wilderianen lopen er wel achter aan hun eigen politie staat in. ;).

 14. 21

  @19:

  klopt, die Guy Verhofstadt laat z’n gore agenda ook altijd op de voorgrond treden. Zou zo’n vent wel in staat zijn tot het hebben van oprechte gevoelens?

 15. 22

  @19: Toen met Breivik was anders het hele linkse volksdeel er als de kippen bij om de massamoord politiek uit te buiten waarbij men zich zelfs niet schaamde om de moord in Wilders’ schoenen te schuiven. Moeten die mensen ook allemaal “in de bek worden geslagen”?

  Het is nu eenmaal zo dat dergelijke moorden – van Breivik en van de moslimterroristen – een puur politiek motief hebben, zodat het juist krankzinnig zou zijn als men er niet in politieke zin op zou reageren. Ik begrijp dat afgezien van die van Breivik deze moorden niet in jouw politieke straatje passen, zodat je ervan baalt dat dit voor jou politiek ongunstig uitvalt, maar je kunt toch moeilijk anderen kwalijk nemen dat die bv. laten weten dat ze hierin een bevestiging zien van wat ze al jaren roepen.

 16. 24

  @23: En wat kan rechts eraan doen dat de gemiddelde terrorist nu eenmaal van islamitische persuasie is die bij het moorden ‘Allah Akbar’ schreeuwt en zich op de Koran beroept, dus handelt vanuit zijn islamitisch geloof?

 17. 25

  @22: “het hele linkse volksdeel” verklaar je nader, kan dat gedocumenteerd worden, wie zijn dat? hoe schoven zij de daad van Breivik in de schoenen van Wilders?

 18. 26

  @25: Puur mijn onderbuik, natuurlijk, want alleen linkse mensen hebben de feiten… Je kunt het anders ook aan Lennart vragen die het logisch vindt dat het hele linkse volksdeel de massamoord van Breivik in Wilders schoenen schuift.

  Wat ik me trouwens kan herinneren (maar mijn geheugen is net zo instabiel als mijn feitenkennis) is dat Breivik inhoudelijk geen enkele interesse had in Wilders opvattingen, vooral omdat Wilders altijd tegen geweld is geweest. Breivik meende dat die geweldloze, democratische weg van de PVV een dwaalweg is omdat de media het rechtse geluid niet brengen en om dat te documenteren was Wilders als politicus die veel media-aandacht trok voor hem wel heel belangrijk: hij documenteerde zorgvuldig hoe Wilders aldoor de mond werd gesnoerd door de gevestigde orde. Dus niet Wilders eigen anti-islamopvattingen inspireerden hem, maar wel dat de media duidelijk tegen Wilders waren en hem tegenwerkten (zodat Breivik was gaan geloven dat praten – de politiek van de PVV – geen zin meer heeft).

 19. 27

  @22 Nee, dan Theodor ‘ik voel mij verwant met Breivik’ Holman. Of Joost ‘Breivik had gelijk’ Niemoller. Alt-rechts moeten hun gore bek houden over het politiek uitbuiten van Andes Breivik.

 20. 28

  Jammer dat ik gelijk heb. Dit krijg je als je zo maar de grenzen open zet voor Jan en alleman en nauwelijks durft op te treden tegen de overlastplegers. Dat laatste vooral omdat men alles offert voor een politiek correcte mening. Men offert nog liever de levens van mensen dan in te zien dat moslims zeer nadelige gevolgen hebben voor een samenleving. Dat kan veranderen door degenen onder hen die daarvoor verantwoordelijk zijn uit te schakelen. Ook mag nu steeds meer duidelijk zijn dat de Islam op elk vlak ontmoedigt moet worden. Het wordt ook duidelijk dat massa immigratie, de Islam, de aanslagen, nuttige werktuigen zijn om van Europa een dictatuur te maken.

