Wereldtemperatuur update juni 2010

Hier weer de maandelijkse update van ons zeer langlopende reeks over de afwijkingen van de wereldtemperatuur (korte en lange termijn). Ja, ik weet het, dit gaat over juni en het is al augustus. Maar ik was op vakantie (eigenlijk nog steeds). De laatste cijfertjes waren net te laat.
Opvallend is dat het 132-maands gemiddelde met 4 duizendste graad is gestegen. Dat lijkt niet veel, maar dat vertaalt zich wel naar een halve graad per decennium.

Hier nog wat extra leesvoer over warm weer en opwarming.

Het overzicht is gebaseerd op de metingen van UAH MSU, RSS MSU, GISS, Hadcrut3, NCDC en JMA. We nemen daar maandelijks het gemiddelde van en bepalen ook nog het gemiddelde over alle metingen van de afgelopen 36 maanden (3 jaar) en 132 maanden (11 jaar).

 1. 3

  We wachten nog op iemand met de cijfers over de manderijnenpluk in Zuid-oost Turkije tussen 1780 en 1820. Toen was het ook heel warm, weet je nog?

 2. 6

  @3: cijfers zijn niet nodig om warme periodes in de geschiedenis aan proberen te tonen. Wat quotes en prentjes volstaan. Ook is het veel beter voor publiek als sjap om geen getallen meer te gebruiken.

 3. 11

  @8
  Dat is een verhaal dat op het internet de ronde doet zonder dat iemand gecontroleerd heeft dat het geen hoax is. Zoals de bekende en beroemde historica dra. Anna Giechel in haar ontluisterende onderzoek ‘Wat aten de Polootjes’ heeft aangetoond was de familie Polo dol op overrijpe mandarijnen, tot op het rotte af. Vooral zoon Mark wist er wel raad mee. Marco had niets met vliegen. “Ik hou er niet van en bovenden is het nog niet uitgevonden’, zo sprak hij minzaam.

  (Alle grappen gejat uit ‘Zo schreed de beschaving voort’ van Lenoard Huizinga)

 4. 15

  @MP: Heel veel lokale verschillen. Op zich was juli met 0.55 geen record. Staat op plaats 5 of zo (wat wel netjes past in de trend). Maar plus 5 graden afwijking over een hele maand in grote gebieden is heel stevig.

 5. 16

  @14/15,
  Frappant is ook wel dat die opwarming zich met name precies afspeelt op die plaatsen die door diverse klimaatwetenschappers inderdaad zijn voorspeld: Noordelijk Halfrond en West-Antarctisch schierleiland bijvoorbeeld.

  Mvgr – B