Wilders: weerbericht ‘links pamflet’

Elke week maakt GeenCommentaar ruimte voor een artikel van de satirische website de Speld! Nieuws zonder de ‘feitish’ van de reguliere media.

Duidelijk een linkse rakker, die Erwin Kroll

Na eerdere kritiek op de vermeende subjectiviteit van het NOS-Journaal heeft Geert Wilders nu zijn pijlen gericht op het daarop aansluitende weerbericht. In een frontale aanval op de dagelijkse meteorologische voorspelling van de publieke omroep noemt de PVV-politicus het informatieve blokje van Erwin Kroll en zijn collega’s ‘een bastion van linkse sentimenten.’ Zijn beleidsvoorstel Een Frisse Wind is een poging het weerbericht weer ‘terug te brengen bij de gewone Nederlander.’

“Wij hebben als partij eens goed gekeken naar het NOS-weer, en de linkse tendens is onmiskenbaar,” zo zegt de flamboyante lijsttrekker, die als voorbeeld de belerende houding van de weermannen en vrouwen aanhaalt: “Dat opgeheven vingertje, ik erger me er al jaren rot aan.”

Ook de politieke correctheid van de dagelijkse vooruitzichten is Wilders een doorn in het oog: “Waarom horen we wel dat depressies vanuit Engeland ons land naderen, maar wordt verzwegen dat ze hun oorsprong vinden op de Antillen?”

Het weer is bovendien doorspekt met een terminologie die de fractieleider als gekleurd beschouwt. “Minima, maxima, temperaturen in het rood, allemaal neo-communistisch jargon waar de gewone Nederlander niet op zit te wachten. En altijd dat zure toontje. In de winter is het te warm, in de zomer juist weer te koud of regent het te veel. Waarom kunnen we nooit eens gewoon trots zijn op ons klimaat, zoals vroeger?”

Als oplossing ziet Wilders een verplaatsing van ‘de gestaalde kaders’ van het KNMI richting de provincie, zodat men ook weet wat er dáár speelt. In veel gevallen wordt immers de weersverwachting voor héél Nederland gegeven: “Alsof het ooit overal binnen de grenzen hetzelfde weer is. Altijd die linkse kerk die ons een meteorologische eenheidsworst wil opdringen en het individu buiten beschouwing laat.”

Naast het feit dat Wilders het weerbericht politiek gekleurd vindt, is hij ook bijzonder ontevreden over de wijze waarop men bij de NOS met klimaatgevoelige informatie omgaat: “Ik voorspel al jarenlang een tsunami die stelselmatig genegeerd wordt door de gevestigde meteorologie.”

De politicus is momenteel bezig met een persoonlijk antwoord op ‘het vod vol leugens van de publieke omroep.’ Hij werkt aan een eigen weerbericht dat de socialistische hegemonie van de huidige weersvoorspellingen op ‘een pijnlijke manier blootlegt.’

Het weerbericht heeft voor publicatie al een hoop commotie veroorzaakt in metereologische kringen. Verschillende instituten waaronder Meteo Consult en het KNMI hebben aangifte gedaan en waarschuwen voor consequenties als de voorspellingen van Wilders openbaar worden gemaakt. Premier Balkenende spreekt inmiddels van ‘een forse crisissituatie.’ John Bernard, Marjon de Hond en Gerrit Hiemstra zijn bezig met een tegenweerbericht.

 1. 3

  Of beter, weermannen beweren bijna altijd dat de wind van links komt met hun plaatjes. In de buitenlucht ervaar ik dat hij ongeveer net zo vaak van rechts komt.

 2. 4

  Ja, en die linkse rakkers liegen ook altijd met hun voorspellingen. En het gewone volk zit er maar mee, als ze weer eens op hen vertrouwde en geen paraplu meenam!

 3. 7

  6# na hoor nerdies, dat mag wel gezegd worden. Weet echter wel dat Venlo rechts van Nijnmegen/Wageningen ligt, het terroristische linksche bolwerk van nederland.

 4. 8

  De speld maakt een grapje, dat is prima.

  Ik ben al jaren geleden afgehaakt. Het journaal is gewoon te lang, te saai en te politiek correct. Ook het weerbericht is saai.

  Het enige wat ik nog uit kan kijken is het “het-nieuws-in-60-seconden-journaal”.

  MAX en LLINK waren eigenlijk meer van hetzelfde. Er is gewoon behoefte aan rechtse omroep. Niet VVD rechts, maar Wilders rechts.

  Godzijdank hebben we tegenwoordig het internet en zijn we niet zo afhankelijk meer van omroepen die in een bestel moeten opereren.

 5. 9

  @8 Het weerbericht te saai?! Hoe moet het weerbericht er dan uitzien? Zoals Piet Paulusma het doet? Of het Jeugdjournaal? Moet het lijken op het weerbericht van het Sinterklaasjournaal?

 6. 13

  @8: “Godzijdank hebben we tegenwoordig het internet…”
  Het laatste nieuws is dat Wilders Internet wereldwijd helemaal wil gaan afschaffen vanwege de gigantische hoeveelheid links op vrijwel alle websites!

 7. 15

  Nounou, wat laten al die serieuze mensen zich ineens van een ongenuanceerde kant zien. Goedkoop hoor. Ik neem aan dat dit iets te maken heeft met groepsvorming.

 8. 17

  @15: Nounou, wat een zure post wout. Misschien dat “al die serieuze mensen” even een keer wat minder serieus posten? Of mogen Linkschmenschen alleen maar serieus zijn?