Wie spelen er op Egopop 2009?

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

Zijn Isaac Hayes, Curtis Mayfield, Duffy en Kate Bush meubelstukken om te camoufleren dat er alleen maar blanke schreeuwlelijken op deze lijst staan?Volgend weekend is het weer zover: Pinkpop. Wat begon als een lokaal nudistenfeest in de seventies, groeide uit tot eeuwigdurende terreur van altijd dezelfde bands die Leo Blokhuis ongetwijfeld te gek zal vinden maar het slechte geluid, de verlammende geur van shag, leer en bier voor munten en die vermoeiende fuifnummers van The Counting Crows en Faithless hebben me doen besluiten: popfestivals ala Pinkpop zijn verschrikkelijk. Hé, ik mag het zeggen, als ‘popjournalist’ voor VPRO’s 3VOOR12 was ik op elk festival een ramp, ik ben zelfs een keer met de dood bedreigd (per mail) vanwege mijn recensies. Een veel beter idee: Egopop. Kies de ideale line-up voor een festival. Gegarandeerd zonder pauze-acts. Doden mogen opgegraven worden!


Ten eerste: ik heb geen zin in een grasveld met een podium. Doe mij een Carnegie Hall, een kasteel of desnoods een Crystal Palace aan een mooi strand. Niet dat het geluid daar zo fan-tas-tisch zal zijn, maar dan hoef ik in elk geval niet een poncho aan als het mocht gaan regenen. Begrijp me goed, ik hoef heus niet in een leren Chesterfield toe te kijken als een verwende Caligula, maar een podium dat metersver van me verwijderd is en opgesierd wordt door logo’s van banken en dranken: veel te banaal. Dan liever een decor van gesloopte auto’s. Qua security ben ik makkelijk. Alleen dreads, honden, didgeridoo’s en Giel Beelen worden van het terrein geweerd, verder is iedereen welkom.

car-park

Als spreekstalmeester kies ik Sjef van Oekel die het liefst brakend, struikelend en schreeuwend om hulp de acts aan- en afkondigt. (Hij is een van de hoogtepunten uit de geschiedenis van Pinkpop, trouwens). Het is een eendagsfestival, want ik wil thuis slapen – al zal ik een overnachting in het aanpalende Sheraton niet afwijzen. De deuren gaan open rond een uurtje of een in de middag met als achtergrondmuziek iets van Curtis Mayfield. Hij treedt niet op, want in zijn kleedkamer leest hij liever een boek van Dashiel Hammett – en terecht. Optreden is overschat. Het geeft niet als sommige acts playbacken of karaoken. Schalen met worsten, kazen en koude vis worden uitgereikt, alsmede talloze dranken in kelken en kruiken. Bij voorkeur door schaars geklede dames – naakt mag uiteraard ook.

sjefpinkpop01

De jeugd heeft de toekomst. Als eerste treedt The Black Rebel Motorcycle op, die het stokje kort daarop doorgeeft aan Dead Combo (het schuurmachinerock-tweetal uit Noorwegen, niet die Fado-band uit Portugal!), Diamond Nights en zZz. Die laatste spelen een uitgebreide versie van Amanda, die overgaat in een ellenlange discosessie van Nicolas Courtin en Fred Ventura. Giorgio Moroder doet met zilverkleurige sambaballen een mooie medley die wordt afgemixt door Daft Punk.

The Psychedelic Furs

De psychedelische pulserende synths van Daft Punk smelten samen met Pink Floyd die het album Wish You Were Here integraal speelt. David Gilmour ziet er nog niet uit als een dorpsslager en Roger Waters ziet er nog niet uit als Richard Gere. Na afloop komt Sjef vragen wie van de bandleden eigenlijk Pink is, maar zijn arm wordt bijna uit de kom getrokken door Lemmy Kilmister.

Motörhead
begint met Stay Clean en werkt zo een ijzingwekkende set af met Hawkwinds Silver Machine in de slotfase, die dan mooi wordt opgepikt door Earl Brutus omdat Nick Sanderson uit de dood is opgestaan en na zijn SAS and The Glam That Goes With It doodleuk Richard Butler van The Psychedelic Furs uitnodigt voor een potje voetbal tegen het team van FC St. Pauli in het midden van de zaal. Helaas voelt Richard Butler zich genoodzaakt om net wat te lang door te jengelen met We Love You, zodat The Walker Brothers slechts een paar minuten vrij spel krijgen om dan een paar Burt Bacharach klassiekers te vertolken, met Duffy, Dusty Springfield en Nina Simone als vocale smaakversterkers tijdens Make It Easy On Yourself. Vuurwerk barst los.

Sjef van Oekel stort weer eens in, het podiumlicht valt uit en J.G. Ballard leest vanuit een autowrak fragmenten voor uit The Atrocity Exhibition. De stroboscopen gaan aan, rook vult de héle ruimte tot aan de nok. The Jesus & Mary Chain spelen na Ballards voordracht hun luidste versie van Reverence ooit (‘I wanna die just like Jesus Christ / I Wanna die on a bed of spikes’), gevolgd door een kort intermezzo van de heren van Suicide die Ghostrider laten overgaan in een militante set van Primal Scream, hetgeen slechts de intro bleek te zijn van een halfuur durende versie van The Sisters of Mercy’s Vision Thing. Andrew Eldritch is niet kaal en schudt handen met Isaac Hayes die een slordige vijf miljoen dollar wilde voor zijn versie van Walk On By. Dan moet Kate Bush nog beginnen, die haar bizarre klanktapijt doorpasst naar David Bowie die als The Thin White Duke ruimte inlast voor een duet met David Sylvian.