 21. 31

  @28: Het is nu eenmaal een feit dat de moslimwereld in crisis verkeert (Azië nadert het Westen, zelfs Afrika boekt progressie, alleen de moslimwereld blijft in achterlijkheid achter) en bijna als twee druppels op nazi-Duitsland lijkt: een “rijk van rancune” (daarbij moreel gesteund door nazi’s en extreem-links die ook het Westen willen vernietigen). Mede vanwege een jongemannenoverschot, welke jongemannen geen toekomst zien in die moslimwereld omdat alle posities er al zijn ingenomen, is er lust tot revolutie in de moslimwereld en een grote uitstroom van jonge mannen hetgeen zo de twee zijden van dezelfde medaille zijn. Toen Europa een jongemannenoverschot had, gingen de jonge (christelijke) mannen op veroveringstocht naar alle hoeken van de wereld en in wezen doen de jonge moslims die naar Europa komen niet anders. Net als de christenen rechtvaardiging in de Bijbel vonden om nieuw land te veroveren (die van de indianen af te pakken), zo vinden de moslimimmigranten rechtvaardiging in de Koran om in Europa hun eigen moslimstaat te realiseren. Als en voor zover de revolutie in de moslimwereld mislukt, proberen ze in Europa een kalifaat te stichten (zoals de christelijke leiders in Syrië ons waarschuwen). Europa is er zwak en politiek correct genoeg voor om daar geen weerstand tegen te zullen bieden. De massale aanrandingen in Keulen eind vorig jaar zullen de moslims vertrouwen hebben gegeven dat wij westerse mannen inderdaad zo zwak zijn dat we niet eens onze vrouwen beschermen.

  Gezien deze omstandigheden moet je je afvragen of het verstandig is om de grenzen open te zetten voor moslimimmigranten. Uiteraard gebeurt het dichtgooien niet uit allerlei politieke correctheid en economische motieven, maar feit is dat Europa erdoor zal veranderen en onder druk zal komen te staan met risico op een burgeroorlog van extreem-rechts vs. moslims (welke laatste uiteraard zullen worden bijgestaan door extreem-links). Fortuyn stelde een Koude Oorlog voor tussen het Westen en de moslimwereld totdat – in Trumps woorden – we begrijpen wat er in godsnaam aan de hand met de moslims (maar dat heb ik hierboven al geschetst).

 22. 32

  @29: Ja want met jouw islam, ongecontroleerde immigratie en deze aanslagen, welke toch alle zeer nuttig lijken om richting een fascistische dictatuur te kruipen, zorgen juist voor meer vrijheid en veiligheid. Ik snap het.

 23. 33

  @31: Ik kan me wel vinden in je betoog. Inderdaad de moslimwereld staat er beroerd voor en dat zal alleen maar beroerder worden gezien de bevolkingsgroei en klimatologische veranderingen. Daarom is Israel ook zondebok, het westen zondebok en ongelovigen zondebok. De schuld ligt altijd bij een ander. Nu zie je dat het op alle gebieden nogal slecht gaat met moslims in het westen en daarom is weer Israel zondebok, de overheid zondebok, Wilders zondebok. De schuld ligt wederom bij een ander.
  Mijn idee is dat dat laatste deels waar is. De schuld ligt bij het gepamper, het wegkijken, het politiek correct willen zijn van veel westerlingen. Hoe je het ook went of keert de Islam heeft gewoon een slechte invloed. Toch lees je er bijvoorbeeld op deze site nooit wat over. Je zou haast denken dat dit een religieuze site is.
  Zelf denk ik dat Europa inderdaad zwak is. We laten over ons heen lopen en in de culturen rondom ons is er maar weinig respect voor deze zwakte. We krijgen dus wat we vragen. Maar wie komt dat allemaal toch het meest uit? Links? De onderkant van de samenleving, de arbeiders, hebben geen enkele baat bij deze massa immigratie. Dus dat er mensen zijn die links lullen en rechts vullen betekent nog niet dat het een links beleid is. Globalisten, rijken en hun aanhang hebben veel baat bij goedkope arbeiders, verdeeldheid in een samenleving en gevaar om zo de massa in bedwang te kunnen houden. Met andere woorden het komt Merkel en andere pro EU types helemaal niet slecht uit dat landen worden berooft van hun cultuur, van veiligheid, van gemeenschapszin. Aanslagen en angst zijn prima manieren het proces naar een EU dictatuur te versnellen.

 24. 34

  @33.

  Een grondige conclusie trek je. Het is de schuld van de globalisten, rijken en hun aanhang. En dat zijn Merkel en andere pro EU types. Sjoh. Ja, dat is de zondebok zoeken waar je de moslims van beticht. Gaaaaaap!

  Verschrikkelijk wat er is gebeurd, maar dat vinden mensen hier een aanleiding om voor de zoveelste keer weer leeg te lopen met telkens dezelfde verhaaltjes.

 25. 35

  @34: Niet een ieder heeft een zelfde agenda. Islamitische landen hebben een andere dan globalisten in de EU. Moslims vinden nu eenmaal dat Israel de schuld aan ongeveer alles is. Ook weer een andere agenda dan die van degene welke aanslagen goed uitkomen. Maar ook met verschillende agendas kun je bijdragen aan het doel van de ander.
  Waarom dram je eigenlijk zo? Er is toch niemand die jou heeft gevraagd er wat van te vinden of te reageren?

