Wereldtemperatuur | Update februari 2020

Serie:

DATA - Oh ja, dat klimaat. Dat trekt zich natuurlijk weinig aan van zo’n tijdelijk voorbijrazend virusje. Zal misschien net een beetje merkbare impact hebben op het tempo van de opwarming, maar het stoppen? Ha!
Maar goed, de maker van de grafiek is dan wel weer totaal geabsorbeerd door dat virus. Dus een zeer korte update. De op twee na hoogste afwijking van de wereldtemperatuur werd in februari geconstateerd. En dat zonder nog steeds enige El Nino. Als we klaar zijn met dat rottige virus, moeten we toch echt weer hard aan de slag voor het klimaat.


Nieuws? Ook weinig tijd voor gehad. Alleen een artikel over het smelten van de Noordpool.
Wanneer is de eerste virusmars?

Het overzicht van de wereldwijde temperatuurafwijkingen is gebaseerd op de metingen van RSS MSU TLT 4.0, GISS – gistemp v4, Hadcrut4 (4.6), NOAA/NCEI (NOAAGlobalTemp v5), Copernicus ERA5 en JMA.
We nemen daar maandelijks het gemiddelde van en bepalen ook nog het lopende gemiddelde over alle metingen van 36 maanden (drie jaar), 132 maanden (elf jaar) en dertig jaar. Let op: het gaat hier om gemiddelde afwijkingen over meerdere reeksen met verschillende referentieperiodes. Getallen bieden dus alleen een indicatie van de trend.

Reacties (3)

#1 Hans Verbeek

Door de afname van het vliegverkeer is de lucht weer echt blauw geworden, tijdelijk. Dat komt natuurlijk ook door de aanvoer van droge, koude lucht deze week.
Door de nachtelijke afkoeling wordt maart 2020 kouder dan februari 2020. Dat komt maar zelden voor, dat maart kouder is dan februari. In De Bilt gebeurde dit in 1995 voor het laatst.

  • Volgende discussie
#2 okto

Experts zeiden de laatste dagen in de media dat ze verwachten dat de impact van het coronavirus op de CO2-uitstoot beperkt is. Ik begrijp dat niet. Ik denk dat de gemiddelde expert zwaar onderschat hoe keihard de relatie is tussen economische groei en CO2-uitstoot, alsmede zwaar onderschat hoe zwaar de corona-crisis is/wordt.
Mijn verwachting is dat de CO2-uitstoot dankzij Corona fors naar beneden gaat. Zojuist heeft het CPB voorspelt dat er een krimp van wel 10% kan optreden als de maatregelen een jaar moeten duren. En die maatregelen die gaan minstens een jaar duren, en misschien wel twee jaar – elk beetje inzicht in een SIR-model leert dat we hier echt niet vanaf zijn binnen een jaar. Enkel de economische krimp die dat veroorzaakt zal een zeer aanzienlijke daling in de CO2-uitstoot opleveren.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#3 Raymond Horstman

Er is een interessant artikel in Klimaatveranda.nl hier over. Er staat ook een grafiek in over CO2-emissies en die laat zien dat economische crises in het verleden vrij snel weer waren overwonnen. De reden is dat regeringen maar ook centrale banken snel en overvloedig maatregelen nemen om het economisch leven weer op gang te krijgen. Dus nee ook het corona virus zal slechts een beperkt en tijdelijk effect hebben. Wat we nu zien is een tijdelijk en afgedwongen uitstel van de vraagkant naar goederen en diensten die de aanbodkant heel snel weer kan leveren. Zo gauw deze crisis is opgelost zullen de mensen zo snel mogelijk weer over willen gaan op een normale manier van leven zoals ze dat gewend waren voor het virus. Wat wel interessant is aan het zelfde figuur is dat de CO2-emissie per product BNP in de zelfde periode gehalveerd is. Bij een scenario business as usual kan dit makkelijk opnieuw gebeuren. Maar wat is nu nog as usual?

  • Vorige discussie