Winsemius van het strafbankje

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

Met enige regelmaat biedt Sargasso ruimte voor gastredacteuren. Vandaag een stuk van Hans van Oplawaai. Zijn schrijfsels zijn ook te vinden op hun gezamenlijke weblog.

Pieter Winsemius is gisteren beëdigd als minister van VROM. Meer dan twintig jaar geleden was hij dat ook als eens. Sterker nog: hij werd in 1982 Nederlands allereerste minister van VROM. Bij het aantreden van het kabinet Lubbers I werd milieu weggehaald bij het minsterie van Volksgezondheid en toegevoegd aan Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening.

Milieu was in de jaren tachtig een belangrijk maatschappelijk thema. Veel mensen maakten zich destijds zorgen om de steeds groeiende afvalberg, de verontreiniging van bodem, water en lucht, de uitputting van grondstoffen, enzovoort. Maar veel kennis was er toen niet en ook de politiek was nog niet zo geïnteresseerd. En de VVD al helemaal niet. Dus toen die partij bij de formatie de post VROM bemachtigde verwachtte niemand – de VVD zelf wel in de allerlaatste plaats – een stevig milieubeleid.

Dat was buiten Winsemius gerekend. Hij werkte zich razendsnel in en begon in te zien dat er problemen op te lossen waren. Hij overtuigde zijn collega’s – Lubbers niet in de laatste plaats – van het belang van forse maatregelen en in plaats van minister van VROm werd hij al snel minister van vroM. Er zijn veel mensen, zelfs bij de milieubeweging, die hem de beste milieuminister vinden die Nederland ooit heeft gehad.

Toen in 1986 het tweede kabinet Lubbers er aan kwam en de VVD daar weer aan meedeed, verwachtte iedereen dat die ontzettend capabele minister van Milieu promotie zou maken. Naar Economische Zaken, bijvoorbeeld. Maar degenen die de dienst uitmaakten binnen de VVD dachten daar anders over. Winsemius moest op het strafbankje voor al zijn werk dat hij gedaan had voor het milieu. Hij mocht dus niet terugkomen in het kabinet. (Leuke anekdote: op VROM werd hij opgevolgd door Ed Nijpels, ook VVD, en de geschiedenis herhaalde zich. Na zijn inwerkperiode ontwikkelde Nijpels zich als een fanatieke milieuminister.)
Nu, twintig jaar later, nu hij een beetje uitgerangeerd lijkt, heeft Winsemius blijkbaar genoeg geboet. Dus mag hij voor een paar maanden terugkomen bij VROM. Een beetje spannend wordt het wel, want twee jaar geleden zei hij in een interview nog dit over het milieubeleid van dit kabinet:

In milieukwesties zit het gevaar erin dat die paar echt moeilijke problemen met slap beleid worden aangepakt. En dat is precies wat er gebeurt. Onze stapjes zijn verrekte klein. Ik vind de Amerikanen, die zeggen dat ze geen broeikasprobleem hebben en dus niks doen, nog beter te verdedigen dan de Nederlandse regering die wel erkent dat er een probleem is, maar slechts een klein beetje doet.

En dit:

Het kabinet-Balkenende heeft een ambitie van niks. In het Regeerakkoord staat dat Nederland in Europa niet meer met milieu voorop moet lopen. Twintig jaar hebben we – ook als het hopeloos was – zitten sleuren en trekken. Als je als kabinet het milieu serieus neemt, moet je voorop lopen. Nu geef je je positie uit handen.
Nooit zal ik die twee zinnen vergeten, die premier Balkenende in 2002 uitsprak op de Duurzaamheidstop in Johannesburg. We must stop talking and start walking en Put your money where your mouth is. Maar een week later, op Prinsjesdag, ging het milieubudget gewoon omlaag.

De minister heeft nu een staatssecretaris onder zich, Van Geel, die over het milieu gaat. Zou die al een beetje zenuwachtig worden?

Reacties (16)

#1 Carlos

Winsemius steent soort van.

 • Volgende discussie
#2 HansR

Leuke observatie Oplawaai!

Was waarschijnlijk de beste milieuminister ooit. Dat kwam deels natuurlijk omdat niemand de kosten van echt milieu beleid in zijn tijd doorhad.

Toch is het nog maar de vraag of Winsemius nu nog potten kan breken: zijn tijd is kort (of heeft hij bedongen dat hij na de verkiezingen terug mag komen?) en de wereld is sterk veranderd en het milieu is gepolitiseerd. Met dat laatste bedoel ik dat managementkwaliteiten niet primair onderscheidend zullen zijn bij succes. Het is de wil van de omgeving en wat daar politiek te halen valt die milieu succes zullen bepalen. Gedrevenheid is niet meer voldoende in die wereld. Daarnaast zal hij toch in hoofdzaak in beslag genomen worden door die brand.

Nee, ik denk dat zijn staatssecretaris niet zenuwachtig wordt.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#3 Franz Fitekz

Ik vermoed dat Winsemius in twee maanden meer goeds gaat doen dan van Geel in vier jaar.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#4 MixMasterMike

Zelfs al doet ie helemaal niks!

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#5 Yevgeny Podorkin

2 maanden,..je in álle dossiers inlezen? Handtekening zetten punt klaar! Niet te doen lijkt. Alhoewel,…hij is close met Cruyf hè. En die zou zeggen: ”Kêk,..je mot ook nie alle stukkies selluf wille lese. La je an de waterdragers ofer. En dan de essensie an mij uitlegguh en gauw een beetje graag. Ken d’r ma een de baas sein en da spreek u nu mee,…ma da’s nie meer dan logisch” Zoiets.

