Wie is er bang voor het socialisme?

Fotofuck GeenstijlDe Socialistische Partij lijkt niet meer te stuiten, iedere dag vliegen de zetels erbij en vandaag kwam voor de SP zelfs de PvdA in zicht. Het wordt steeds duidelijker dat de partij van Jan Marijnissen -ook wel bekend als de Chavez van de Lage Landen- de komende jaren de toon zal zetten in de Nederlandse politiek. Dit idee boezemt veel welgestelde mensen angst in. De laatste fotofuck op GeenStijl: het weblog voor ondernemers en grootgrondbezitters liet dit duidelijk zien. Toen de redactie haar lezers vroeg om een beeld te schetsen van Nederland onder het juk van Jan Marijnissen sprak daar een eenduidige emotie uit: Angst. De overigens vaak prachtige fotosjop-creaties laten apocalyptische Godwiniaanse beelden zien van grauwheid, eenvormigheid en armoede.

Weg met die Europese Grondwet!!Maar is die angst voor de Chavez van de Lage Landen wel terecht? Miljonair Herman Heinsbroek zegt te gaan emigreren als Jan Marijnissen premier wordt. Maar kwaliteitskrant The Guardian analyseerde de toplaag van de Venezolaanse maatschappij en concludeerde dat het óók in een socialistische heilstaat nog goed toeven is voor de rijken. Another agreeable lunch ended at the Caracas Country Club with a bottle of Chilean Cabernet Sauvignon, the chef’s famous flan and a round of espressos. “The revolution is blah blah blah. We don’t feel threatened,” said one of the trio, a shoe factory owner. (Guardian). Zolang de economie blijft draaien is de socialistische revolutie een rode wassen clownsneus en blijven de verschillen tussen arm en rijk onveranderd.

Nu zijn er natuurlijk wel verschillen tussen Nederland en Venezuela. Zij winnen vaker een Miss-verkiezing en ze hebben er grotten zo groot dat je er met je privé-helicopter in kan landen. En niet in de laatste plaats heeft Venezuela olie, terwijl wij ons gas allang hebben opgestookt en verkwanseld. Die olie zorgt in deze tijden van energieschaarste voor een groeiende stroom van dollars het land in en daar profiteren nog steeds vooral de rijken van. “If you look at what it has accomplished, it is a neoliberal government,” Douglas Bravo, a former Marxist guerrilla who was once close to Mr Chávez (Guardian). Maar ook Nederland gaat het economisch niet slecht. We zijn nog steeds een handelsnatie met VOC-mentaliteit, een land van onovertroffen dozenschuivers en uitmuntend in (financiële) dienstverlening. En zelfs onze lege gasvelden en holle pijpleidingen kunnen ons land in de toekomst tot dé gashub (blub blub) van Europa maken. Zal Jan Marijnissen zo stom zijn om de kip met gouden eieren te slachten en Hollands ondernemerschap aan banden leggen? Welnee, hij hoeft alleen maar even naar zijn kameraad in Venezuela te kijken om te zien hoe je dat aanpakt: een grote bek voor de camera, joviale gebaren naar het volk en ondertussen de rijken de rijken laten. Herman Heinsbroek slaap zacht.

 1. 1

  De SP is op economisch vlak (althans in haar verkiezingsretoriek) toch veelal: VERONGELIJKTHEID OVER ONGELIJKHEID. Maar als ze aan de macht zijn, wat valt er nog te herverdelen in Nederland? Zie ook Frank Kalshoven in VN:

  “Inkomensverdeling is (ook) een kwestie van smaak. Maar mijn eerste reactie op deze getallen is toch: factor twee, wat zijn we toch een keurig egalitair landje. Binnen grote ondernemingen – even ter vergelijking – zit al snel een factor dertig of veertig tussen het salaris van de laagst- en hoogstbetaalden. In de wereld is het verschil tussen de armsten (zeg even 500 euro per jaar) en een land als Nederland (25.000 euro per jaar) een factor vijftig.
  (..)
  als er nou iets blijkt uit de studie van Ter Rele, dan is het dat de inkomensverdeling in Nederland al zeer egalitair is, mede door de goeie ouwe herverdelende verzorgingsstaat. Nog meer inkomensgelijkheid: begint Nederland dan niet angstig veel op Cuba te lijken?

  http://www.vrijnederland.nl/vn/show/id=59420

 2. 2

  “als er nou iets blijkt uit de studie van Ter Rele, dan is het dat de inkomensverdeling in Nederland al zeer egalitair is, mede door de goeie ouwe herverdelende verzorgingsstaat. Nog meer inkomensgelijkheid: begint Nederland dan niet angstig veel op Cuba te lijken?”
  @ 1:

  Misschien valt het mee. Maar ik ken de gebruikte parameters niet. Waar komt die positieve uitslag vandaan? Welke landen doen er mee? Zijn er in de landere landen misschien lagere minimuminkomens, is er wel een ondergrens?
  Zijn de sociale voorzieningen wel vergelijkbaar? Wel zie ik dat de sociale voorzieningen hier juist uitgewoond worden. Dat de publieke ruimte wordt herverdeeld tgv de ruime inkomens en dat de juridische toegang voor lagere inkomens krimpen. Ik vraag me ook af in hoeverre de kwaliteit van de samenleving (participatie, echte tolerantie, enz.) afhankelijk is van meer rechtvaardigheid in de inkomens. Per slot van rekenig zijn we met 6 of 8 milj. inwoners een van de dichtsbevolkte landen. Daar zul je ook rekening mee moeten houden.

 3. 3

  Meneer Jan Marijnissen is vast veel beschaafder dan die onbeschofte oproerkraaier Chavez maar ze zijn beiden realistisch/pragmatisch ingesteld.
  De economische motor blijft mondiaal draaien als enkelen initiatief en het risico nemen en daar voor beloond worden. De staat aan alle sturen is tot op heden nergens gelukt. De ratio pet/hoed moet wel bespreekbaar blijven.

  Waar ik zelf geprikkeld door ben is de overloop pvda en Sp, ik vermoed dat de onderbuik een grote rol speelt.

  @Maria, ik weet wel dat de emigratie nederland leeg laat lopen maar om nu al van de 16 miljoen er dit jaar 8 te laten vertrekken is wat te pessimistisch. Rond 100.000 per jaar dacht ik.

 4. 4

  @ Larie
  Ik vergistte me zo’n 10 miljoen :%) Via google begrijp ik dat we nu 16,5 mil. inwoners hebben. Maar ik bedoelde dat we – voor zover ik weet – een enorme bevolkingsdichtheid hebben in ons land. En dat zal ook aanpassing van beleid vergen, om een vriendelijk leefklimaat te behouden.

 5. 7

  Er moet eerst nog maar bewezen worden dat de SP de zetels krijgt die de polls voorspellen. Partijen zoals de PvdA, het CDA en ook de VVD hebben veel trouwe kiezers die misschien verstandelijk vinden dat sommige dingen anders moeten dan ‘hun’ partij voorstaat en dat ook zo uiten via de polls, maar die uiteindelijk toch op de partij stemmen waar ze al hun hele leven op stemmen. Dit onder het motto van ‘ideeën veranderen doe je binnen je eigen kringen’.

  Dus Jan is er nog niet.

  Maar inderdaad, als er een coalitie zou komen van SP, PvdA en GroenLinks dan wordt emigreren inderdaad een serieuze optie. Maar goed, het zat toch al in de pen, het versnelt het proces alleen maar.

 6. 8

  Marijnissen wil dat Bos zetels weghaalt bij CDA zodat een linkse coalitie gevormd kan worden. Maarrr,..hij oogt vermoeid en een beetje tam vind ik. Wil ie eigenlijk wel MP wórden? Volgens mij ziet hij dat ambt eigenlijk helemaal niet zitten. Of hij kan de juiste ammunitie maar niet vinden. Volg niet alle debatten of elders bij diverse programma’s op tv maar je ziet Marijnissen, Halsema, Balkenende en Rutte tenminste nog met energie en overtuiging her-en-der acteren. Bos lijkt z’n ei niet goed kwijt te kunnen.

  Prachtig gesprek van Marijnissen met 3 (perfect Nederlands sprekende) moslima’s gezien. Ook bij DWDD duidelijk en recht-door-zee. Minpuntje en heel jammer dat ie niet bij Heinsbroek wou aanschuiven. Had mooi vuurwerk kunnen opleveren. Hou ik wel van,…af-en-toe scherp op de snede,..en hoor je nog es dingen die je anders nóóit te weten komt. Marijnissen had bij PvdA moeten zitten.

 7. 13

  Het zou natuurlijk wel kunnen dat, als Marijnissen ooit van het toneel verdwijnt, de SP weer helemaal in elkaar zakt. Het Hans-van-Mierlo-effect, zeg maar…
  Maar voorlopig heb ik wel zin in een linkse regering. Ik zag laatst, ik weet niet meer in welk programma, één of andere man op tv, staand voor zijn kast van een huis, ontzettend verontwaardigd tekeer gaan over de hypotheekrente-plannen van de PvdA – het was duidelijk dat hij niet precies wist hoe die in elkaar zaten – en roepen dat het een schande was en dat hij door die plannen nog maar één keer in de twee jaar een nieuwe auto zou kunnen kopen in plaats van elk jaar. Dat soort figuren gun ik wel even de schrik van een links kabinet.

