Wolken traangas, protesten gaan ’s nachts door

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

Een internet gevonden, dus hier ook een korte Kopenhagen-update van Schütz, waar het echte nieuws nog immer niet uit het Bella Center komt, maar uit de straten, waar grote en grotendeels spontane klimaatacties elkaar onafgebroken opvolgen.

Vandaag was voor de groene groepen een erg geslaagde actiedag, de derde op rij van grote gerichte demonstraties. De aandacht ging specifiek uit naar de problematiek van klimaatontheemden (honderden miljoenen, verwacht UNDP) – maar de onderliggende boodschap is continu dezelfde: system change. Weg van de gedachte dat economische groei een constante moet zijn.

Een grote groep sympatisanten van Climate Justice Action werd aanvankelijk ter hoogte van het Deense parlement omsingeld door meerdere peletons politie, maar wist uiteindelijk vrij te breken en Christiania te bereiken. Opvallend was dat indivuele activisten niet door het politiekordon naar buiten wilden breken, maar dat daarentegen juist nieuwe demonstranten zich tussen de busjes door wurmden om zich aan te sluiten bij het protest.

Heel Kopenhagen is in de ban van de vastberadenheid van de aaneengesloten internationale activisten, die overigens massaal worden aangevuld door de Denen zelf. Permanent hooveren de politiehelikopters en overal onvoorstelbare hoeveelheden politiebusjes, die random de stoepen op rijden om nieuwe checkpoints op te zetten – en voorbijgangers fouilleren.

In Christiania ben je veilig. Er was vanavond zelfs een feestje. Goeie afkoeling na weer een dag rennen, roepen en ondertussen voortreffelijke soep eten van het Nederlandse rampenplan, dat overal met bakfietsen tussen de demonstranten door fietst, om de mensen warm te houden.

Niet dus. In Christiania bleek tussen alle ‘gewone’ klimaatactivisten een flink black block te staan, die rond 23:00 gedisciplineerd en strak in gelid de aanval koos op de nog immer aanwezige politieomsingeling.

Geen probleem voor de inwoners van Christiania, want die hebben allemaal een gasmaker onder hun kussen liggen, maar een goed verstoorde late avondmaaltijd voor Schütz. Overal weer rennende ME, huisgemaakte vuurwerkbommen, molotovcocktails en vooral, voor het eerst, massaal gebruik van traangas.

Een hele woonwijk half aan de kots, en precies voor een aanstormende macht donkere pakken met knuppels – trok een groep residerende Denen me een zijpad in, naar een van hun schuilkelders.

Fantastisk. Je leert die lui op zulke momenten pas echt kennen. Denen hebben een vuurtje nodig, maar daarna hebben ze humor.

Voor morgen staan onverstoorbaar nieuwe acties gepland – en een grote persconferentie van Climate Justice Action, in het Bella Center. Daar gaan ze de acties voor de komende dagen toelichten. Tot en met vrijdag is de weersvoorspelling voor Kopenhagen: lange nachten, vorst, pepperspray en traangas – en veel vuurwerk. Want deze nieuwe groene activisten laten niet meer los. Dit is iets nieuws. De klimaatbeweging. Volkomen compromisloos. Organisch en ongrijpbaar. En rete-esthetisch.

Reacties (68)

#1 JSK

Was het geil Schutz? Fucking linkse terrorist.

 • Volgende discussie
#2 Carlos

Kan je niet lezen JSK?

Bedankt voor je update Schütz, ik volg o.a. @ChristianiaNews.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#3 seven
 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#4 JSK

Vandaag was voor de groene groepen een erg geslaagde actiedag, de derde op rij van grote gerichte demonstraties. De aandacht ging specifiek uit naar de problematiek van klimaatontheemden (honderden miljoenen, verwacht UNDP) – maar de onderliggende boodschap is continu dezelfde: system change. Weg van de gedachte dat economische groei een constante moet zijn.

Een absoluut ondemocratische gedachtengang. Wie vertegenwoordigen “de groene groepen” uberhaupt?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#5 Carlos

Je moet sterk in je schoenen staan als geëngageerd blogger.

Je protesteert voor een betere wereld, een stel vecht-anarchisten (zwart blok) trapt amok op jou demonstratie, na lang zoeken vindt je een pc om je ervaringen van die dag te delen met de rest van de wereld, in plaats van te gaan slapen tik je een stukje.

