Wij toch als democraten

Een gastbijdrage van Eksteroog, het stuk is ook op zijn site te lezen.

Mark Rutte heeft zijn standpunt over de opstand in Egypte drastisch gewijzigd. En hij durft het niet toe te geven. Die conclusie trok ik onlangs bij het zien van een interview met hem. Een van de onderwerpen van het interview (rond 10 minuten) was de serie opstanden in de Arabische landen. Onze premier maakte eerst een positieve opmerking over de opstand. De interviewster vroeg naar een eerdere uitspraak van Rutte over de ontwikkelingen in Egypte:

Rutte: ” Wij toch als democraten voelen hier iets bij.
Interviewster: Terwijl Ik u eerder heb horen zeggen enige tijd geleden van ‘Ik vrees eigenlijk wat daar gaat gebeuren’.

Rutte: “Nou, ik heb steeds gezegd je moet niet naïef zijn, we moeten niet alleen romantisch naar deze revolutie kijken. We moeten zeker weten dat we de ontwikkeling de kant op helpen stuwen, die de goede is.

Ik had dezelfde herinnering als de interviewster. Ik heb het daarom opgezocht (vanaf minuut 12).

Vraag: Wat zijn de gevaren volgens u van wat er nu allemaal gebeurt (-)

Antwoord Rutte: Ik denk dat Egypte op een kruispunt staat. Dat kan dus de kant opgaan van grote landen als Indonesië (…)

Maar het kan ook de verkeerde kant opvallen. Dat is nu precies ook de reden, dat je verschrikkelijk voorzichtig moet zijn met nu iets te wensen wat wel eens kan leiden tot volkomen verkeerde uitkomsten.”

Subtiele woordkeuze van Rutte, een vage brei. Dat is op zich al een veeg teken. Ik hoorde in zijn woorden dat Rutte twijfelt of democratie op dit moment, wel een goed idee is. Hij was helemáál niet enthousiast over een mogelijk snel vertrek van Mubarak. Een maand geleden wilde hij Mubarak nog een tijdje houden. Hij had liever de corruptie, de manipulatie van verkiezingen en media, het slappe optreden tegen moslimgeweld, en het tolereren of bevorderen van antisemitisme dan een snelle overgang naar democratie. Hij had de corruptie enz. liever dan de Moslimbroederschap. Rutte legde niet uit op welk punt de Moslimbroederschap zoveel slechter is  dat hij bereid was het grote risico van het aanblijven van Mubarak te accepteren. Immers, Mubarak heeft een verleden van verkiezingsbedrog en hij zal het rustig opnieuw doen, zodra hij de kans krijgt.

Die opmerking van Rutte in het 1 maart-interview over ‘wij toch als democraten’ komt daarmee in een ander daglicht te staan. Ik ben blij dat hij de afgelopen maand toch de switch naar democraat gemaakt heeft.

 1. 1

  Allemaal (ja, allemaal) ongenuanceerde aannames.

  Hij had liever de corruptie, de manipulatie van verkiezingen en media, het slappe optreden tegen moslimgeweld, en het tolereren of bevorderen van antisemitisme dan een snelle overgang naar democratie

  Tuurlijk joh!!!

  Gastredacteur = TvdD?

 2. 2

  Op het NOS journaal reageerde Rutte, terwijl hij net de 2de kamer uit kwam lopen en waarschijnlijk ook pas net op de hoogte was van de Egyptische protesten met de zin:
  “Je moet er niet aan denken dat daar de Moslim broeders aan de macht komen.”
  Ik vond dit tamelijk schokkend.

  Hij had toen natuurlijk moeten zeggen:
  “Je moet er niet aan denken dat Mubarak nog lang aan de macht blijft vasthouden.”

  Toen werd me duidelijk dat Rutte langzaam geïndoctrineerd wordt door de verhalen van Geert en zijn vriendjes.

  Gelukkig blijkt nu dat hij nog niet geheel over is naar “the darkside”, maar hij moet wel oppassen.

 3. 3

  2 reacties zonder aanmerkingen; ik neem toch niet aan dat ik de enige ben bij wie beide filmpjes afwezig (“not loaded”) zijn in de post?

 4. 5

  Rutte is gewoon zo lekker flexibel. Voor de verkiezing dreigen ‘Belgische toestanden’, na het sluiten vd stembussen is er niks aan het handje. Meerderheid of geen meerderheid in de 1ste kamer.

  Zolang hij alles ontspannen lachend langs zich heen laat glijden vinden zijn kiezers het allang best…

 5. 6

  Dacht je met Balkenende alles wel gehad te hebben qua premiers, krijgen we Rutte!
  Een man van het volk? Dacht het niet. Wat hem dwars zit is dat Egyptenaren zelf hun land opeisen en terugnemen, terwijl hij “dit prachtige land”(Nl) zelf gaat “teruggeven aan de Nederlanders”. Zo ziet hij het ’t liefst. Alleen Grote Leiders gaan over het land en die bepalen of en wanneer er wat wordt gegeven.

 6. 7

  @Henk,

  Bestaat mijn beschrijving van het Mubarak-beleid uit ongenuanceerde aannames? Jij denkt bijvoorbeeld, dat de laatste verkiezingen in Egypte echt vrij waren?

  Ik zie trouwens een foutje in die zin. Ik ben het martelen vergeten en het gevangen zetten van kritische mensen. Die maken ook deel uit van het mensenrechtenbeleid van Mubarak