Woede slecht voor je hart

Foto: Bart (cc)

NIEUWS - ‘Denk toch om je hart!’ riepen we altijd tegen wijlen oom Jaap, als hij weer eens liep te kankeren op de wat luidruchtige spelende buurkinderen of uit zijn dak ging als de krant te laat was. Hij legde uiteindelijk rokend het loodje, gestorven aan vuurwerk.

Oom Jaap is de uitzondering op de regel, die de Harvard School of Public Health heeft gevonden. Mensen met een kort lontje hebben een verhoogd risico op een hartaanval of een beroerte. Het onderzoek is gebaseerd op data uit onderzoeksliteratuur.

Mensen die al aan hart-en vaatziekten lijden, hebben na een woedeuitbarsting vijf keer meer kans op een hartaanval. Maar ook mensen die minder vaak kwaad worden en gezonder zijn, lopen meer risico aan een boze bui te overlijden.

De onderzoekers bekeken negen onderzoeken, waaronder een Nederlands onderzoek uit 2011 dat oorzaken van een subarachnoïdale bloeding (beroerte) in kaart bracht. Dat onderzoek concludeerde dat koffie drinken en zware psychische arbeid de grootste triggers voor een beroerte zijn. Dat was een onderzoek onder 250 patiënten. De Harvard School of Public Health baseert de conclusies op de duizenden gevallen die men in de negen onderzoeken vond.

Eén keer per maand uit je dak gaan is nog niet zo gevaarlijk, twee tot vijf keer per dag is levensgevaarlijk (zie diagram). Een waarschuwing voor boze reaguurders? Zij denken misschien dat binnenvetters eerder aan een hartaanval ten onder gaan, dus gooien ze het er gewoon uit. Geen zware psychische arbeid, eerder gemakzuchtig de emotie boven de inhoud laten gaan.

Het zal in de huftercultuur niet uitmaken welke volkswijsheid men voor waar aanneemt. De nu bewezen opvatting dat woede slecht voor je hart is, of de volkswijsheid dat het inhouden van je woede ongezond zou zijn. Een stelling die vooral klopt voor mensen die ‘van nature’ zwartkijkers zijn en het al aan hun hart hebben, volgens een onderzoek van hoogleraar Johan Denollet.

Reacties (6)

#1 De echte Rob

Brusselman, kom er maar in.

  • Volgende discussie
#2 Daan van der Keur

Mwah ligt er maar helemaal aan, jezelf jaren lopen opvreten van binnen door je woede binnen te houden (=heel veel stress=hoog cortisol in je bloedbaan=erg slecht voor je) is volgens mij veel slechter. Laatst kwamen er twee huizen naast mij 2 jonge nogal simpele jongens (veel alcohol en zo) wonen. Na een paar keer ernstige geluidsoverlast ben ik 1 maal woedend uit mijn pan gegaan bij de woningbouwvereniging en ik heb daarna nóóit meer last gehad. Ik kan zoals veel mensen doen ook niets zeggen en me jaren op gaan lopen vreten maar dat is volgens mij vele malen slechter voor je lichaam. Ik heb een paar nachten slecht geslapen en mensen die niets zeggen slapen jaren slecht.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#3 Bismarck

“gestorven aan vuurwerk. Oom Jaap is de uitzondering op de regel”

Dat dank je de koekoek. Als vuurwerk de belangrijkste doodsoorzaak was geweest, was het ondertussen toch echt wel eens verboden geweest.

Verder vermoed ik wel enkele confounders. Iemand die 5 keer per dag een woedeuitbarsting heeft, daar moet nog wel wat meer mee mis zijn.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#4 P.J. Cokema

@3: Lol! Dat “gestorven aan vuurwerk. Oom Jaap is de uitzondering op de regel”.

Voor achterliggende factoren bij dagelijkse kwaadwordenden zullen we de negen onderzochte onderzoeken moeten doorspitten. Wellicht is er ergens een link gelegd met persoonlijkheidskenmerken, zoals Johan Denollet legde, in zijn onderzoek naar ‘binnenvetters’. de zgn. D-types.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#5 Bismarck

@4: Ik zat zelf al te denken aan ernstig verstoorde hormoonhuishoudingen en waarschijnlijk een algemeen bijzonder ongezonde leefstijl bij iemand met 5 woede-uitbarstingen per dag. De types die ik me daarbij voorstel zijn van die lui van een half krat pils en twee pakjes shag per dag (toegegeven, dat kan een vooroordeel zijn).

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#6 qwerty

Mensen met een kort lontje hebben een verhoogd risico op een hartaanval of een beroerte.

Krijg je niet vanzelf een kort lontje als je lijdt aan hart en vaatziekten? Ik kan me zo voorstellen, dat als iemand je kop met iets zinloos’ belast, bij druk op de borst een woede-uitbarsting geeft, omdat het anders tot een hartinfarct zou leiden. “Zo, dat lucht op” is dan een andere volkswijsheid.

Er zal vast wel een onderzoek te vinden zijn dat mijn punt aantoont ;)

  • Vorige discussie