1. 2

  Weer een vlijmscherp stuk. Er zou een lijstje moeten komen van vlijmscherpe stukken die iedereen zou moeten kennen. Links, rechts, alles door mekaar.

 2. 6

  Die zitten in allerlei verspreide bookmarks @Tsjech. Zal eens zien.
  Natuurlijk je eigen keus, @Olaf. Toch, als slechts 1 parel per half jaar de oogst is, dan hou ik hem aan. Weet je hoe zeldzaam parels zijn tegenwoordig ? ;-)

 3. 7

  Sterk stuk.

  Al denk ik dat de Islamitische omslag in Turkije meer te maken heeft met hun conservatieve ‘youth bulge’, dan met de VS of de Irak-oorlog. De seculiere Turken zijn er gewoon uitgebroed de afgelopen 30 jaar.

  China is de lachende derde. Ik kan me nog herinneren dat onze topeconoom Rikkepik van der Ploeg zich hardop afvroeg waarom een arm land als China zoveel miljarden in de VS investeert. Van arm naar rijk? Nou moe!

  Welnu, beste Rik, krediet is niet eindeloos. Uiteindelijk komt Shylock zijn woeker halen. China is hard op weg naar wereldleider status. De Amerikanen vallen over hun imperial overstretch.

  (Deze opmerking van warnerd is wel sweet: ‘See, this is why I keep thinking Cheney’s got to be an Iranian mole.’ — priceless! Je vraagt je inderdaad af hoe iemand zo blind kan zijn.)

 4. 8

  @Jimmy Ik denk toch dat je seculiere Turken bij bosjes terugvindt in Turkije. Dat zijn geen atheisten, maar (in naam) moslims en christenen die geen boodschap hebben aan een landelijk in te voeren sharia.

 5. 9

  @Mescaline

  In het door het Westen beïnvloedde Anatolia en Noorden wel ja. Zulke mensen moeten we koesteren. Hoe verder naar het Oosten en de binnenlanden je gaat, hoe conservatiever het wordt. Het is geen verwijt, maar een vaststelling. Ik zou juichen voor een modern Turkije.

  De realiteit is dat er een Islamist(isch geïnspireerde) partij aan de macht is nu. Die stemmen komen ergens vandaan. Nee, ik ga voor feiten, ipv beloftes: daden, ipv woorden. Maar pessimistisch ben ik niet over Turkije, niet op de lange termijn.