1. 6

  mooi geregisseerd, wel.
  vanmiddag cohen: ik kandideer.
  de onoprechtheid zit hem erin dat bos ook wel weet dat hij het niet gaat redden de komende maanden.
  echt links elan, de komende maanden. dat had ik hoe dan ook niet verwacht, vandyke

 2. 10

  @4: Lijkt me ook een meer geschikte premier. De zaak bij elkaar houden (/brengen) heeft Nederland wel nodig in deze dagen van polarisatie. Jammer dat Balkenende niet zijn conclusies heeft getrokken, want nu moet de CDA de oppositie in.

 3. 11

  @ 10: ik denk dat je gelijk hebt, ook wat geschiktheid en verbindendheid betreft. En ik denk dat hij Wilders goed aan kan in de debatten.

 4. 13

  Slechte keuze, als succesvolle minister van financieen en rugrechthouder in de kwestie uruzgan was Bos het beste wat de PvdA te bieden had.

 5. 16

  grappig dat het voor de dertigers en veertigers een prima excuus is: voor thuis kiezen. chickening out ain’t what is used to be.

  maar het medelijden gaat deze dag, en vele komende dagen naar het cda. missen alle treinen die er te missen zijn.

 6. 17

  Kortom: Tijd om aandelen rooibosthee te kopen. Als er iemand slecht is in het benoemen, oplossen en aanpakken voor problemen is het Cohen wel. Ik vrees het ergste voor de PvdA

 7. 18

  Voor het imago had Bos het inderdaad niet hoeven doen. Als minister van Financien heeft hij zich meer staatsman betoond dan Balkenende dat vier kabinetten lang heeft gedaan.

  Behalve de valide persoonlijke redenen zou ik me ook kunnen voorstellen dat hij genoeg heeft van de continue persoonlijke aanvallen. De landelijke politiek heeft een nieuwe generatie politici nodig, die weer zakelijk kan onderhandelen in plaats van continu met machtsspelletjes bezig te zijn. Helaas blijven bij uitstek die laatste politici nu allemaal zitten…

 8. 21

  Strategisch geen slechte zet voor de PvdA natuurlijk: iemand met het imago van samenbrenger, in deze verkiezing tegenover iemand zetten die het imago van uiteendrijver heeft.

 9. 25

  En JP blijft lekker zitten. Misschien wel juist omdat Eurlings geen zin had om hem op te volgen. Erg slecht voor de positie van JP dit. Allerlei in het algemeen bekwaam geachte politici (kant, eurlings, bos, vendrik)besluiten zelf dat het tijd wordt voor anderen en de belangrijkste polticus waarvan iedereen zich afvraagt waarom hij er nog is, blijft lekker zitten.

  Zal het CDA eindelijk eens een echte zware nederlaag leiden? minder dan 20 zetels? Of gaat dat verhaal van die wens en die vader weer op?

 10. 26

  Tja, het CDA (en daarmee het land) wordt gegijzeld door de carriere-wensen van 1 man: Jan Peter Balkenende. Hij kan niet omhoog en hij kan niet omlaag. Ik vind het helemaal niet zo gek dat de concurrenten en de collega’s dan zeggen: ’t is mooi geweest.

 11. 28

  Cohen heeft mede schuld aan het debacle van de Noord-Zuid lijn. Ik vraag me bovendien af of de islamitische achterban van hun imams op een jood mogen stemmen…

 12. 29

  @KJ over de schietstoel, ja

  Bos weg, twee mogelijkheden
  1. Cohen haalt meer stemmen binnen, verslaat JP, goed voor de partij
  2. Partij krimpt, trekt zich een regeerperiode terug in de oppositie, dwingt de PVV min of meer om plaats te nemen in een regering (waar die partij volgens mij niet toe in staat is en wat Wilders ook niet wil denk ik zo)

 13. 30

  Spam: Eurlings zit natuurlijk niet in de rechtse kliek van Balkenende en Verhagen. Misschien is zijn opstappen wel gevolgd op signalen dat hij geen kans zou maken JPB op te volgen. Verhagen zit er natuurlijk ook al jaren op te azen.