 8. 15

  In het algemeen moet je een wat oudere presentabele man als leider hebben bij een politieke partij. En de zaak een beetje op orde (de ZOO). Dat geloof ik nog steeds. En de peilingen steunen dit idee wel zo’n beetje.

  Zie Groen Links. Zie PvdA. Zie VVD. Zie PvNL.

  Zie SP. Zie CDA. Zie CU (jongeman met zeer veel talent qua presentabele notabele)

  D66 en LPF hebben geen ZOO.

 9. 16

  D’66 heeft/had een ruzieënd viswijfje-Van-der-Laan die met andere dames (nou, met eentje dan) en met haar eigen partij-/eileider is gaan bakkeleien alsof ze lopende band-medewerksters waren, en de LPF begon met een dooie partijleider.
  Maar inderdaad vind ik Femke Halsema óók een ‘wat oudere presentabele man’, daar zijn we het dan weer over eens :-)

 10. 18

  Marijnissen begint meestal over die vreselijke salarissen in de top van grote bedrijven. Alsof het daar uiteindelijk om gaat. Daar valt niks te halen, vergeleken met de budgetten die nodig zijn voor de ministeries etc. Maar het bekt lekker in de media. Sommigen noemen dat ook wel populisme.

 11. 19

  @Oplawaai:
  dus jij gunt iemand problemen omdat hij zijn overtuiging uitdraagt?

  Dan gun ik jou een lang verblijf in, pak ‘m beet, Syrië.

 12. 20

  Nette Heer: Iemand die moord en brand loopt te schreeuwen hoe verschrikkelijk het is dat hij niet elk jaar een nieuwe auto kan komen mag van mij wel ’s even schrikken, inderdaad. Ik heb hem toch geen ernstige ziekte toegewenst, of zelfs geen faillisement? Laat staan een verbanning.

 13. 21

  @Oplawaai

  maar je druipt wel van jalouzie. Laat zo’n proleet toch, hij kan maar in één auto tegelijk rijden, hoe meer auto’s hij koopt hoe beter, veel BPM, flitsagentjes, tweedehandsjes naar Afrika, plaatwerkers in Beieren, staatruifvreters in Den Haag, betaalde actiegroepjes etc.

  Dat heet economie. Dat heet welvaart. Dat geeft jou de ruimte om je teksten te roepen.

  Op welk merk PC werk jij? Wie heeft de software gemaakt? Welke kleren draag je? Allemaal gestart door mensen die jij hebt betaald maar die jij nu ook wil vertellen wat ze mogen doen of niet. Erg Hollandsche moraliserend gedrag met een ton boter op je kop.

 14. 22

  @ Nette Heer, ja natuurlijk ik ben jaloers…. Nog in geen duizend jaar wil ik ruilen met zo’n patjepeeër. Ik word gewoon nogal treurig van dat soort figuren dat het zo verschrikkelijk goed heeft en nergens meer in geïnteresseerd is dan in de inhoud van de eigen portemonnee. Niet uit jaloezie, maar omdat ik denk dat het keiharde egoïsme van dat soort figuren misschien wel net zo schadelijk is voor onze maatschappij als het keiharde egoïsme van straatcriminelen. Bijvoorbeeld.
  Ik vind het prima dat mensen die hard werken en/of succes hebben daar de vruchten van plukken en materialisme is me zeker ook niet vreemd, maar dat iemand die van gekkigheid niet meer weet wat hij met z’n geld moet doen zo tekeergaat als hij misschien (en hij kende de plannen niet eens, want die zouden voor hem niet eens gevolgen hebben) een beetje moet inleveren, dat vind ik wel treurig.

 15. 23

  @ Oplawaai

  Zwakke repliek, typisch propagandageblaat: eerst alle vragen vermijden en dan iemand die een auto wil kopen van zijn zelf verdiende geld gelijkstellen aan iemand die mensenlevens vernietigt. Wat dat doen straatcriminelen, uit ervaring weet ik dat een tasjesroof mensen geestelijk zwaar kan beschadigen. Hou haal je dit nou in je hoofd? Woon jij in in een tuinhuis in Kralingen?

  Misschien kan je zaken eens in de juiste verhouding bekijken en je druk maken over de duizenden criminelen ipv over iemand die de maatschappij op gang houdt.