..en de eerste reactie die je scoort is: “linkse terrorist” en een volgende die iets insinueert over fascisme.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#6 Carlos

Begrijp je eigenlijk wel wat je zegt JSK? Wat is er ondemocratisch aan demonstreren? Wat is er fout aan aandacht vragen voor de klimaatontheemden? Wat is ondemocratisch aan het ter discussie stellen van de gedachte dat economische groei een constante moet zijn?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#7 seven

Ik verbaas mij er eigenlijk over. Half Sargasso blijkt uit linkse autonomen te bestaan en het groen is vooral een middel tot een ander doel “system change” (lees communisme / socialisme) Je kan die 2 doelen niet met elkaar vermengen, ook al is dat wellicht de oorsprong van GL. Die oude socialistische veren moet je loslaten. Dat systeem heeft overal meer schade veroorzaakt dan het goed heeft gedaan. Als het echt om het klimaat gaat dan moet het breder zijn, hoezo socialistisch? CO2 heeft geen politieke kleur, toch wordt het voor politieke doelen gebruikt, een politiek van angst imho. Het milieu is voor iedereen belangrijk (of je het nu eens bent of niet met het CO2 aandeel (klik me link) in de opwarming, olie blijft een lastig goedje) maar een milieuprobleem aangrijpen om het kapitalisme te bestrijden zal alleen meer tegenstand opwerpen en het hoofddoel (wat dus kennelijk helemaal niet een hoofddoel is) zuinig omgaan met de bronnen van de aarde alleen maar veel verder weg brengen.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#8 JSK

@5: Flikker op. Alsof de “geengageerde blogger” die lekker ‘geil’ (zijn woord, niet de mijne) in Kopenhagen de beest aan het uithangen is meer bijdraagt aan een schoner milieu dan de wetenschapper onderzoek doet naar ontbossing, de ondernemer die een klimaatneutraal product op de markt brengt of de manager die het energieverbruik op zijn afdeling terugbrengt? Ik dacht het niet, het tegendeel lijkt mij eerder waar. Modern activisme is enkel vermaak.

Wat is ondemocratisch aan het ter discussie stellen van de gedachte dat economische groei een constante moet zijn?

Het wordt niet ter discussie gesteld, het wordt gesteld. Alsof een paar duizend ongewassen krakers en middelmatige studenten Weetnikskunde dat voor de rest van ons bepalen. Dat is een anti-democratische “de partij is de voorhoede van het proletariaat”-achtige gedachtegang.

Gelukkig hebben ze/jullie nauwelijks macht, daar vrees ik ook niet voor. Ik zeg: Schulz en de zijnen vertegenwoordigen vrijwel niemand, dus toontje lager zingen.

Half Sargasso blijkt uit linkse autonomen

Nee het wordt alleen slecht gemanaged. Dat blijkt ook uit beide Ottens en Jouwe laten bijdragen: teveel pluriformiteit maakt een blog onherkenbaar.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#9 seven

Ik begrijp de meeslependheid natuurlijk wel, Deense blonde missen, kampvuur, actie. Het idee dat je de staat kan verslaan met geweld, kuch.. http://www.youtube.com/watch?v=-f1cwycSWq0&fmt=18 Leest (en schrijft) lekker weg ;)

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#10 Target

Enig gevoel voor drama is de schijver van dit epistel niet vreemd in ieder geval. Het komt over alsof Kopenhagen een plaats in de derde wereld is geworden waar geen electriciteit meer te krijgen is en de bevolking ternauwernood de hongerwinter nog weet te overleven. Zouden ze de kerst nog wel halen zonder elkaar om zeep te helpen voor een stuk oudbakken brood?? Spannend, maar Schütz zal het ons vast vertellen!

Laten we dan vooral vergeten dat in kopenhagen op elke hoek van de straat eten te scoren is, er genoeg internetcafe’s zijn en evenveel wifiaansluitingen, want dat komt de spanning van het verhaal natuurlijk niet ten goede. Daarnaast is de relativering van “heel Kopenhagen is in de ban van de vbastberadenheid van klimaatactivisten” ook niet iets wat je in je middelbare school opstel wilt verwerken, straks blijkt nog dat je met een compleet kansloze en puberale missie bezig bent. De goede ideeën met de verkeerde uitvoering werkt alleen maar averechts, maar daar kom je dan wel weer achter wanneer je hebt geleerd om met diplomatie je doelen te bereiken.