 14. 31

  Ja Peter, dat zou wel heeeel raar zijn he, zo ken je ze niet die gekke moslims met hun bommen en hun slaafse gedrag. Maar wie weet. Cohen durfde in ieder geval wel iets te zeggen wat alleen Van Mierlo durfde: ‘Wij zijn amateurs’. Ik zie het Blonde Dolly nog niet doen.

 15. 33

  @Eric: Verhagen roept te veel weerstand op. Niet alleen vanwege zijn rechtse profiel, maar vooral vanwege zijn gluiperige voorkomen. Ik heb de naam van de Jager al meermalen horen noemen. Lijkt me een geschikte keuze, maar geen optie voor deze verkiezingen. Dat was Eurlings in principe wel.

 16. 34

  Ik durf een mooie fles wijn in te zetten op de zondagpeiling van de Hond dat PvdA nog meer in de lift gaat en dat de PVV nu eindelijk het hoofd moet buigen. Dit is een meesterzet van de PvdA: samenwerking ligt met het CDA ligt weer open (persoonlijke vete Bos/Balk is weg), het CDA speelt sowieso tweede viool nu de PvdA de grootste gaat worden … én de Partij Van Vergif (PVV) zal de wind uit de zeilen worden genomen door bruggenbouwer en staatsmanfähige Job Cohen.

 17. 36

  Iedereen die geen ja wil zeggen tegen Wilders vertrekt. De wegbereiding is daar. En JPB, christendemocraat jaja daar gaan we weer, blijft zitten.

  De wereld verandert idd.
  En rap.

  Hou je maar vast.

 18. 38

  @35: zeker weten.
  Alleen kan Cohen veel beter en geloofwaardiger pissig worden dan Bos. Dat helpt je door een debat met Blonde Dolly heen, echt.

 19. 39

  Krijgt Gretta Duisenberg dan toch gelijk met haar “de machtige joodse lobby is geïntegreerd in de Nederlandse regering”?

 20. 41

  HansR, ik ben net als jij zeer somber gestemd over de toekomst, maar deze move zie ik vooralsnog als een lichtpuntje in de donkere stortkoker waar dit land, Europa en de wereld zich momenteel in bevinden.

 21. 42

  In het debat zie ik Wilders idd nog wel het onderspit delven tegen Cohen.

  Maar de pvda als allochtonen partij en pappen en nat houden partij wegzetten wordt makkelijker.

 22. 45

  Alle linksige politici knijpen er nu tussenuit, met als smoes dat ze voor de kinderen willen gaan zorgen. Een soort omgekeerde ‘Stad der Zienden’. Niemand wil natuurlijk de komende paar jaar gaan regeren, als er 35 miljard bezuinigd moet gaan worden omdat dat geld gebruikt is om banken en automobielbedrijven overeind te houden. Ik zou het ook niet doen. Had Wouter dat nu de afgelopen jaren nou ook maar niet gedaan…

 23. 50

  Ik ben eigenlijk wel opgelucht dat Wouter Bos ermee stopt. Hij heeft mij nooit kunnen overtuigen. Cohen lijkt mij een uitstekende premier: een bruggenbouwer en iemand die met zijn uitermate waardige en sterke optreden tijdens de moord op van Gogh in Amsterdam ‘de boel bij elkaar hield’. Hopelijk kan hij dit ook landelijk.

  Ik weet niet precies ‘in welke vleugel’ van de pvda Cohen zit. Traditioneel links, of meer de progressieve hoek? Hopelijk valt er met hem te praten voor iets als een soort ‘semi-lijstverbinding’ met andere ideologisch niet zo ver wegliggende partijen (GL, SP, D’66) – zoiets als dat 25 puntenplan van Rottenberg.

  Als de pvda inderdaad door Cohen uit de malheur wordt getrokken, dan zou het mooi zijn als er een ‘gerevitaliseerd links’ (cc Slavoy Zicek en zijn ‘propaganda’ ;)) blok tegenwicht kon bieden aan het (extreem-rechtse) populisme van PVV (en om het even welke kongsi die willen voeren).

 24. 52

  Nee Eurlings (@ 49) hoort daar niet bij. Maar waar zou Wouter naartoe gaan? Terug naar Shell of zouden zijn bloedbroeders Kok en De Waal wat voor hem bij ING hebben geregeld?