 26. 36

  @32: Ik stem niet op partijen met fascistische trekjes omdat ik een hekel heb aan fascisme. Waarom moet (o.a.) mij het stemgedrag aangewreven worden van mensen die dat wel doen, al dan niet op basis van bangmakerij voor de (gehele) Islam en zijn aanhangers? Als iets ervoor zorgt dat we richting een fascistische dictatuur bewegen dan zijn dat toch zeker deze stemmers en de mensen die de verschillen met onze medemens telkens weer uitvergroten, de angst en haat verder aanwakkerend.

 27. 38

  @36: Het is een politieke ‘noodzaak’ dat in reactie op aanslagen een politiestaat wordt opgebouwd. Zelfs in het 19de eeuwse Rusland gebeurde dat al naar aanleiding van de anarchistische aanslagen daar en om die reden kon de communistische dictatuur zo’n ‘succes’ worden toen Lenin et al de macht grepen in 1917: de communisten kregen de hele inlichtingenstructuur in de schoot geworpen om iedere burger in de gaten te kunnen houden en het land te zuiveren van antirevolutionaire elementen.

  Zo ook is het naïef te denken dat je de politiestaat kunt tegenhouden als moslims aanslagen blijven plegen. Als Wilders of andere fascisten dan aan de macht komen, krijgen ze net als de communisten gratis de hele structuur in handen om Nederland bv. te kunnen zuiveren van alle linkse elementen. Denk dus goed na alvorens je massa’s moslims in Nederland wilt toelaten (‘be careful what you wish for’ zouden de Engelsen zeggen).

 28. 41

  @38: Dan zou ik ook maar uitkijken als ik jou was, grote linksert ;). Ik ben alleen bang dat massa-immigratie daar niet eens voor nodig is. Je hebt zelf hier kunnen lezen hoe overdreven berichtgeving en een fijne racistische inborst kunnen leiden tot grove overschatting van aantallen Nederlandse moslims, een grote steun voor de PVV, hatelijke reacties die voorgaan op medelijden bij aanslagen. In plaats van propaganda van staatswege doen we het nu gewoon zelf door onze onderbuik weer lekker te laten gieren en elkaar hysterisch na te kakelen.

  Heel fijn dat we nu politici hebben die naar die onderbuik luisteren hoor, ze worden er alleen altijd zo bruin van.

 29. 42

  @36: Guy verhofstadt pleitte weer eens voor een Europesche inlichtingendienst. De massale migrantenstroom is nadelig voor de onderklasse. In die onderklasse bevinden zich ook veel niet westerse allochtonen. De PVV blijkt relatief gezien populairder onder niet westerse allochtonen dan onder autochtonen. Die mensen zullen ook meer de dupe zijn van de grote migrantenstroom. En na een aanslag roepen we bijna allemaal om meer veiligheid. Wie heeft daar baat bij? Los of de PVV en gelijken nu wel of niet aan de macht komen, zie je de gebeurtenissen steeds meer leiden tot een politiestaat, een dictatuur.
  De meeste moslims plegen geen aanslagen of vertonen crimineel gedrag. Toch zijn ze in beiden oververtegenwoordigd en wordt dat gedoogd lijkt het. Ik geloof ook niet dat ze bewust het doel hebben hier een kalifaat te stichten. Ik geloof wel dat dat het doel is van redelijk wat moslims, die verwachten dat de rest wel achter hen aan hobbelt. Een tegenreactie is dan weer het steeds meer beperken van vrijheid. Je kunt dus zeggen dat het allemaal omstandigheden lijken die helpen bij de vorming van een groot rijk Europa met een bovenklasse en een grote onderklasse.
  Los van alles zie ik niet in waarom de Islam niet zoveel mogelijk moet worden tegengewerkt. Ik vind het een schadelijk gif voor de mensheid en geloof nu eenmaal in vrijheid, gelijkheid en broederschap waar iedereen aan deelneemt. De Islam heeft andere waarden.

 30. 43

  @42:

  Guy verhofstadt pleitte weer eens voor een Europesche inlichtingendienst.

  Het is voor mij onduidelijk wat de daders van de aanslagen hopen te bereiken.
  Maar het is kristalhelder wat politici hopen te bereiken.