Ik zou zeggen speel vooral nog maar even door met het klimaatactivistje zijn, neuk wat geile hippies, drink je lam met duits bier dat je in je niet zo milieuvriendelijke hippiebusje mee de grens hebt overgenomen en kom er bij thuiskomst achter dat je eigenlijk niets hebt bereikt met het schreeuwen op de zelf opgeworpen barricades.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#11 Popeye

Schütz: bedankt voor je verslag (jouw bijdrage, voor het hart onder de riem, voor hen die inmiddels ‘ingeslapen waren’).
Wakker worden jongens en meisjes en maken, dat je er de volgende keer bij bent.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#12 MS

Nou, Schutz & Carlos, jullie mogen blij zijn. Op het RTL4 nieuws was het bericht dat China strakke klimaatdoelen gaat stellen. Er komen nog meer dammen in de Yangtse, naast de Drieklovendam. Sterker nog, het begint in plaats van een rivier meer op een serie leeglopende badkuipen te lijken. Vijftien procent reductie in CO2 gekoppeld aan een robuuste groei!

De natuur verwoest, maar het klimaat gered. En let op, enkele miljoenen stuwmeerontheemden zijn te verkiezen boven de te verwachten honderden miljoenen klimaatontheemden.

Jullie hebben de milieubeweging kapot gemaakt.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#13 keest

Mooi stukje Schütz! Overigens was volgens allerlei andere verslagen van gisteravond (en een oogetuigenverslag van muzikant David Rovics (http://songwritersnotebook.blogspot.com/2009/12/report-from-cop-enhagen.html) de rel rond Christiania ontstaan toen de politie een inval probeerde te doen, en niet andersom.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#14 Spam

Er is niks mis met demonstreren en ik heb ook het vermoeden/gevoel dat de politie in Kopenhagen wel erg makkelijk tot aan- en oppakken overgaat. Maar een stukje als dit waarin de strijd met de politie wordt geromantiseerd en van inhoudelijke bijdrage geen sprake is, kan zelfs mij als linkschmensch niet bekoren.

Kunnen die mensen niet gewoon demonstreren én netjes de aanwijzingen van het gezag opvolgen? Volgens mij maak je daarmee ook een veel duidelijker punt dan met dat gerel.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#15 prometeus

Eens met de eerste alinea van #14, al vind ik dat een beetje rellen er wel bij hoort en het opheffen van burgerrechten nergens voor nodig is: de politie heeft bevoegdheden genoeg.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#16 Carlos

MS, je weet niet waar je over praat en je gokt maar een beetje naar mijn opinie in dezen terwijl je dat de afgelopen acht jaar gewoon had kunnen lezen. Vrij walgelijk allemaal, ik denk dat ik jullie maar even een dagje ga negeren.

On topic: Iemand enig idee wat het standpunt van Colombia op een financieringssysteem voor adaptatie is?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#17 MS

MS, je weet niet waar je over praat en je gokt maar een beetje naar mijn opinie in dezen terwijl je dat de afgelopen acht jaar gewoon had kunnen lezen. Vrij walgelijk allemaal, ik denk dat ik jullie maar even een dagje ga negeren.

Doe effe normaal Carlos.

Ik heb het gevolgd. Je zet groots in op “klimaat” terwijl je weet dat reductie in CO2 uitstoot betekent dat er dammen worden gebouwd en terwijl je redelijkerwijs kan aannemen dat er geen reden voor een wetenschappelijke consensus is totdat er meer data is; dus de noodzaak ervan staat nog lang niet vast. Die dammen zijn het gevolg van de wetten van de “unintended consequences” die elke idealist telkens weer tegenkomt. Die dammen zijn jullie dammen, ook al vind je ze niet leuk.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#18 AntonB

Het klinkt allemaal wat overdreven dat politie optreden, echter hebben we in het verleden gezien dat naast goedbedoelende demonstranten er helaas ook veel hooligans op af komen die er puur op uit zijn om rotzooi te trappen. Voor je het weet is half je stad gesloopt en zijn de inwoners, die in feite niets met de top te maken hebben, de dupe.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#19 Hemaworstje

Je laat je masker weer vallen Carlos, je wordt er niet knapper op.
Enige kritiek of zelfkritiek heb je nog nooit aangekund.
You stay out of the kitchen, Schüttz heeft geen papa nodig die hem verdedigt alhier.