 25. 53

  Ik had niet gedacht in de nabije toekomst serieus te overwegen om PvdA te stemmen, maar dat moet heel snel bijgesteld worden. Groot respect voor deze move. Al had ik ook niks echt tegen Bos

 26. 54

  Het is niet de eerste keer dat Bos dit doet. Ook in 2003 schoof hij Cohen om familie redenen naar voren. Wilders krijgt zijn gewenste tegenstander; de ultieme anti-Wilders. Het wordt een duidelijke strijd. Iedereen kijkt nu al uit naar het debat Cohen-Wilders. Cohen kan dan heel veel stemmen trekken van GroenLinks en D66. Femke voor burgemeester Amsterdam? ‘Sterk en Sociaal’kan ook bij het oud vuil. De PvdA krijgt een leider die al jaren zijn eigen slogan heeft: Job Cohen: De boel bij elkaar houden.

 27. 56

  @54

  Je vergist je. Dit haalt sowieso de ‘van huis uit’ stemmers over om weer op de PvdA te stemmen. Hier op m’n werk al een aantal mensen erg positief over deze ontwikkeling en overwegen PvdA te stemmen.

 28. 57

  De best mogelijke reactie van het CDA zou zijn: Onmiddellijk Balkenende wippen en Gerd Leers op de Lijsttrekkerspositie zetten.

 29. 58

  @57 Balkenende wippen is al tientallen malen de best mogelijke reactie van het CDA geweest. Iets zegt mij dat ze dat deze keer weer niet gaan doen.

 30. 59

  De problemen van de PvdA zijn echt niet opgelost door een ander poppetje naar voren te schuiven. Cohen zal ze hun geloofwaardigheid echt niet kunnen teruggeven.

 31. 60

  Fraai, zeer fraai: de kinderen van Wouter Bos redden Nederland.

  Uitslag verkiezingen:
  1. PvdA
  2. PVV
  3. CDA
  4. VVD
  5. D’66
  6. GroenLinks

  We krijgen PvdA+VVD+D’66+GroenLinks. Paars met een groen randje, Cohen premier. Beter wordt het niet.

 32. 61

  @ 37

  Ik denk dat dat een realistische stelling is wat betreft de ‘merkwaarden’ van Cohen. Strategisch heel goed gespeeld door de PvdA.

  Cohen is die sympathieke conrector die graag een grapje met z’n leerlingen maakt maar zorg dat je uit zijn kantoor blijft.

 33. 63

  Politiek is niet alleen te zwaar, het is ook enorm ondankbaar.

  Bos leverde veel aan salaris in bij zijn overstap van Shell naar de politiek – waarin hij zijn bijdrage aan Nederland wilde vergroten. Maar in het huidige zeur-klimaat van Nederland krijg je dan alsnog naar je hoofd geslingerd dat je een ‘zakkenvuller’ bent.

  En dat gezeur komt van mensen die liefst geen 10 minuten meer werken dan hun keurige 36 urige werkweekje, terwijl een man als Bos zich drie slagen in de rondte werkt, met 100 urige werkweken. Maar dan nog krijg je het verwijt dat je vooral goed voor jezelf zorgt.

  Dan die crisis. Toon je het grootste leiderschap dat Nederland in lange tijd heeft gezien. Neem je snelle en complexe beslissingen als dat echt nodig is. Red je banken van de ondergang, waarbij anders miljoenen mensen hun dagelijkse bankzaken en spaarrekeningen zouden verliezen. Kan daar wat waardering vanaf? Nee hoor, je wordt afgeschilderd als iemand die miljarden belastinggeld heeft verkwanseld.

  Nee, waar ik vroeger absoluut de optie open had om via de politiek iets te kunnen doen voor deze samenleving, is er nu geen haar op mijn hoofd meer die daar aan denkt. Ik snap heel goed dat je niet voor een ondermaats salaris, zeer complexe en grote verantwoordelijkheden wilt dragen, in een driedubbele werkweek, en dat alles voor een stel ondankbare honden.

 34. 64

  De SP gaat stemmen verliezen aan de PvdA na het vertrek van Kant (nb. MET een nieuwe lijsttrekker).

  ps. als G. Ter Horst hier de burgemoeder wordt verkas ik.

