Worden de bloggies volwassen?

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol
,

Gisterenavond werden alweer voor de negende keer de Dutch Bloggies uitgereikt, en al even lang probeert de organisatie een volwassen evenement te organiseren. En het moet gezegd, dit jaar is dat voor het eerst goed gelukt. Het belachelijk grote atrium werd ingeruild voor het wat intiemere Paard van Troje, de aanloop van de verkiezingen verliep – en dat is uniek – bijna geheel zonder controverse en de meesten hadden dit jaar wél vrede met de prijswinnaars.

Maar, er is altijd een maar, na afloop van het evenement vraag je je als bezoeker onwillekeurig toch af: wat wil de organisatie nou precies? Wil het de beste blogs van Nederland een pluim geven, of gaat het erom die nieuwe, maar toch wat obscure pareltjes te vinden?

De jury leek geen keuze te kunnen maken. Het bleek een doodzonde als je als blog ‘mainstream’ geworden was, waardoor GeenStijl volgens de jury afviel (naast het feit dat de layout hen een beetje begon te vervelen). Vervolgens werden er doodleuk wél twee Bloggies aan het nieuwe NRC Next-blog gegeven.

Bij het Best Geschreven blog beklaagde jurylid *kuch* Merel Roze zich over het feit dat er ‘niets nieuws’ was, en dat ze daarom hadden overwogen geen prijs uit te reiken. Daarbij vergeet ze dat het meest originele blog niet automatisch het beste hoeft te zijn en dat het hun taak is de beste blogs van Nederland te kiezen, en geen aanmoedigingsprijs te geven aan goede nieuwkomers.

En dat brengt mij bij het laatste pijnpuntje van de verkiezing: de categorieën. De categorie ‘beste nieuwkomer’ werd node gemist en als totaal verschillende sites zoals medicalfacts.nl en fietsblog in dezelfde niche-categorie zitten (Gezonheid & Sport), dan gaat er iets mis. Ook de categorie ‘meest populaire weblog’ was een vreemde eend in de bijt. De prijs had misschien vergeven kunnen worden aan het meest populaire weblog, maar dat gebeurde niet.

Een andere categorie die ik erg miste was die van ‘beste community’. Weblogs onderscheiden zich van gewone sites zoals bijvoorbeeld nu.nl juist door de reactiemogelijkheid. Het is daarom jammer dat de bloggies zich juist focussen op het oudemediale ‘zenden’, terwijl de interactie weblogs vaak net wat interessanter maakt. In het tijdperk van sociale media zou deze categorie niet misstaan.

Maar dit zijn details, en het positieve gevoel overheerst. Zijn de verkiezingen daarmee volwassen geworden? Nee, nog niet. Daarvoor heeft GeenStijl te weinig bloggies gewonnen, en wordt er teveel de nadruk gelegd op de marge. Vergeleken met vorige jaren hebben de verkiezingen gelukkig een grote stap voorwaarts gezet. En dat was nodig ook.

Reacties (5)

#1 Ton

Zo (ouch, dat galmt als ik dat zeg), jij hebt in ieder geval niet ’t Bloggie voor Beste Community verdiend, Joost.
Hallo, hallo, hoort u mij! Nee, weer niemand die reageert. :-p

  • Volgende discussie
#2 Peter

@Ton: Ah, jammer….
Je krijgt de complimenten + een paar kanttekeningen, die je wat mij betreft wel ter harte kan nemen voor de volgende keer en je reageert zo?

Ik krijg ineens zin op nog een paar kleine onvolwassenheidjes te wijzen. Doe het niet want het was zoals Joost zei: het positieve gevoel overheerst.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#3 Joost

@1: Gezien het aantal reacties hier op andere artikelen, Ton, denk ik dat de Dutch Bloggies niemand nog een hol interesseren.

Opvallend trouwens, dat je reactie zich beperkt tot een ad hominem.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#4 jvdheuvel

Ik denk dat die dutchbloggies hun langste tijd wel gehad hebben eigenlijk.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#5 Erik

De afvoerreactie van de winnaars is niet echt volwassen te noemen.

  • Vorige discussie