Wie zijn de reuzen in de wetenschap?

DATA - Verrassend genoeg niet Amerika. Neil deGrasse Tyson laat een paar veelzeggende kaarten zien van de staat van de wetenschap, uitgesplitst naar landen en continenten. In de totale productie van artikelen doet de VS het goed, net als Europa (zie Nederland dan) en Japan. Kijkt men naar de verandering van het aantal publicaties tussen 2001-2010, dan blijt er van de VS weinig over. Kort filmpje.

via Open Culture

 1. 1

  Geinig, al zou het wel eens kunnen zijn dat de trend in het aantal peer reviewed papers (die slecht is voor de VS en waar Europa het heel goed doet) heel weinig zegt over hoe innovatief een land is. Mogelijk is het aantal patenten een betere manier om de innovativiteit te duiden.

 2. 3

  Patenten duiden eerder op een ongezonde innovatiecultuur, waar ideeeen niet verbeterd mogen worden. Patenten leiden ook tot meer rechtzaken. America staat bol van de patenten en niet verrassend dus ook in het filmpje laag op innovatie. No surprise.

 3. 5

  Inderdaad zou het interessanter zijn geweest als het aantal patenten per land ook als thematische kaart zichtbaar was geweest. Peer review zegt meer iets over het controlesysteem, dat in Nederland wellicht buitenproportioneel groot is. Ik zeg afschaffen die KNAW!

 4. 7

  Och ja, een wetenschappelijk artikel gepubliceerd krijgen is echt “innovatief” ja… het is heel veel een vorm van mentale masturbatie. Dat terzijde, deze statistiek geeft wel aan dat er iets aan de hand is met de Amerikaanse wetenschap (hetgeen niet hetzelfde is als “innovatie”).