Wie is Sarah Palin, running mate van McCain?

Vorige week werk bekend dat Sarah Palin de running mate van John McCain wordt bij de presidentsverkiezingen in november. De eerste aandacht ging uit naar haar zwangerschap en dat van haar dochter. Maar dat zegt natuurlijk niets over haar capaciteiten. Daarom even dit korte overzicht van Sarah Palin zonder in te gaan op haar privéleven. Zodat u weet wie er vandaag op de Republikeinse conventie gekozen wordt.

Carrière:
1980-1984: Wasilla High School, captain of the state-champion basketball team. Miss Wasilla, runner-up in the Miss Alaska pageant.
1985-1990: Bachelor of Science degree in communications-journalism, with a minor in political science from the University of Idaho. Brief stint as a sports reporter for local Anchorage television stations; left to join her husband in commercial fishing.
1991-1995: Member of the Alasaka Independence Party which advocates “Alaska First”. Elected to Wasilla city council.
1996-2000: Elected as mayor of Wasilla (population 5,470). Town budget, $8 million (3 millionths of the Federal budget), approximately 100 employees. Reduced property taxes but increased sales taxes.
2001-2004: Elected president of the Alaska Conference of Mayors. Unsuccessful bid for lieutenant governor. Appointed to the Alaska Oil and Gas Conservation Commission, served as chairman from 2003 to 2004 and also served as Ethics Supervisor. Resigned in protest over the “lack of ethics” of fellow Republican members. Exposed the state Republican Party’s chairman, Randy Ruedrich, for doing party work on public time and working closely with a company he was supposed to be regulating.
2005-nu: Board member, Valley Hospital Association. Became youngest and first female Governor of Alaska, taking office in December, 2006. Helped pass a tax increase on oil company profits. Formed a sub-cabinet group of advisers to address climate change but does not accept that it is man-made. Objected to listing polar bears as an endangered species because it might hurt oil and gas development in the bears’ habitat. Commander-in-Chief of the Alaska National Guard. Obtained her first passport in 2007 to perform visits to the Alaska National Guard in Kuwait and Germany.

En dan kijken we even naar de kanttekeningen.


Ze
ontsloeg de het hoofd van politie omdat die haar niet gesteund zou hebben bij de verkiezing als burgemeester. Ze ontsloeg ook de Alaskan Public Safety Commissioner omdat die niet geholpen zou hebben bij de scheiding van haar zus. Er loopt nog een onderzoek. Daarvan heeft men het vermoeden dat die vertraagd wordt zodat het rapport pas na de verkiezingen uit komt.
Ook zou ze lid zijn geweest van een politieke beweging (Alaskan Seccessionist Party) die de onafhankelijkheid van Alaska nastreeft. Is nu waarschijnlijk bekeerd tot patriot.
Lid van de National Rifle Association.
Ze beschouwt de oorlog in Irak als een opdracht van god. Ze is een creationist en vindt dat Creationisme een plaats moet krijgen in het onderwijs.
Ze is tegen seks voor het huwelijk, tegen abortus en tegen seksonderwijs. Ze sneed ook in de vergoeding voor tienermoeders die hun kind alleen opvoeden.
Ze was tot twee weken geleden nogal gecharmeerd van Obama en zijn energievoorstellen, maar dat is op haar site niet meer te lezen. (update 14:00)
Ze was oorspronkelijk voor het ontvangen van geld voor de zogenaamde Bridge to nowhere. (McCain maakt er een punt van tegen “earmarked” geld te zijn in het budgetproces, drie keer in haar geval).
Ze haalde $27 miljoen binnen aan “earmarked” geld als burgemeester. $15 miljoen daarvan was bestemd voor een stuk spoor naar het huis van Ted Stevens, de senator.
Haar buitenland ervaring bestaat uit het feit dat Alaska dicht bij Rusland ligt en een reis naar Duitsland en Koeweit waarbij ze de tussenstop in Ierland ook maar even noemde.
Ze was deeleigenaar van een autowasstraat die te laat aan de verplichtingen van de staat Alaska voldeed.
Ze steunde actief Senator Ted Stevens die nu een rechtszaak over corruptie aan zijn broek heeft, maar ontkent dat nu. Een advertentie waarin ze steun geeft aan Stevens is snel verwijderd van haar site. (update 14:00)
Ze heeft geprobeerd boeken te verbieden voor de bibliotheek en toen geprobeerd het hoofd van de bibliotheek te ontslaan.
Ze heeft een Pastor, Ed Kalnins, die minstens zo controversieel is als die van Obama. (Update 13:30 uur)
Ze haalde vorig jaar 62% af van het budget voor scholen voor kinderen met een handicap. Nu ze zelf zo’n kind heeft, verklaarde ze op het republikeinse congres dat die kinderen ineens steun verdienem. (update 4-9, 14:00 uur)
Ze heeft het niet zo op met wolven en beren. Die mogen best dood. (Update 4-9, 14:30 uur)
Ze heeft 5 schoolmaatjes banen gegeven, waaronder eentje als hoofd van een landbouwinstituut van de staat Alaska, omdat die van koeien hield. (Update 16-9)