  Kortom, kijk eens naar de goeie kant en maak je druk over wat écht telt.

  Ik ga naar mijn kussen kijken, vroeg op, centjes verdienen om auto te kopen, als ik nog wat overhou na de belasting die ik moet betalen om de vrijgestelden te kunnen onderhouden.

 16. 24

  @ Nette Heer: Alle vragen die je me gesteld hebt zijn:

  Op welk merk PC werk jij? Wie heeft de software gemaakt? Welke kleren draag je?

  Moet ik daar echt antwoord op geven?

  Ik weet trouwens wat het is om beroofd te worden op straat, is mij ook ’s overkomen. Heel naar, maar niet het ergste wat je kan gebeuren.
  En ik ga er dus inderdaad niet van uit dat iedereen die veel geld heeft daarmee automatisch ook bewezen heeft veel gedaan te hebben voor de maatschappij.

 17. 26

  Wat ik fraai vind, is dat als men angstig spreekt over het socialisme, er altijd maar gewezen word op voorbeelden uit Cuba en Venezuela, maar landen in Noord-Europa en Canada, waar ook een flinke verzorgingsstaten gevestigd zijn altijd voor het gemak maar even vergeten worden.

 18. 28

  Ah… waren we nog bij de SP…:
  “De stereotype SP-stemmer heeft vrij veel overeenkomsten met de kiezers van andere linkse partijen: SP-stemmers zijn overwegend vrouwen en ze zijn vrij empathisch (zowel affectief als cognitief), scoren laag op narcisme en hebben relatief weinig behoefte aan closure (duidelijkheid, structuur, zekerheid). Waar de stereotype SP-er zich onderscheidt van alle andere partijen, is blowen: SP-kiezers gebruiken ietsje vaker softdrugs dan alle andere kiezers. Bovendien is opvallend dat SP-ers relatief ongelukkig worden van materiële zaken”. LINK

  Blijkbaar niet zo gek dat je iets tegen iemand hebt die trots is op het kunnen kopen van één auto per jaar :-)

 19. 29

  @ Nette Heer 23 Je schrijft.

  Ik ga naar mijn kussen kijken, vroeg op, centjes verdienen om auto te kopen, als ik nog wat overhou na de belasting die ik moet betalen om de vrijgestelden te kunnen onderhouden.

  Precies dat is waar je belasting voor betaald (‘smerige steuntrekkers ?!’) en zeker niet voor de biljartlakens aan 24/7 verlichte snelwegen, een wc die fatsoenlijk doorspoelt, in iedere goegemeente er een ziekenhuis staat en als je je poot breekt niet zonder inkomen komt te zitten.

  Nuance lijkt tijdens verkiezingstijd ver weg.

 20. 30

  Goed toeven voor de rijken, wellicht, maar heeft de onderlaag ooit nog de mogelijkheid rijk te worden?
  Hebben ze de kans nog wel om rijk te worden door te werken i.p.v. te erven?

  Die vraag zou ik graag eens beantwoord willen zien.

 21. 31

  Zwakke repliek, typisch propagandageblaat: eerst alle vragen vermijden en dan iemand die een auto wil kopen van zijn zelf verdiende geld gelijkstellen aan iemand die mensenlevens vernietigt.

  Nette Heer, als je even de comment van Oplawaai had gelezen dan zou je beseffen dat het niet om man’s ‘zelfverdiende geld’ ging; het gaat om ‘opgebouwde rechten’ in dit geval in de vorm van de hypotheekrenteaftrek. Als WAO’ers en huurders moeten inleveren in slechte tijden, waarom de te-dure-huizen-kopers niet?

  Overigens Carlos.. zó goed staat de Nederlandse economie er niet voor hoor. En Venezolaanse economie is de laatste jaren met 40% gekrompen, anders gezegd: het is goed klimmen uit een diep dal.

 22. 32

  “[…] ongelukkig worden van materiële zaken”

  hoe moet ik me dat voorstellen: in huilen uitbarsten als je een nieuwe TV hebt gekocht, depressief worden van je vaatmachine?

 23. 37

  Over sommige uitspraken is helemaal geen discussie nodig. Je hoeft ze alleen maar een of twee keer te herhalen.
  Daar gaat ie:

  Zolang de economie blijft draaien is de socialistische revolutie een rode wassen clownsneus..

  En dat is twee:

  Zolang de economie blijft draaien is de socialistische revolutie een rode wassen clownsneus..

  PS: mijn naam linkt naar een verklaring van de derde opgesomde fotofuck.