Wereldtemperatuur | Update oktober 2018

Serie:

DATA - Hier weer de maandelijkse update van de ontwikkeling van de opwarming van de aarde. Oktober laat ineens de eennahoogste waarde zien voor die maand. En de 11- en 30-jarige reeks geven gewoon weer een record. Kortom, de opwarming gaat gewoon door, hoeveel discussie men er ook over voert.


Dit keer geen nieuws.

Maar terwijl de deskundigen in de VS in een rapport de gevolgen van de opwarming voor dat land in duidelijk maken (uitgebracht op Black Friday, handig), gebruikt hun grote leider een koude dag om weer even keihard een potje ontkenning te doen. Daar valt met geen wetenschappelijk rapport tegenop te boksen.

Het overzicht van de wereldwijde temperatuurafwijkingen is gebaseerd op de metingen van RSS MSU TLT 4.0, GISS – gistemp v3, Hadcrut4 (4.6), NCDC, Copernicus ERA interim en JMA. We nemen daar maandelijks het gemiddelde van en bepalen ook nog het lopende gemiddelde over alle metingen van 36 maanden (drie jaar) , 132 maanden (elf jaar) en dertig jaar. Let op: het gaat hier om gemiddelde afwijkingen over meerdere reeksen met verschillende referentieperiodes. Getallen bieden dus alleen een indicatie van de trend.

Reacties (1)

#1 Raymond Horstman

Zolang de mensheid er voor kiest om het Business as Usual scenario te volgen zal ook de opwarming van de Aarde het business as usual stijging laten zien. Het is duidelijk; De wil om maatregelen te nemen is aanwezig en het vlees is niet zwak. Maar het is allemaal “Too little and too late”. Er is meer nodig, maar business as usual is net een een supertanker op volle vaart en de genomen maatregelen lijken op een poging tot stuurcorrectie met een peddel. Je kunt aan tonen dat er theoretisch best wel iets gebeurt, alleen het gaat je niet helpen. De klippen waar je op te pletter loopt zijn in zicht. Ontkennen heeft geen enkele zin.