WK-problemen, plunderingen in Venezuela en protesten in BA

Serie:

ELDERS - Het WK blijft een zorgenkindje voor de Braziliaanse regering. Eerder hadden mensenrechtenorganisaties kritiek op de gedwongen verhuizingen van inwoners van speelsteden; sommige sloppenwijken werden gesloopt om plaats te maken voor stadions en andere voorzieningen. De regering kreeg daarna een veeg uit de pan van de FIFA, die vond dat de voorbereidingen te langzaam verliepen.

Afgelopen week kwamen opnieuw verontrustende berichten uit Brazilië: meer dan honderd bouwvakkers die het vliegveld van Sao Paolo verbouwen, zouden als slaven worden gehuisvest. Sommige werknemers zouden van de honger en dorst omkomen. Althans, dat is wat de woordvoerder van hun vakbond beweert. Het is het zoveelste WK-schandaal dat voor verontwaardiging zorgt onder de Brazilianen.

Plunderingen Venezuela

Hoewel Maduro de strijd aangaat met de voedseltekorten, is het geduld bij sommige Venezolanen op. Als ze in de supermarkt hun producten niet kunnen kopen, dan pakken ze het wel zodra ze daar de kans voor krijgen. Toen afgelopen vrijdag een Colombiaanse truckchauffeur zich klemreed in de buurt van Caracas, duurde het niet lang voordat zijn lading werd geplunderd door 300 motorrijders.

Het ging om rundvlees, een kostbaar product in Venezuela. De trucker overleed tijdens de plunderingen. De stilstaande truck zorgde voor een lange file, waardoor even later ook andere trucks van hun lading werden beroofd. In verschillende media wordt nu openlijk gespeculeerd over een crisis. De plunderingen doen denken aan de Caracazo eind jaren ’89. Toen gingen duizenden Venezolanen de straat op om te plunderen uit onvrede met de regering. Het leger werd ingezet, wat leidde tot honderden doden. De rellen betekenden het begin van het einde van het pre-Chávez regime.

 

Scholieren protesteren in Buenos Aires

Dat Argentijnen graag protesteren, is onderhand bekend. Normaal betreft het volwassenen, nu middelbare scholieren. Afgelopen donderdag organiseerden zij een protestmars. Ze zijn het niet eens met de aanstaande onderwijshervormingen. De leerlingen zijn boos over de aanpassing van de vakkenpakketten. Ook vinden ze dat ze te weinig inspraak hebben. Daarom werden voorafgaand aan de mars enkele openbare scholen bezet. Over de bezetting werd overigens door de leerlingen zelf gestemd.

In Argentinië hebben leerlingen en medewerkers relatief veel inspraak in het openbaar onderwijs. De protesten worden door veel van de ouders gesteund. Zij zijn trots dat hun kinderen voor hun belangen opkomen. Een deel van de leerlingen mag deze maand ook voor het eerst naar de stembus: on Argentinië mogen jongeren vanaf 16 jaar voortaan stemmen.

In de publieke opinie lijkt de steun voor de scholieren af te brokkelen, nu enkele leerlingen vernielingen hebben aangericht in een van de oudste kerken van Buenos Aires. Op sommige scholen zijn de lessen inmiddels hervat.

Volg Remi Lehmann op Twitter om elke dag op de hoogte te blijven van nieuws uit Zuid-Amerika.

Reacties (2)

#1 FiFa

Ik ken Zuid Amerika en BA vrij goed, ik heb daar twee jaar doorgebracht, ik vind deze serie altijd erg leuk omdat er blijkbaar niet veel is veranderd en de schrijver het kort en overzichtelijk brengt. Mijn dank hiervoor.

  • Volgende discussie
#2 Remi Lehmann

Dank voor je reactie. Ik heb de serie pas over genomen van Simon. Ik ben sinds een paar weken weer in Buenos Aires, en er zijn maar een paar dingen echt veranderd.

1. Er is een ov-chipkaart waardoor het tekort aan kleingeld bijna is verdwenen.

2. Er zijn speciale busbanen.

3. Teatro Colón is weer open.

Dat was het :P

  • Vorige discussie