Cristiani is al lang niet meer het bolwerk wat het was en waar het voor stond.
Stupide teksten als ze trokken me in een van hun schuilkelders doet mij voorkomen alsof ik Schultz gelijk moet stellen met een iraans meisje wat demonstreert en in gevaar is.
Wat krijgen we morgen dagboekverslagen vanuit een zolderkamer?
Ben zelf niet vies van een relletje maar de autonomen en politie wegzetten als tuig en meneer potlood als held in de strijd tegen sytem change. tja.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#20 KJ

Ik vind het wel iets schattigs hebben, die duizenden mensen die naar Kopenhagen zijn gekomen om te demonstreren, te feesten, te dansen, te vrijen, te roken, stenen door ruiten en naar politiemensen te gooien en ons mensen op volstrekt ondemocratische wijze te willen reduceren tot een soort nobele holbewoner.

/Het helpt toch allemaal geen moer.
//Gelukkig maar.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#21 MS

Dit is iets nieuws. De klimaatbeweging. Volkomen compromisloos. Organisch en ongrijpbaar. En rete-esthetisch.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#22 keest

Zo langzamerhand is het niveau van reageerders op geenstijl hoger dan hier. Daar proberen ze in ieder geval nog grappig te zijn.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#23 MS

@seven

Ik verbaas mij er eigenlijk over. Half Sargasso blijkt uit linkse autonomen te bestaan en het groen is vooral een middel tot een ander doel “system change” (lees communisme / socialisme) Je kan die 2 doelen niet met elkaar vermengen, ook al is dat wellicht de oorsprong van GL. Die oude socialistische veren moet je loslaten.

Dat is een interessant idee. De socialistische idealen zijn lange tijd volstrekt onverenigbaar geweest met natuurbehoud. Ontgonnen moest er worden, om de massa’s te voeden. Elk stukje land moest worden ingezet voor voedselproductie dus landschapsbehoud was elitair. De adel had landgoederen, die moesten onteigend worden.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#24 MS

@seven

Lees ook wat keest schrijft, over overbevolking:

Wat zich bij zo’n beetje alle milieu-organisaties wreekt, is dat ze niet uitgaan van een enigszins overkoepelende politieke en economische analyse.

Kees T haalt George Monbiot aan:

It’s no coincidence that most of those who are obsessed with population growth are post-reproductive wealthy white men: it’s about the only environmental issue for which they can’t be blamed.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#25 mescaline

Is er een knop tegen alles van en over keest ?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#26 MS

Nou, ik ben in ieder geval weer wat wijzer. Vooral waarom scepsis zo grof wordt aangevallen. Dat artikel van Monbiot is wat dat betreft een openbaring.

Enfin, Kopenhagengangers, veel plezier bij de rellen. Wie werkelijk aan CO2 reductie wil doen zou een methode moeten bedenken om al die brandende kolenmijnen te blussen. Daar is iedereen gelukkig mee: Scepsis of niet.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#27 HansR

@MS
En zelfs Monbiot lijkt nu geen gelijk te hebben en het lijkt me een goede plaats om THE LIFE AND DEATH OF NSSM 200 weer eens te promoten.

Zie ook de index.

(met dank aan su een paar jaar geleden)

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#28 HansR

Tis wel veel tekst maar ach.
Al die belezen mensen hier.
Moet kunnen.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#29 Marinus

Watermeloenen zijn jullie: groen van buiten, rood van binnen!

Het maakt geen bal uit waar de internationale conferentie over gaat, gewoon dezelfde spandoeken over “system change” in de lucht en bakstenen gooien.

Als ik een winkel in Kopenhagen had met een baksteen door de ruit zou ik opeens wel voor klimaatmaatregelen zijn denk ik zo. Goed bezig jongens!

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#30 su

@30: In 1930 riep een Wobbly, zo rood als fuk, tegen de bazen dat hun productieprocessen onhoudbaar waren en de aarde voor iedereen zou verkloten. Rood is nu eenmaal vooruitziend groen.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#31 InvertedPantsMan

monbiot schrijft:

“The paper’s author, David Satterthwaite of the International Institute for Environment and Development, points out that the old formula taught to all students of development – that total impact equals population times affluence times technology (I=PAT) – is wrong. Total impact should be measured as I=CAT: consumers times affluence times technology.”

Ik vind dat een rare stelling en ook totaal onnodig om zijn punt te maken. Is niet ieder lid van de populatie (P) een consument (C)? Consumtie per capita is toch juist meegenomen in de Affluence factor (A)? Zijn hele stelling is toch dat de aller armsten die zich het hardste voortplanten een A hebben die te verwaarlozen is en dat het relatief kleine rijke topsegment een A heeft die zo absurd hoog is dat ze de enorme onderklasse ver achter zich laten qua impact (I) ook al is hun P heel klein. Of begrijp ik er nu niets van?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#32 Jurriaan

Niet alleen de aarde wordt vermoord door climate change, ook de nuance blijkt het loodje te leggen. Zowel in het uiterste westen als in het verre oosten.