Haalt ze de avond?

 1. 5

  Ik dacht na de Democratic convention dat Obama het nooit zo kunnen worden omdat hij veel te veel als de ‘zwarte dominee’ (a la ML King) overkomt, en dat toch teveel Amerikanen dat niet serieus als president zouden nemen. Dus eigenlijk dat McCain een gelopen race zou rijden… Maar als ik bovenstaande en andere lees, zou McCain nu toch wel ‘ns verkeerd gegokt kunnen hebben…

 2. 10

  ik zet mijn geld op mc cain, ze kiezen niet alleen een president maar tevens een commander of chiefs.Een land want continu in oorlog is heeft een leider nodig.
  Obama als president trekt niet echt lange rijen voor pattriotistische jongeren uit het middenwesten.

  Lieberman legde niet voor niets een uitermate schandalige speech af uit angst voor een zwarte president met andersgestemde gevoelens over de benadering in het vredesproces in palestina./ Israël.

  Nood breekt wetten blijkbaar.

  neo con America, you can’t beat a system that cheats.

 3. 12

  @ Carlos, ben je nu alweer vergeten hoe Katharine Harris in 2000 en in 2004 Carl Rove met een pennestreep complete electorale groepen deed verdwijnen?

 4. 13

  @hemaworstje: Hoewel ik het met je eens ben dat ik denk dat toch McCain gekozen wordt en ik ook denk dat de Amerikanen dat doen omdat ze inderdaad denken dat ze een commander in chief nodig hebben en dat McCain beter in dat plaatje past, is het verder volslagen ridicuul.
  McCain was tweenalaatste van bijna 600 leerlingen op de marine academie. Hij heeft minimaal zes vliegtuigen laten neerstorten. En zjin oorlogservaring bestaat uit het jaren opgesloten zitten bij de Vietnamezen.

  Misschien moet ik ook maar eens een overzicht maken van McCain. Niet dat het verder wat uitmaakt natuurlijk. Hooguit voor de verbazingsfactor.

 5. 15

  Misschien nog leuk om te weten dat haar man voor BP op de North Slope heeft gewerkt. Prudhoe bay en Gull Island. Je weet wel, de 250 miljard vaten…

 6. 21

  conspimentaries? WTF?

  Deadly Catch gaat over een groep vissers. Een serie op Discovery.

  Maar nee, ik lees ook boeken, een echte aanrader voor je, JSK.

 7. 23

  @Steeph: dat snap ik. Het gaat me om je laatste vraag: haalt ze de avond? In korte tijd levert Palin de opening van de roddelbladen, met grote oplage. Overigens maken ook de door jouw genoemde pijnpuntjes onderdeel uit van het verhaal, als ik de cover mag geloven.

 8. 24

  Wat ik me wel afvraag is hoe en wanneer (ik zie ’95 AIP en dan ineens ’04 rep) Palin “bekeerd” is van de Alaskaanse seperatisten naar de republikeinen. Of is ze nog steeds voor Alaskaanse onafhankelijkheid en beschouwt ze een VP-schap als de beste weg om dat doel te dienen?

 9. 25

  @cerridwen: Ah, op zo’n manier. Ja, die bladen hebben mogelijk (helaas) meer impact op de beslissing dan de feiten sec. :-(

  @Bismarck: Volgens de stukken heeft ze vorig jaar nog een speech gehouden bij die seperatisten. Kennelijk gaat het prima samen.