 31. 44

  @42: “De meeste moslims plegen geen aanslagen of vertonen crimineel gedrag. Toch zijn ze in beiden oververtegenwoordigd en wordt dat gedoogd lijkt het.”
  Dit vind ik een heel merkwaardig zinnetje. Ik ben erg benieuwd waaruit zou lijken dat crimineel gedrag en met name aanslagen door moslims gedoogd worden. Ik krijg overigens precies het tegenovergestelde idee; In Frankrijk pakt de noodtoestand juist extra desastreus voor moslims uit, die nogal disproportioneel met huiszoekingen en “preventief” huisarrest voor onbepaalde tijd te maken krijgen.

 32. 45

  Wat een onverwachte wending: de “dader” heeft kennelijk zijn identiteitsbewijs laten liggen in de truck.

  De Duitse politie heeft volgens Der Spiegel een identiteitsdocument gevonden in de truck waarmee de aanslag in Berlijn is gepleegd.

  Je zou denken dat die cabine in de eerste 6 uur na de aanslag helemaal uitgeplozen wordt. Hebben de autoriteiten daar deze keer 24 uur mee gewacht?
  De gebruikelijke klopjacht kan beginnen en natuurlijk op zoek naar handlangers in Brussel en Parijs.

 33. 46

  Ik weet het niet hoor, zal wel aan me als hoedje liggen, maar verrassend vaak worden is papieren/paspoorten gevonden. 911, Parijs en nu Berlijn. Lijkt wel alsof ze die met opzet achterlaten.

 34. 48

  @46: Ligt niet aan je hoedje denk ik. Denk eerder dat er in IS of soortgelijke hoek heel goed begrepen wordt dat de asielkwestie Europa tot op het bot verdeeld. En als de IS zoals experts dat aangeven er op uit is hier in ’t westen ook burgeroorlogachtige omstandigheden te creëren, hoef je alleen maar bewijs aan te leveren dat Pietje Bom via een vluchtelingenroute hier is gekomen.

  Dat is toch ook het verhaal in Frankrijk? De daders waren geen vluchtelingen, geboren Fransen geloof ik zelfs, maar wel Frankrijk, hun vaderland dus, binnengekomen via vluchtelingenroutes.
  De paranoia moet ons om het hart slaan en dat doe je het makkelijkst via vluchtelingen, aangezien zij al de groep zijn waarvan veel mensen het gevoel hebben dat er nul controle en 100% open sluizen voor zijn.

  Edit: hmmmm, autocorrectie: geen sprake van vluchtelingenroute voor wat ik nu begrijp.

 35. 49

  @42: Pff “wordt dat gedoogd lijkt het”. Het is hier een grondrecht om niet door de overheid gediscrimineerd te worden op welke grond dan ook. Ook ik ben een voorstander van zulke vrijheden, en dat betekent onder andere dat we geen beleid en straffen mogen hebben die onderscheid maken naar iemands geloof of afkomst.

 36. 50

  @48: Klopt, kijken we naar de terroristen die de aanslag pleegden in Parijs dan zien we:

  Samy Amimour: geboren in Frankrijk
  Foued Mohamed-Aggad: geboren in Frankrijk
  Ismaël Omar Mostefaï: geboren in Frankrijk
  Brahim Abdeslam: geboren in Belgie
  Chakib Akrouh: geboren in Belgie
  Abdelhamid Abaaoud: geboren in Belgie
  Bilal Hadfi: Belg
  Ukashah Al-Iraq: “Irakees”*
  Ali Al-Iraq: “Irakees”*

  * Gebasseerd op fake ID, en naam denk ik, en omdat IS dat zegt. Heel betrouwbaar.

  Kijken we naar de drie terroristen die de aanslag pleegde op Zaventem.

  Ibrahim El Bakraoui: geboren in Belgie
  Najim Laachraoui: geboren in Marokko
  Mohamed Abrini: geboren in Belgie

  Het brein/Coördinators:
  Osama Ahmad Atar: Belg
  Salah Abdeslam: geboren in Belgie

  Oh, de aanslag in Nice werd gepleegd door een in Tunesië geboren man die al 11 jaar in Frankrijk woonde. Deze man deed niet aan de Ramadam, at varkensvlees, dronk alcohol en ging nauwelijks naar de moskee. Niet echt iets wat je zou verwachten van een echte islamiet. Weinig affiniteit met Islamistische gewoontes zie je ook bij de mensen in bovenstaand lijstje, vaak aan de alcohol en drugs. Enerzijds is er Islam, anderzijds is het er niet. Dat “anderzijds” is wat mij betreft onderbelicht en er zouden wel eens wat meer vraagtekens bij gezet kunnen worden. Hebben we te maken met een radicalizerende islam of met een islamisering van radicalen. Zoals Olivier Roy zou zeggen:

  ” I am not denying that there is a religious dimension. It is important, because it means the jihadists can reinterpret their nihilism as a promise of paradise. Their suicide becomes a guarantee for eternal life. I only want to emphasise that these young people do not come from the Muslim community. Most of them have no religious education and have rarely visited a mosque. Nearly all were previously petty criminals. They would drink alcohol and take drugs.” — Olivier Roy

 37. 51

  @50: Ik denk niet dat het de gemiddelde PVV’er gerust stelt dat de terroristen hier zijn geboren. Integendeel, dat betekent dat zelfs hier geboren zijn en je hele leven meedoen in onze westerse samenleving bepaald niet het risico verlaagt dat men toch nog een moslimradicaal wordt. Ook voor IS kunnen de vluchtelingen niet zo interessant zijn als men een burgeroorlog wil uitlokken, want vluchtelingen kunnen we wel tegenhouden maar mensen die hier zijn geboren niet.

  Wel is het correct dat het belangwekkend is dat de gemiddelde terrorist een hedonistisch, ‘westers’ leven leidde. Er is een duidelijke overlap met Marokkanen die ook juist zo’n probleem vormen omdat ze relatief goed zijn geïntegreerd: ze zijn genoeg verwesterd om net zo individualistisch, materialistisch en hedonistisch te zijn als wij, maar tegelijkertijd zijn ze niet genoeg geïntegreerd om in onze maatschappij gelijke kansen te hebben als wij. Ze vormen zo de typische onderklasse van de maatschappij. En dan kan de islam hun redding zijn: de islam geeft weer (bovenindividualistische en bovenmaterialistische) richting en zin in hun lege, oppervlakkige ‘westers’ leven en tegelijkertijd geeft de islam met zijn jihad-concept de mogelijkheid om wraak te nemen op het Westen dat hen heeft verleid maar uiteindelijk niet bevredigd en zelfs vernederd. Niet voor niets vinden de meeste radicaliseringen in de gevangenis plaats: de crimineel blijft crimineel maar vindt een hoger doel en daarmee zingeving in het politiek maken van de misdaad (bij extreem-links werkt het precies andersom: de politieke haat tegen het Westen legitimeert ook ordinaire, hedonistische vormen van misdaad als aanvallen tegen het systeem).

  En last but not least: de islam leert dat de strijder voor Allah direct in het paradijs komt zonder te hoeven boeten voor zijn misdaden in de hel. Zelfs de meest hedonistische moslim blijft in zijn hart vaak (al dan niet twijfelend) moslim en naarmate zijn strafblad groeit groeit ook zijn angst voor de straf van God op de Dag des Oordeels. Een aanslag plegen bevredigt zo zijn haat tegen het Westen en verlost hem van zijn angst voor God omdat volgens de islam de martelaar/jihadist – ongeacht zijn gepleegde misdaden – de hel mag overslaan en gelijk naar de 72 maagden/druiven mag.

 38. 52

  Een stad als Berlijn, met camerabewaking, politieaanwezigheid op een kerstmarkt, vele bezoekers… Hoe kun je daar met een truck met -zo begreep ik- relatief weinig snelheid dwars door een kerstmarkt rijden en ongezien wegkomen? Geeft aan -in tegenstelling tot wat de Duitse authoriteiten beweren- dat men compleet onvoorbereid is op aanslagen.

 39. 54

  @52: Naar ik begreep waren er juist wel maatregelen voor verkeersluwte, maar reed hij over de enige baan die nog was vrijgelaten voor hulpdiensten. Die helaas ook hard nodig waren… Tegen een aanslag als deze zou je nog kunnen opperen om het evenement op een compleet autovrij plein te houden, maar tegen schietpartijen of bomgordels werkt nauwelijks iets. De rij voor het fouilleren is ook een doelwit.

 40. 55

  Zeg Hans Verbeek, waarom zou de politie ons trakteren op camerabeelden? Ik zou liever wensen dat ze die gebruiken om dader(s) op te sporen in plaats van een beetje sensatie te schoppen.

 41. 57

  @55: je kijkt zeker nooit naar Opsporing verzocht, Frank.
  De politie doet niets liever dan camerabeelden van misdrijven uitzenden (of reconstructies) en de medewerking van de kijkers vragen. Moeten ze daar mee stoppen?

  Als er een identiteitsbewijs gevonden, wordt zegt dat helemaal niet dat het identiteitsbewijs ook van de dader is. Ben ik echt de enige die nattigheid voelt?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

| Registreren