Valt mij op na het lezen van enkele reacties hierboven en in vorige topics over dit onderwerp.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#33 Carlos

Men ziet wat men wil zien:
– Schütz zou stenen hebben gegooid terwijl ie enkel schrijft over mensen die stenen gooien.
– “Half Sargasso blijkt uit linkse autonomen te bestaan”, wie dan in godsnaam?! Schütz een autonoom? Ik links? Of hebben jullie het over Steeph? Nee MMaas! van Aalten, Hal Incandenza, El El, Mark, Grobbo …of toch Nick?

Het gestoorde is ook dat mensen vervolgens reageren op de insinuaties in de voorgaande reacties en als een stel demente opa’s elkaar nawauwelen, totaal ongecontroleerd, volledig los van de feiten:

That was wonderful! – Bravo! – I loved that! – Ah, that was great! – Well, it was pretty good. – Well, it wasn’t bad… – Uh, there were parts of it that weren’t very good though. – It could have been a lot better. – I didn’t really like it. – It was pretty terrible. – It was bad. – It was awful! – It was terrible! – Take ‘em away! – Bah, boo! – Boo!

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#34 Carlos

Ook deze sequentie is exemplarisch:

JSK first post: “Was het geil Schutz? Fucking linkse terrorist”.

Carlos: “Je moet sterk in je schoenen staan als geëngageerd blogger”.

Hemaworstje: “Enige kritiek of zelfkritiek heb je nog nooit aangekund”.

Wie is hier nu compleet matteklap?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#35 JSK

Loop niet zo te zeiken man. Moeten we nu aan applaudiseren voor de schade die deze Schulz aanricht in Kopenhagen? Alsof lekker geil gaan rellen maar ook iets bijdraagt aan een beter klimaat! Ik gun alle bijstandtrekkende internetrevolutionairen, alle Cultuurstudies intellectuelen en kritische ambtenaren hun activistische vermaak… maar doe alsjeblieft niet alsof zij meer bijdragen aan een betere wereld dan wie dan ook.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#36 mescaline

Je reactie #33 is weer behoorlijk autonoom Carlos. Ik kan er elk geval geen chocola van maken. #34 kritiek op jou is fout, hmm tja.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#37 larie

Zakdoekje?;)

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#38 Carlos

Drie reacties en ik kan de mijne gewoon herhalen…

JSK: “de schade die deze Schulz[sic] aanricht in Kopenhagen”.
JSK over Schütz of is het over Carlos?: “bijstandtrekkende internetrevolutionair”.

Schade door demonstreren? Bijstandtrekker?

Mescaline vindt blijkbaar een first post reactie ala “Fucking linkse terrorist” volkomen normale kritiek? Dat zou je als blogger eens andersom moeten proberen…

..en larie denkt dat ik verdrietig ben..?

Nee ik sta meer perplex en voel een mengeling van nutteloosheid, voorspelbaarheid en naar irritatie neigende verveeldheid met dit hele circus hier.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#39 Hemaworstje

Krijg geen burn out Carlos ,dan krijgen we nóg meer CO2.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#40 HansR

Ik kan niet anders concluderen dan dat JSK, mescaline en nog zo wat van die lui inderdaad zeer opzettelijk hier de zaak manipuleren.

Zo van:

1) ik heb een hekel aan Schutz en vind dat hij niet mag schrijven;
2) zet hem negatief neer als geil op geweld;
3) zet iedereen als dom die dit onjuist vindt en ga naar 1)
4) Schutz telt niet meer mee.

Het is machtspolitiek op papier, Oranjetechniek en politiek geleuter.

Goed geleerd heren.
Waar werkt u?
Wat doet u hier eigenlijk.

Vertrouwen is niet alleen economisch belangrijk, in de bankwereld en op veel plaatsen in de wereld. Maar zeker ook online.

Wat dit draadje verder ook zegt, #1 van JSK is ranzig. En zijn vervolg ook. Ik concludeer: JSK is ranzig en niet te vertrouwen. Zijn commentaren gaan voor een andere agenda dan gewoon commentaar en inhoud. En mescaline wordt ook al dubieus. Het neerzetten van bloggers alhier als linkse terrorist is ongehoord en zou wat mij betreft een ban tot gevolg mogen hebben.