”Oplawaai” is eigenlijk een ”collectief” hè zie ik nu? Een band. En de Oplawaai die hier post en reaguurt is steevast Hans ”de gitarist”? Pff,…goddank niet de drummer! En gelukkig maar,..want aan dit soort razende ongeleide Roelant’s hebben wij in de wereld van vandaag-de-dag een broertje dood!

Want: Rust – Reinheid – Regelmaat is het devies!

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#6 Oplawaai

Hé YP, het is wel duidelijk dat jij die drummer niet kent. Want die is wel het tegendeel van een ongeleide razende Roelant. En nog artistiek ook (al loopt hij wel een paar dagen achter op schema, zag ik…).

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#7 Yevgeny Podorkin

Jaa,…had ineens Elvin Jones en Keith Moon op netvlies…en ”animal”. En ach,…een beetje zieken je-weet-wel…
Fijne tunes op jullie site! Hmmm,…Bram,..N.H.??

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#8 HansR

Ja dat is ie ook wel en de muziek is zeker niet razend maar lekker luisterend. Beetje reklame na dit logje mag toch wel redactie, als niemand het doet promoot ik wel even. Probeer maar. Klinkt prima. Complimentje Oplawaai!

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#9 Oplawaai

Dank voor de complimenten. En, YP, ik heb er op zich niet zo veel moeite mee om wat meer te vertellen over die muziek, maar als ik dat hier ga doen ga ik mijn schrijfsel wel heel erg misbruiken voor zelfpromotie, vind ik.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#10 Yevgeny Podorkin

So what Oplawaai!,…deze post is morgen finito,..passé,..zakt weg in een schier eeuwig durend diep digitaal moeras and shit…….en de redactie heeft vrije non-commerciele meningsuitingsuiting hoog in het vaandel staan…dus….

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#11 HansR

@Yevgeny Podorkin
…deze post is morgen finito,..passé,..zakt weg in een schier eeuwig durend diep digitaal moeras and shit…

Welk een sombere benadering van de eeuwige bittenbak waarde YP. Hoe mooi het eeuwig durend diep digitaal moeras als verblijfplaats van loggers en reaguurders ook verbeeld mag zijn, het moeras heeft een uitgang en dat heet archief. Zolang het de Heren van Sargasso betaamt zijn alle uitingen toch hervindbaar.

Weliswaar is zoeken onmogelijk (ik bid de Heren) en verdwijnt de WvdDag werkelijk volledig uit beeld, maar de mooiste logs en commentaren kun je bewaren als linkjes. Dat kan natuurlijk met Save As ook altijd maar dat doe je natuurlijk niet altijd en kost veel meer ruimte.

Morgen Finito?
Nee, alleen als je het zelf doet.

Maar, Heren van Sargasso, een echte search op de commentaren, al was het alleen om te kijken: wat heb ik ook alweer ooit voor onzin uitgebraakt, zou heel erg mooi zijn en trouwens ook uniek in het bitbakkendomein. Hoe sommigen soms citaten van jaren geleden naar boven toveren is mij een godsraadsel.

Of ben ik de enige die wel eens terugkijkt?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#12 Steeph

Zoeken gaat prima via iets als Google (kies de advanced options en vul bij het domein Sargasso in).
Verder blijven alle waanlinkjes ook gewoon bestaan als gewone posts. De meeste hebben overigens als categorie “Waan van de Dag” en zijn zo via het archief te benaderen.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#13 Ini

Ik was 22 toen de reactor in Tchernobyl smolt. In de maanden daarna verscheen Winsemius regelmatig op tv om informatie over de risico’s te verschaffen. Hij deed dat onomwonden, vrij van bijbedoelingen en zeer oprecht. Dat maakte mij bewust van het feit dat een goede politicus in de eerste plaats een integer mens is. Onafhankelijk van de partij waar hij lid van is.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#14 HansR

@Steeph
Ja, ik heb wat verder gekeken en de wvdd staat inderdaad. Ik zal nog eens controleren waarom ik daar vaak een probleem mee heb (opgeslagen link). Als het echt iets is hoor je het.

Ik zal google eens proberen, ging uit van een sitesearch. Geprobeerd. Werkt perfect. Zal nooit meer zeuren…

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#15 HansR

@Ini
Dat maakte mij bewust van het feit dat een goede politicus in de eerste plaats een integer mens is.

[Cynisch]
Een goede politicus is in de eerste plaats een politicus, een opportunist, een geldjager, zelfverrijker, egocentrist en egoist…. en dan soms is die ook nog mens. In uitzonderingsgevallen hoort daar de kwalificatie integer bij. Politicus en bestuurder zijn in deze synoniem.

Het feit dat Winsemius toch terugkomt, al is het na 20 jaar en in hoge nood van JPB, geeft aan dat hij een goede politicus is.
[/Cynisch]

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#16 Yevgeny Podorkin

@ HansR
Had ook kunnen zeggen ”bij het grof vuil”,..vond dit mooier. Gna gna….
Alhoewel,..zoek ook vaak naar comments van anderen of mijzelf. Uitgebreid zoeken via Google inderdaad,..maar omdat ik hier nog niet zo lang kom weet ik ongeveer welke maand e.e.a. afspeelde,..via archief…

 • Vorige discussie