 35. 65

  @57: dat kost Leers z’n royale wachtgeld.
  Het gaat GL en D66 absoluut stemmen kosten als Cohen lijsttrekker wordt. Dat is namelijk de enige manier om tegen PVV en CDA te stemmen.

 36. 72

  @68
  En blijkbaar als je niet de politiek ingaat word je ook voor gek verklaard. Het is ook nooit goed…

  Bram, je hebt het heel goed verwoord

 37. 74

  de kinderen van Wouter Bos redden Nederland

  Vlak de kinderen van Camiel Eurlings ook niet uit, je mag toch hopen dat zelfs een aantal verstokte CDA-stemmers inmiddels genoeg heeft van Balkenende.

 38. 80

  hah, guusje ter horst als burgemeester van amsterdam, dat zal positief worden ontvangen door de gemiddelde sargasso-lezer.

 39. 83

  cohen speecht:
  1. geld is het laatste dat telt
  2. grotere gelijkheid
  3. sociaal = veilig, veilig = sociaal
  4. pvda niet van oneliners
  5. godsdienst = mening
  6. fatsoenlijke samenleving
  (applaus)
  (maakt een grapje)
  (maakt nog een grapje)
  (blijft toch wel een beetje een fuzzy spreker he)
  reageert niet op uitspraak wilders.
  profileert op veiligheid.
  hard boiled praatjes.

 40. 85

  #Bram ;Politiek is een roeping. een verpleegster werkt zich ook een slag in de rondte.

  Pol Pot of Mao gaf ook niet op vanwege kinderen of een te lange werkweek.
  Een Donner een Balkenende lijden niet onder het “zware” beroep.
  Dankbaarheid of medelijden t.o.v. Bos is niet nodig,men bedankt de vuilnisman ook niet tijdens de vele sneeuwbuien.

  Een burgervader die het rotzooitje bij elkaar houdt is niets meer dan een vuilniszak met een strikje.

 41. 86

  Breakdancende verpleegsters..die heb ik nog niet gezien.

  Strikje?

  Je maakt een punt Hemaworstje…

  btw: de mosterd is tegenwoordig in een zakje i.p.v. een zijkantzakje…veel beter.

  (Vrijdag is tijdens de lunch m’n Hema-worst..”mag ik een halve warme”..dag)

 42. 87

  @ 85: Maar die verpleegster wordt niet nageroepen op straat of voortdurend -op idiote gronden- persoonlijk zwartgemaakt door de “maatschappelijk teleurgestelden” en hun vertegenwoordigers die erg strakke voorwaarden stellen aan politici, maar nooit aan zichzelf.

  En vuilniszakken zijn verdomd handige dingen. Voorkomen dat de rotzooi zich zomaar over straat verspreid. Jammer alleen dat er zoveel ongedierte is dat ze stuktrekt.

 43. 88

  @ 87: Je moest eens weten wat verpleegsters dagelijks meemaken. Wat een onzin om te gaan voorstellen alsof Bos enorme offers heeft gedaan, dat baantje betaalt goed en vooral daarna betaalt het zich uit in commissariaten en lucratieve schnabbels (da’s bij ex-presidenten ook altijd de honingpot). Verder heeft’ie inderdaad een hoop geld over de balk gesmeten en er echt geen bal voor teruggevraagd, als dat goed leiderschap is…. Blij dat die kwezel vertrokken is

 44. 90

  @87:Je moest eens weten wat verpleegsters dagelijks meemaken.

  Vertel?

  Overigens is dat gewoon een kwestie van vraag en aanbod. Zolang d’r nog voldoende aanbod is van verplegend personeel gaan de lonen en arbeidsomstandigheden echt niet omhoog. Dat de WAO-instroom in de zorgsector zo hoog ligt komt echt niet alleen door ‘het zware werk’, maar vooral omdat het voor ziekenhuizen veel goedkoper is om nieuw werkvee aan te nemen.

  Maar ja, da’s natuurlijk veel te genuanceerd voor je, he.

 45. 96

  Alweer iemand pleite die ik niet ga missen.
  Wout gaat voortaan weeklycks bij oom Wim op de thee, om samen te lachen over hoe hunnie er beter van werden en wij slechter. Succes thuis Wout. Typisch links om te denken dat wanneer je het ene niet kunt dat je het andere wel kan.