Kom maar op JSK.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#41 mescaline

@HansR Naja, noem sikbock en Hema ook nog even en dan mogen die op de strafbank gaan klaverjassen. Zo goed ?

“Fucking linkse terrorist” staat qua kritiek op hitsige aktiedioten gelijk aan de bekende “fucking fascist pigs!” uit diezelfde hoek, een uitroep die in die kringen trouwens nog tot de gematigde gerekend moet worden.

Maar ik begin te begrijpen dat die hyperbool door sommigen als heel reeel wordt ervaren ? Dan is het helemaal goed dat het hardop gezegd is.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#42 HansR

@mescaline
Rot op met je strafbank. Je gaat voorbij aan het punt.

Laat duidelijk zijn dat ik het fucking linkse etc… gewoon een afglijden vind van wat er hier online gebeurt. Het gaat nergens meer om. Het is gewoon geschreven machtspolitiek. En het verbaast me zonder meer dat jij dat dus blijkbaar goedkeurt.

Maar blijkbaar is dat zoals het gaat hier.
Ga maar lekker klaverjassen mesc.
Dat heeft pas niveau.

Vergeet niet een goeie kroeg met voldoende jenever uit te zoeken. Wat rook erbij en de beneveldheid wordt letterlijk. Figuurlijk hoef je dat al niet meer te halen blijkbaar.

Bravo aan JSK, mescaline, hemaworstje en sikbock.
Mooi illuster rijtje!
De moderne intelligentia: ergens niet mee eens en het zijn fucking linkse terroristen.

Even voor de duidelijkheid. Het staat me bij dat ik Schutz in zijn eerst logjes behoorlijk heb afgezeken en het is mijn logger niet.
Niet eens, niet dezelfde golflengte.
Maar jullie staan op deze manier voor zaken die erger zijn dan foute klimaatpropaganda.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#43 Popeye

Carlos, waar u de energie vandaan blijft halen, om een Blog recht te houden, waar de enige beloning bestaat uit emmers neergeschreven stront..
Nou, echt waar, hoedje af man !

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#44 MS

@su

Rood is nu eenmaal vooruitziend groen.

Ach, van mij mag je het allemaal geloven. Als dat je nou gelukkig maakt. Ik lees net Hugo Chavez het volgende zei in Kopenhagen:

“If the climate was a bank, a capitalist bank, they would have saved it.”

Wat niet wegneemt dat Venezuela geen druppel minder olie gaat produceren.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#45 MS

Als ze dat namelijk wel doen storten de inkomsten in, en al Hugo’s programma’s erbij.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#46 su

Mja, dat rood van Chavez kun je ook wel ter discussie stellen. Het uit de weg ruimen van ‘fukking linkse terroristen’ is hem ook niet onbekend.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#47 JSK

@su: Ah, Chavez is niet meer het linkse boegbeeld? Nu is het Morales vast. Hoelang gaat het duren voordat radicaal links zich van zijn wanbestuur distantieert?

@HansR:
Wat dit draadje verder ook zegt, #1 van JSK is ranzig. En zijn vervolg ook. Ik concludeer: JSK is ranzig en niet te vertrouwen. Zijn commentaren gaan voor een andere agenda dan gewoon commentaar en inhoud. En mescaline wordt ook al dubieus. Het neerzetten van bloggers alhier als linkse terrorist is ongehoord en zou wat mij betreft een ban tot gevolg mogen hebben.

Kom maar op JSK.

HansR, ik vind opgewonden raken van geweld ranzig. Ik ken de moderne activist. Een vriend van een linkse vriendin begreep nul komma nul van de bankencrisis maar stond toch voorraan de ruiten van banken in te gooien in London. Het is sensatiezucht op zn best en fucking terrorisme op zn slecht. Het is ranzig dat een dergelijk figuur als Schulz hier een podium krijgt. Maar het ranzigst is Carlos. Zijn suggestie dat relschopper in Kopenhagen meer bijdraagt aan een betere wereld dan wij – wij die gewoon werken en studeren, die kranten lezen en debatten volgen en op basis daarvan meestal een weloverwogen mening vormen, die niet op “de barricaden” staan maar wel geld donateren aan allerlei goede doelen – is onuitstaanbaar.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#48 su

@47: Radicaal links heeft het niet zo op boegbeelden.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#50 JSK