 10. 26

  @Steeph,
  Even een kleine aanvulling: ze werd gepresenteerd als iemand die haar grootste prestatie had geleverd door de bridge to nowhere te killen. Later bleek ze te hebben gelogen.
  Ik weet niet of ze de avond haalt, maar ik denk wel dat ze de verkiezingen niet haalt. Het onderzoeksrapport staat gepland voor 31 oktober. De republikeinen proberen wel uitstel te krijgen maar of dat gaat lukken. En waarschijnlijk is de uitkomst heel vervelend. (Mocht ze er goed van afkomen dan zal de VVD eisen dat ze de onderzoekskosten zelf betaalt).
  Mijn inschatting is dat McCain gaat verliezen. Ik voel steeds meer voor de analyse dat hij geen goede VP kon krijgen, omdat iedereen bang is dat het niet gaat lukken. En een VP kies je niet in 1 week, dat is wanhoop. En in de politiek geldt: eenmaal verloren altijd verloren.

 11. 30

  Gisteren zette electoral-vote een heel interessant gezichtspunt neer over haar jongste kind. Ik denk dat het een fout is, maar de pagina is op dit moment niet terug te vinden. Het kwam op het volgende neer:

  Op het moment dat de geboorte zich aandiende was ze in Dallas, een stad met uitstekende medische voorzieningen. Relevant, omdat ze wist dat haar zoontje het syndroom van Down had, en bij de geboorte van zo’n kind moet je extra alert zijn. In plaats daarvan koos ze ervoor om acht uur in het vliegtuig te stappen, via Seattle naar Anchorage. Zonder aan het vliegtuigpersoneel haar situatie te melden. Zowel Seattle als Anchorage hebben goede ziekenhuizen.
  In Anchorage aangekomen stapte ze nog eens drie kwartier in de auto om uiteidelijk te bevallen in de kliniek om de hoek.
  Voor een vrouw die het zo hoog op heeft met het leven heeft ze een zeer riskant spelletje gespeeld rond de bevalling van haar zoontje.

 12. 31

  Het verhaal op electoral-vote is inderdaad spoorslags verdwenen. Ook niet in de cache van google te vinden. Het enige restant wat ik terug kan vinden is dit

 13. 36

  stel dat Mc Cain wint. En na een jaar doodgaat. hij is tenslotte niet de jongste.
  Dan wordt zij dus de nieuwe president.

  Als ik de democraten was, zou ik daar eens fijntjes op wijzen.

 14. 37

  Stel dat Mc Cain wint. En na een jaar doodgaat. Hij is tenslotte niet de allerjongste, en het presidentschap is zwaar voor je hart.
  Dan wordt zij dus de nieuwe president van de US.

  Als ik de Democraten was zou ik dat toch eens fijntjes onder de aandacht brengen

 15. 38

  Ik blijf die Palin een schizofreen verschijnsel vinden. Als republikeinse geloofsfanaat moet je je toch afvragen waarom die vrouw met vijf kinderen niet achter het aanrecht staat? Als je Family Values zo hoog hebt, dan zou je in het belang van Palin’s kinderen toch op Obama moeten stemmen?

 16. 40

  @31: Lijkt me wel logisch. Ze is tegen abortus, dus dan doet ze liever wat moeite om een aardige kans te hebben op een “natuurlijke” dood bij geboorte. Dan heb je aan je principes voldaan, maar toch geen mongooltje als kind.

 17. 47

  MC CAIN PALIN 08 !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
  Obama kan misschien nog een baantje als groepsleider krijgen bij the ymca in chicago
  kan ie daar laten zien hoe goed ie basketbal kan spelen met zijn shirtje in zijn broek.

 18. 52

  Voor een succesvolle loopbaan in de politiek is een eigen mening helemaal niet altijd handig. Deze mevrouw snapt dat de gewoon de punten moet onderschrijven die haar voorgedragen worden. Dat separatisme was gewoon nationalisme oefenen op lokaal niveau.

 19. 58

  steeph , ik wil niet zeggen dat ik mc cain ken maar door mijn vietnam tijd en nachtelijke cnn verslaving volg ik ieder nieuws.
  ja hij heeft het hanoï hilton achter de kiezen gehad, is een keer door FF op een vliegdekschip in de problemen gekomen maar patriodioot/ held als hij was koos hij voor het dichtsbijzijndste vliegdekschip om vedan te goan.
  Na meerdere missies is hij door SAM raketje uit zijn jet geknald. shit happens.
  Als een man 6 jaar in isolatie zit knapt er iets. die spoort niet krijgt pddnos maar is zeer zeker niet geschikt tot het besturen van een supermacht waar dezelfde hanoii methodes wettelijk zijn toegestaan.Es gibt nur einem Rambo.
  Oh we need to send more troops to Iraq.

  Zijn zoons zijn beide on tour en 1 tje gaat zelfs op christmas day terug voor de tweede tour, how cuuuute.
  nr 3 heeft zich al aangemeld.
  Bloed dorstig dna is een essentie in de CV van een US president.

  Lieberman en hij gaan een lang eind terug dikke maatjes ook buiten de partij, maar als zelfs doorwrochte democraten mij mailen en zeggen dat ze het ongepast vonden tja..

  Lieberman zelf heeft een nogal uitgesproken mening in het verleden afhankelijk hoe je tegen dingen aankijkt in het amerikaans leven.
  ik als notoir door anderen verklaarde anti zionist zal wel weer de alu hoed opzetten en u nogmaals onder de neus te wrijven de stemkracht niet te onderschatten van de joodse medialobby.
  Alles behalve een obama die bereid is met hamas te praten.

 20. 63

  Alle lof voor mooie link 64. Maar 87% van de R. Alaskanen steunt haar nog steeds. En de speech van gisteravond viel goed uit.

  De Amerikanen stemmen.

 21. 66

  Gokje: volgende aanval op Palin gaat over vrijheid van religie en specifiek het zijn van een Joods gelovige met daaraan verbonden de Joodse stem, traditioneel democratisch maar Obama had met zijn achtergrond moeite hen aan zich te binden. Had, want met Jews for Jesus en Palin is het voor de joods gelovige niet zo heel moeilijk meer en te kiezen voor Obama:
  http://www.politico.com/news/stories/0908/13098.html
  Palin was in church that day, Kroon said, though he cautioned against attributing Brickner’s views to her.
  Het transcript van de preek 17-08-08:
  http://64.233.183.104/search?q=cache:K91ZaO4GsLEJ:www.wasillabible.org/sermon_files/2008_Transcripts/The%2520Jerusalem%2520Dilemma.doc+site:wasillabible.org+jew&hl=nl&ct=clnk&cd=1&gl=nl
  Nederlandstalige goede site over Jews for Jezus
  http://mens-en-samenleving.infonu.nl/religie/13218-wie-zitten-er-achter-jews-for-jesus.html
  Wiki:
  http://en.wikipedia.org/wiki/Jews_for_Jesus

  Citaat:
  “Brickner also described terrorist attacks on Israelis as God’s “judgment of unbelief” of Jews who haven’t embraced Christianity.
  “Judgment is very real and we see it played out on the pages of the newspapers and on the television. It’s very real. When [Brickner’s son] was in Jerusalem, he was there to witness some of that judgment, some of that conflict, when a Palestinian from East Jerusalem took a bulldozer and went plowing through a score of cars, killing numbers of people. Judgment — you can’t miss it.”

  Palin was in church that day, Kroon said, though he cautioned against attributing Brickner’s views to her.
  http://www.politico.com/blogs/bensmith/0908/Palin_Good_for_the_Jews.html
  Grooote politieke fout om na een waarschuwing van de Pastor te gaan zitten bij een preek die doden als gevolg van terrorisme als oordeel van God ziet voor het niet accepteren van Jezus!! Waar is de Vrijheid heen in de VS? Vrijheid om jood, moslim gristen of atheïst te zijn? Palin is heeft vannuit haar kerk een fundamentalistische bekeringsdrang meegekregen. En dan Obama politieke onervarenheid verwijten, mohahaha

 22. 73

  @14: En dat waardeer ik buitengewoon Steeph ;). Met zo gruwelijk veel feitelijke punten zou het niet zo moeilijk moeten zijn om het daarbij te houden in de kritieken ;)

  De vrijheidspartij schijnt haar man te zijn, niet zijzelf. Haar bevalling was haar zaak. Aangezien ze de volgende dag ingeleid moest worden om te bevallen zal het met die weeën wel meegevallen zijn.

  De ex-man van haar zus had absoluut geen agent moeten zijn. Hij heeft al toegegeven in zijn politiewagen bier te drinken, zijn schoonvader bedreigd te hebben en zijn stiefzoon te hebben getasered. Alleen al die ontslagen eromheen van mensen die iets deden dat haar niet beval, dat is minder.

  Dit is een email van iemand die claimt een plaatsgenoot te zijn, dat mailtje heb ik al op diverse plekken op zien duiken.

 23. 75

  Overigens, ‘k heb me namelijk nog niet echt in harverdiept: toch wel belangrijk voor de algehele perceptie…er is daarnaast hopelijk toch wel een vlekje?, naast alle genoemde politiek onverantwoorde onoverkomelijkheden? Ergens? Van een huilbaby tot vriendinnetjes van schommels duwende verwende high school chick aan 1 stuk door snuivend slikkend blowende easy fuck dikbetaald baantjes ellebogende vice- voorzitters pijpende beestachtig congresleden naaiende immer stampvoetende creationistische hoerrrr…?

  Ha fijn, want helemáál zonder vlekken en/ of krassen hoeft voor mij niet hoor.

  Anders een AB- Erlebnis (-rie –oomsma), bij plaatje in gids of krant neiging gezicht open te krassen met een scherp voorwerp…

 24. 76

  al die mensen die denken dat Palin de verkiezingen niet haalt, slaan de plank volledig mis. Don’t get me wrong, ik denk dat haar (religieuze) opvattingen gestoord zijn, maar feit is dat je daar wel de verkiezingen mee kunt winnen in de VS. Er is hier geen begrip voor de overheersende rol van religie in de Amerikaanse politiek, liberals zullen in de VS altijd het onderspit delven zolang men er niet in slaagt religie terug te dringen, op z’n minst tot binnen de kerk/moskee, zoals het ons in Europa gelukt is. Laat dat meteen een waarschuwing zijn voor Europa, wat ons te wachten staat als deze situatie verandert. Evangelicals en Islam zijn immers in opmars.

 25. 85

  “I’m going to fight to make sure every American has every reason to thank God, as I thank Him… FIGHT WITH ME FIGHT WITH ME…Fight for what’s right for our country. Fight for the ideals and character of a free people. Fight for our children’s future. Fight for justice and opportunity for all. STAND UP! To defend our country from its enemies. STAND UP! for each other; for beautiful, blessed, bountiful America. STAND UP, STAND UP AND FIGHT. Nothing is inevitable here. We’re Americans, and we never give up. We never quit. We never hide from history. We MAKE history.”

  Adviseer stukje eens terug te kijken, prachtig!En inderdaad: “McCain used the word “I,” or variations like “me” or “my” or “myself,” more than 200 times.” Self-greatness? Moehaha, self- greatness, Lenie Riefenstahl roert zich om in d’r graf…een op een stapeltje telefoonboeken net boven de desk uitkoekeloerend grijs mannetje, de armpjes niet kunnende gebruiken om kracht bij te zetten, dat zachte stemmetje? (a la Mr.Bean: “I’m the mime”)…zo goed als overstemd door de brullende massa onder een regen van ballonnetjes en confetti…prachtig maar: kan niet waar wezen in deze huidige tijden snelsneljongsterk…

  Ja uiterlijkheden…maar daar draait het toch allemaal om daar?

 26. 86

  Dus wat zou hier niet nou aan de hand geweest kunnen zijn? Want dat daar dus iets goéd fout is gegaan moge duidelijk zijn. Wist u misschien niet….maar huidige kandidaten sturen vanwege uit de pan rijzende beveiligingskosten tegenwoordig allemaal hun hologram hè. Jaha, een holgram. Blauwdruk op basis van McCain, maar als bonus programmatisch bijgepoetst tot een virieler, krachtiger baasje. Ja, en die is toen op hol geslagen. Althans, begon zich al vrij vlot tijdens de speech autonoom denkend te ontwikkelen, armpjes en stem weigerden dienst en mompelde constant “I’m NOT a placebo” tussen het applaus door via de mic. naar de regiekamer. Daar deed men nog wanhopige pogingen e.e.a. met joystick te corrigeren maar…afijn, het resultaat is bekend…

  Ik denk echter wel dat zijn campagneteam nu een lesje geleerd heeft. En je moet er ook niet aan denken toch, een hologram met een geweten in het Witte huis?…
  Heb gek genoeg vanwége deze flater best wel sympathie voor hem gekregen.

  What you see is what you get.