Egopop 2009. Ik ben de enige die applaudisseert en überhaupt tot na afloop is gebleven. Sjef van Oekel roept om vijf uur: ‘Wat nu?’ Ach ja, wat nu, denk ik. Laat ik dan ook maar Guns ‘n’ Roses en The Killers tot het gaatje uitzitten. Iemand roept ‘homo’, en ik denk dat het Lemmy is (en hij heeft het tegen mij).

Ik lees op de terugweg een kort verhaal van John Cheever en val in slaap. Niemand valt me lastig met opmerkingen als: ‘Hey, je bent van 1978, waar zijn The Queens of The Stone Age in plaats van al die ouwe shit?’ of: ‘Als je dan ouwe lullen programmeert, waarom treden Bob Dylan en Neil Young niet op? The Beatles? Of Nirvana? Of de fucking Red Hot Chili Peppers?’ En als iemand het toch vraagt, antwoord ik: ‘Omdat dat overrated piles of shit zijn en ik heb alleen een zwak voor underrated piles of shit waarvan ik de liedjes kan meefluiten.’

Reacties (18)

#1 HansR

Ten eerste: ik heb geen zin in een grasveld met een podium.

Ik ben overtuigd.
De wereld is dood en vergaat.
De 50,60,70,80-s zijn over, voorbij, vergeten.

En er is geen Ten tweede.
Dat is misschien nog wel het ergste.

 • Volgende discussie
#2 Bif de Koning

HansR staat zeker in zijn eentje voor Cuby & The Blizzards te juichen

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#3 HansR

@2
Maar dan wel in het Concertgebouw hè…
Grasveldjes zijn zoooo… passé :)

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#4 Siquo

Oeh, ik kom ook! Jammer dat het enige kaartje al uitverkocht is…

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#5 KjoeVanJeemsBond

Ik mijd festivals met gitaarpopmannen met spastische houdingen waar ‘popjournalisten’ uit de 3voor12 dan wel OOR- hoek weer stukjes over schrijven. (‘geweldige popliedjes’)

Het valt mij telkens weer op hoe zoutloos die programmering van Pinkpop weer is, maar dat geeft niet, ik ben gewoon geen pinkpopper.

Doe mij maar een uurtje Slayer, aangekondigd door Henk ‘Wild’ Westbroek. Ik was dus een Dynamo-man.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#6 Thomas van Aalten

@5 Ik herinner me zo’n uitzending van Henk W waarbij een luisteraar zei dat Henk het woord Metallica walgelijk uitsprak, waarna Henk (in mijn herinnering) vervolgens minutenlang achter elkaar ‘Metallica’ zei.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#7 Petra

Meh, Motörhead speelt dit jaar voor de tigste keer op Wâldrock.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#8 KJ

Ik vraag me af wanneer Jerry Fish eens een keer naar Nederland komt. Niet echt festival materiaal, maar toch: om nou helemaal naar het Galway Arts Festival te moeten. Is trouwens een aanradertje, dat.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#9 Giel

Jammer dat ik niet welkom ben. Nou ja zoveel vernieuwends staat er ook weer niet ;-)

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#10 Kropotkin

Beginnen met Nick Lowe (I Knew the Bride, Let’s Eat), daarna dronkelap Wreckless Eric (Semaphore Signals, Reconnez Cherie) en Larry Wallis met het geweldige I’m A Police Car, vervolgens chagrijn Elvis Costello (I Just Don’t Know, Miracle Man) en dan nog poliopatient Ian Dury (Wake up, Sweet Gene Vincent) en als afsluiter allen met Sex & Drugs & Rock & Roll. 1977, jong, club in Birmingham, bier, rook … festivalletje van zo’n uur, is genoeg.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#11 Bullie

de Cavia’s, Beatle Hans en de Paisley Perverts, de Bluegrass Boogiemen, De Lullabies, Baden Baden Heartcore, De Kliek, Powerlight, The Charlies, Urban Dance Squad, Durk Ataturk, Kyteman.

Aan elkaar gepraat door Vincent Bijlo, op het Smakkelaarsveld, mét gras en zonder fietsen.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#12 S’z

Festivals en gezellig rijmen bij mij niet meer. Veel leuker : openluchtconcerten (zie bv. http://www.openluchttheater.be) waarbij je niet tussen de podia moet draven om op tijd te zijn voor alweer het volgende meer van hetzelfde. De Lokerse Feesten (en zovele andere festivals) waren vroeger ook zo, en goedkoop (20 frank inkom) ! Maar ze zijn helaas van fun geëvolueerd naar commerce, met alle bijhorende volkstoeloop en aanschuiven aan kassa’s, dranktogen en toiletten. Heb er wel m’n beste concert ooit gezien (Femi Kuti toen ie nog fris was).

http://www.youtube.com/watch?v=cT3iGqO5ods

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#13 zwartwit

Egoconcert? Ikke samen met een een fijne hashjoint en een overrated pile of shit, op een bootje door de de Amsterdamse grachten.

Oh wacht..,

http://www.youtube.com/watch?v=V9LJtZ2lkbM&fmt=17

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#14 Thomas van Aalten

@12 Suikerrock was vorig jaar ook best kek, op een dorpsplein vol restaurants The Sisters gezien voor een grijpstuiver. Wel lang rijden naar Tienen, maar ’t was het onweer waard.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#15 frans

Gewoon alleen maar de suicidal tendencies op het binnenhof,met een lekker cocktailtje en een paar lekkere wijven.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#16 Ultrabas

Naked City, Dillinger Escape Plan, Sonic Youth en John Coltrane spelen covers van Schönberg en Webern in de Kleine Zaal van het Concertgebouw.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#17 Spruitenpraat

Doe mij maar gewoon Engelbert Humperdinck.

48 Uur lang.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie