Wereldtemperatuur | Update mei 2020

Serie:

DATA - De maand mei van 2020 was in de meeste klimaatreeksen de warmste maand mei sinds start metingen. Een kortetermijneffect van de lockdowns all over the world is er dus niet. En helaas, de lockdown slaat nauwelijks een deuk in een pakje co2-boter.
Kortom, de thermometer blijft omhoog gaan. Nieuwe records voor het 11 en 30 jaarsgemiddelde, helaas.


Verder is er weinig nieuws te melden. Misschien is het er wel, maar sneeuwt het onder het Covid-nieuws en vinden we het dus niet. Tips welkom.
Intussen is de Noordpool bezig met een stevige daling, onder het niveau van het laagste jaar 2012 zelfs momenteel. En heeft Siberië in brand gestaan.

Het overzicht van de wereldwijde temperatuurafwijkingen is gebaseerd op de metingen van RSS MSU TLT 4.0, GISS – gistemp v4, Hadcrut4 (4.6), NOAA/NCEI (NOAAGlobalTemp v5), Copernicus ERA5 en JMA.
We nemen daar maandelijks het gemiddelde van en bepalen ook nog het lopende gemiddelde over alle metingen van 36 maanden (drie jaar), 132 maanden (elf jaar) en dertig jaar. Let op: het gaat hier om gemiddelde afwijkingen over meerdere reeksen met verschillende referentieperiodes. Getallen bieden dus alleen een indicatie van de trend.

Reacties (1)

#1 Raymond Horstman

@Steeph,

Verlagen van het CO2-gehalte is ook tijdens de vele voorafgaande crisis niet gelukt. Dat kan alleen met een degelijk stappenplan. Het beste is als we er voor kunnen zorgen dat de emissies van CO2 en andere schadelijk stoffen te duur worden voor de vervuilers om er mee door te gaan. Daar voor is het nodig om zonder enige uitzondering heffingen in te voeren voor vervuiling. Maar we zien dat op het moment de crisis misbruikt wordt om voor allerlei branches uitzonderingen te bedingen. Dat is een slechte zaak.