Damn, ik snap nog steeds niet waarop ik geen plaatjes kan posten.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#51 su

Touché.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#52 HansR

@JSK
…wij die gewoon werken en studeren, die kranten lezen en debatten volgen en op basis daarvan meestal een weloverwogen mening vormen, die niet op “de barricaden” staan maar wel geld donateren aan allerlei goede doelen…

Ah, de verheerlijking van de gewone gestudeerde man die het allemaal goed bedoeld maar die in uitvoering star is. De bureaucratische allesvernichter. Weloverwogen redelijk burgerdom. Doneren en daarmee je geweten afkopen. Je bent niet beter dan de ich habe es nicht gewusst mensen. En ga nou niet gillen. Het staat er bewust.

Je bent gewoon een arrogante betweter die zichzelf beter vindt dan de rest. Het heeft geen zin zo verder te praten. Noem mij maar een Linkse terrorist, fucking zo je wilt.

Je bent een hufter.
Had ik geloof ik ook al eens gezegd.
Wat valt er verder over te zeggen.

Leer te luisteren naar geluiden die je burgertruttige waarheden niet aan kunnen. Leer te luisteren naar andere geluiden dan de jouwe. Zelfs al ben je het er niet mee eens.

Als er honderduizenden in Kopenhagen de straat op gaan, zelfs al drukken ze zich anders uit dan jij wilt, zelfs al gooien ze een ruit in, dan behoor je te luisteren.

Doe je dat niet dan gedraag je je hetzelfde als alle leiders die niet zagen dat er veranderingen nodig waren en star bleven zitten tot ze hun kop verloren. Letterlijk of figuurlijk.

Je bent de personificatie van de stupiditeit van het establishment dat gaat voor behoud van eigen hebben en houden.

Die fucking linkse terrorist van jou zoekt een betere wereld. Of hij die op zijn manier bereikt is een tweede, maar door knallende stupiditeit van jou tegengehouden worden is erger dan die kooien in Kopenhagen.

Tering, JSK.
Je bent erger dan ik ooit had durven dromen.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#53 JSK

Die fucking linkse terrorist van jou zoekt een betere wereld. Of hij die op zijn manier bereikt is een tweede

Dus bedoelingen zijn belangrijker dan consequenties? Met goede bedoelingen maakt het niks uit wat je bewerkstelligt? Sorry, maar het soort idealisme dat *jij* verheerlijkt heeft geleid tot de holocaust en de killing fields. Niet mijn saaie burgerlijkheid.

Voor rest gooi je je eigen ruiten met je reactie.

@su: Radicaal links is mij niet vreemd. Ik ken voldoende lui met denkbeelden ala Schulz. Ik vind ze puberaal narcistisch.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#54 HansR

@JSK
…maar het soort idealisme dat *jij* verheerlijkt heeft geleid tot de holocaust en de killing fields.

Ik verheerlijk niets en dat weet je. Je doet hetzelfde als de logger een FLT noemen. Leren doe je het niet. Wil je ook niet. Want jij weet het, jij bent de alweter, de econoom, de god.

Van een protester die een ruit ingooit naar de killing fields. Geweldig!

Einde discussie.
Niet alleen hier maar wereldwijd.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#55 Loading

Zijn suggestie dat relschopper in Kopenhagen meer bijdraagt aan een betere wereld dan wij – wij die gewoon werken en studeren, die kranten lezen en debatten volgen en op basis daarvan meestal een weloverwogen mening vormen, die niet op “de barricaden” staan maar wel geld donateren aan allerlei goede doelen – is onuitstaanbaar.

OMFG! Uiteraard de elitaire universiteitsstudent, die de gerespecteerde burgelijke mdia volgt en zijn zogenaamde weloverwogen elitaire mening vormt, zonder ook maar te weten wat er leeft op straat en in de samenleving….die weet het allemaal beter.
Op de barricade staan is slecht voor de reputatie, dus koopt men het schuldgevoel af door aan goede doelen te doneren.

Die gewone, ook werkende of studerende paupers die wel een protestgeluid laten horen (zonder geweld) weet niet waar ze het over hebben.
Luistert u maar naar de elitaire uni-student, die weet het een stuk beter dan normale paupers.

Mensen zoals jij zorgen niet voor verbetering of verandering, maar houden het systeem met alle gevolgen van dien in stand.
Logisch, want jullie hebben er de grootste baat bij.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#56 JSK

Van een protester die een ruit ingooit naar de killing fields. Geweldig!

