Winterslaap met rotte eieren

of gewoon gorillaatjes tellen...? In science fiction films kan het allang: door een ‘winterslaap’ honderden jaren overleven en met je ruimteschip op de automatische piloot miljoenen kilometers overbruggen. Maar wellicht kan het nu ook (’n beetje) in werkelijkheid. Onderzoekers van het Cancer Research Center in Seattle hebben ontdekt dat als je muizen lucht toedient met 80 parts per million waterstofsulfide (H2S): bekend van de “rotte eieren-stinkbom”, ze in een soort winterslaap gaan. Een eeuwenlange slaap waarbij je niet veroudert zit er voorlopig nog niet in. Maar toepassingen in de medische zorg om zwaargewonden tijdelijk te stabiliseren lijkt binnen bereik.

While hibernating, their metabolic rates plummeted by about 90% as their cells dropped their usual demand for oxygen. Core body temperatures dropped from the normal 37°C to 15°C. (WorldChanging)

 1. 4

  Waterstofsulfide is giftiger dan je zou denken. De LC50 (concentratie in lucht waarbij 50% het loodje legt) van H2S is vergelijkbaar met die van HCN (blauwzuurgas, Zyklon-B), circa 500 ppm.

 2. 7

  offtopic @ Crachàt: je moet even je naam opnieuw in je reageerschermpje pasten dan ben je (waarschijnlijk) af van dat rare blokje…
  (het trema-trauma zijn we bijna te boven hier)

 3. 9

  Ik al de feestwinkels opzoeken in de Gouden Gids om stinkbommetjes te bestellen zodat ik niet ouder word. Maar weer niet; dus nu maar gewoon ouder worden. Weer één desillusie minder, fijn hoor, Carlos.

 4. 10

  @Crachàt: Oude held van me, ik aap nu zijn kleine onderlipbaardje na, maar was dat niet Jazz ain’t dead?

  Er staat me ook zoiets bij van: u heeft lang haar dus bent u een vrouw? en dan antwoord: u heeft houten poot dus u bent een tafel? (ruwe herinnering zeker niet exact)

 5. 19

  Ik dacht dat H2S er juist voor zorgde dat boeren in hun eigen gierkelders verdronken. Misschien dat die boeren helemaal niet dood zijn, maar in een soort staat van hibernatie in hun gierkelders ronddrijven!