Wereldtemperatuur | Update oktober 2020

Serie:

DATA - Weer een maand met records. Drie keer een warmste dag in Nederland. Maar ook heel veel koude records in de Verenigde Staten, terwijl een ander deel van het land nog steeds last had van bosbranden.
En 2020 is nog steeds op weg het op een na warmste jaar sinds start metingen te worden.
Kortom, tijd voor de maandelijkse update:


Verder overigens geen nieuws. Het lijkt wel alsof iedereen zijn adem inhoudt voor de komende reeks nieuwe rapporten van het IPCC, volgend jaar en in 2021.

Het overzicht van de wereldwijde temperatuurafwijkingen is gebaseerd op de metingen van RSS MSU TLT 4.0, GISS – gistemp v4, Hadcrut4 (4.6), NOAA/NCEI (NOAAGlobalTemp v5), Copernicus ERA5 en JMA.
We nemen daar maandelijks het gemiddelde van en bepalen ook nog het lopende gemiddelde over alle metingen van 36 maanden (drie jaar), 132 maanden (elf jaar) en dertig jaar. Let op: het gaat hier om gemiddelde afwijkingen over meerdere reeksen met verschillende referentieperiodes. Getallen bieden dus alleen een indicatie van de trend. De metingen zijn boven het zee en aardoppervlak (leefniveau).

Reacties (12)

#1 Hans Verbeek

Als iedereen zijn adem inhoudt voor het volgende IPCC-rapport, scheelt dat dan veel CO2-uitstoot?
Ik ben wel benieuwd hoe het IPCC tegenwoordig aankijkt tegen de te verwachten CO2-uitstoot.
In AR5 presenteerde het IPCC vier RCP’s (2.6, 4.5, 6.0 en 8.5) Anno 2020 is het wel duidelijk dat de mondiale CO2-uitstoot echt zo hoog zal oplopen als in RCP8.5 en RCP6.0 wordt voorgespiegeld.

Wellicht is RCP2.5 nu het meest realistische scenario.
Van Vuuren en Kram schreven in 2009 een uitgebreid artikel over RCP2.6. In dat scenario piekt de mondiale CO2-uitstoot tussen 2020 en 2025 om daarna snel te dalen.
http://www.globalchange.umd.edu/iamc_data/iamc2009/090915_024_Detlef.pdf
De recente economische ontwikkelingen brengen zo’n scenario snel dichterbij

  • Volgende discussie
#2 Hans Custers

@1

Waarom doe je net alsof je niet weet dat er voor het komende IPCC-rapport allang nieuwe scenario’s zijn, de SSP scenario’s? Terwijl je daar toch al meermaals op bent gewezen?

En waarom ben je niet in staat om te begrijpen dat het IPCC nu net verschillende scenario’s gebruikt omdat ze beseffen dat ze niet in de toekomst kunnen kijken? En dat ze daarom dus niet uitgaan van een enkele mogelijke toekomstige ontwikkeling, maar juist zowel optimistische als pessimistische scenario’s meenemen? Dat is je toch al honderdduizend keer uitgelegd?

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#3 Hans Verbeek

@2: het rapport is toch nog niet uit, Custers, ik weet niet of de SSP scenario’s er in komen te staan en ook niet in welke vorm.
Bedankt voor de link naar dat artikel van Hausfather.
In dat artikel lijkt het alsof de CO2-emissies voor alle 5 de SSP’s na 2020 zullen blijven stijgen tot ca. 2040. Bovendien gaan die SSP’s uit van een een forse stijging van het mondiale GDP.
Van Vuuren maakte in 2014 een mooie presentatie over de SSP-scenario’s met daarin bijzonder rooskleurige blik op economische groei. https://iiasa.ac.at/web/home/about/events/8.detlef.ssps_2.pdf

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#4 Frank789

@4: Spam alert
{edit] is weggewerkt[/edit]

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#5 Hans Custers

@3

In dat artikel lijkt het alsof de CO2-emissies voor alle 5 de SSP’s na 2020 zullen blijven stijgen tot ca. 2040.

Dan moet je wat beter lezen:

They present baselines of how things would look in the absence of climate policy, and allow researchers to examine barriers and opportunities for climate mitigation and adaptation in each possible future world when combined with mitigation targets.

(..) mitigation is considered separately from the underlying pathways. Each SSP has a baseline scenario that describes future developments in the absence of new climate policies, beyond those already in place today. SSPs can then be combined with various emission mitigation targets.

De SSP illustreren dus dat de emissies niet zomaar uit zichzelf snel zullen dalen.

Dat jij daar anders over denkt weten we ondertussen wel. Dus dat hoef je niet nog een keer te herhalen.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#6 Bismarck

“En 2020 is nog steeds op weg het op een na warmste jaar sinds start metingen te worden.”
Voor MaastrichtVliegveld Beek wordt het waarschijnlijk het warmste jaar sinds begin metingen (kan 2018 al na twee jaar de prullenbak in als recordjaar). Het wordt wel nog spannend of het ook het eerste jaar met een gemiddelde temperatuur boven de 12 graden wordt (daarvoor moet december bijna even warm worden als de afgelopen twee jaar).

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#7 Hans_Kw

@1:
Je schrijft:
“ Anno 2020 is het wel duidelijk dat de mondiale CO2-uitstoot echt zo hoog zal oplopen als in RCP8.5 en RCP6.0 wordt voorgespiegeld.”

En één zin later schrijf je:
“Wellicht is RCP2.5 nu het meest realistische scenario.”

Kan je uitleggen wat je met deze tegenstrijdigheid bedoeld?

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#8 Raymond Horstman

De temperatuur anomalie voor het Noordpoolgebied is enorm. Het gemiddelde voor het hele gebied boven de 60 NB was in oktober ruim 4 graad Celsius en nog geen enkel effect van het La Nina gebeuren. Ook november zal weer heel warm zijn.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#9 majava

@8: ENSO heeft een ‘lag’ op de mondiale temperaturen, begreep ik. Dat zien we later dus. En Hans Custers, help me even nu: welke temp dataset is het beste met de poolgebieden? In elk geval niet die van de satellieten en was HadCRUT niet ook erg matig daar? Met andere woorden: je ziet die anomalie daar niet altijd even goed terug.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#10 Hans Custers

@9

Satellieten kunnen inderdaad niet goed meten in poolgebieden en ook HadCRUT en JMA hebben daar geen goede dekking. GISTEMP doet dat beter. En er is de correctie van HadCRUT van Cowtan en Way. Die loopt zo te zien wel een paar maanden achter.

Ik weet niet precies hoe het met de dataset van NOAA zit. Ik meen me te herinneren dat die de poolgebieden ook meeneemt, maar ik weet het niet zeker.

@8

Je zou zo langzamerhand wel iets van La Niña moeten gaan zien. Als dat komende maand nog niet gebeurt begint het wel vreemd te worden.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#11 Raymond Horstman

@10
La Nina is goed te zien op bijvoorbeeld Climate Reanalyzer. Op de afdeling SST anomalie. Er is een wig van kouder dan normaal water van grote omvang. Van de kust van Zuid Amerika tot bijna aan het andere eind van de Grote Oceaan. In deze regio is het iets kouder dan normaal.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#12 Hans Custers

@11

Ja, dat koude oceaanoppervlak voor de kust van Peru is zo ongeveer de definitie van La Niña. Dus als dat er niet zou zijn zou er ook geen La Niña zijn. Ik bedoelde te zeggen dat je zo langzamerhand ook iets in de gemiddelde wereldtemperatuur zou moeten gaan zien.

  • Vorige discussie