Einde discussie.

Van kritiek hebben op linkse relschoppers tot wir haben es nicht gewusst (jouw woorden). Geweldig!

@55: die weet het een stuk beter dan normale paupers.

Volgens mij schreef ik pubers, geen paupers. Voor de rest: doe niet zo zielig. Wij hebben dezelfde kansen en als jij achter je eigen computer zit ongeveer dezelfde materiele levenstandaard. Dit is geen 19e eeuws Charles Dickens-verhaal (hoewel het wel de kerstdagen zijn).

Die gewone, ook werkende of studerende paupers die wel een protestgeluid laten horen (zonder geweld) weet niet waar ze het over hebben.

Ze hebben ongeveer evenveel kennis als deze thuiszittende kleinburger en dragen ongeveer evenveel bij aan een betere wereld. Met het verschil natuurlijk dat mijn thuiszitten geen materiele schade en leuke neukpartijen oplevert. Voor het laatste zeg ik tegen alle activisten in Kopenhagen: goed voor jullie, maar verwacht er geen schouderklopje voor. Fucking linkse terroristen.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#57 Hemaworstje

hansje hansje het is de elite die er beslist en de elite die aldaar protesteert.
Beiden pretenderen de stem van het woord te kennen en te verdedigen.

Schütz piept als een mediageil kuikentje dat voor de eerste keer ontmaagt wordt door de overheid.
Blijkbaar heeft die man nog geen voetbalwedstrijd meegemaakt, jsk ziet spoken.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#58 mescaline

Op HansR dolle draaien ga ik niet meer in.

Anders dan.

De VPRO-gids van deze week heeft een achtergrondverhaal over drie andersglobalisten uit de hoek van XminY met de titel “Demonstreren kun je leren”. Samengevat:

Een leerzame maar leuke week. Een Lowlands voor gevorderden. Maar het is ook een offer. We weten heel goed waar we het over hebben en waarom het nodig is daartegen te ageren. Maar we moeten wel toegeven dat er wel een goed akkoord moet komen. Ook al zien we liever een complete omverwerping van de huidige machtsstructuren, waarin economische belangen de boventoon voeren.

Dit spreekt wel voor zichzelf.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#59 HansR

wow, de drie musketiers!

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#60 JSK

Ja ik mis Sikbock.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#61 mescaline

Zie je wel.
Het waren trouwens de drie musketiers EN D’Artagnan=4.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#62 seven

Wolken traangas, protesten gaan ’s nachts door

Christiania Copenhagen
http://www.youtube.com/watch?v=PGI03SuXnSQ

Nogmaals, het is een mooi geschreven log, spannend enzo.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#63 MS

@su

Ik zal het probleem dan maar eens nader uitwerken. Een tijd terug kondigde de ENCI aan te stoppen met de extractie op de Pietersberg. Er was journaal aanwezig en een woedende (“volkse”) medewerker van de ENCI schreeuwde iets in de trant dat wat hem betreft die milieurakkers maar eens bij hem langs moesten komen dan zou hij ze wel.

Voor wie kiest de ware socialist in dit geval?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#64 MS

PS: De ENCI gaat overigens in weerwil van die aankondiging gewoon door.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#65 HansR

@JSK
Ja ik mis Sikbock.

Die oogst wat hij heeft gezaaid en lacht in zijn vuistje.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#66 su

@63: Nu gooi je twee zaken door elkaar. De boze werknemer heeft vooral last van de teruglopende mogelijkheden om aan arbeid te komen in Limburg. Hij zal een stuk minder boos reageren als hij meer werkzekerheid heeft. Verduurzaming van de maatschappij houdt dus ook in dat wij de arbeidsmarkt verduurzamen samen met de productiemiddelen.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#67 KJ

@MS; Ook de linkse mens moet zich af en toe realiseren dat de leuke goede doelen die hun leiders allemaal fijn bij elkaar sprokkelen elkaar nog wel eens willen bijten. De Pietersberg-vakbondsleden en de millieu-rakkers, de Reagan-conservatieven, maar ook de immigratie-politiek van de PvdA staat eigenlijk haaks op haar principes.

Ik zeg: als je het niet meer weet – ga terug naar je wortels. Socialisten voor de werknemer, ‘groene’ zaken voor opstandige rijkeluiskinderen uit het midden van Nederland. Femke, molenaar !

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#68 sikbock

* wrijft in zijn handen *

 • Vorige discussie