Wereldtemperatuur | Update augustus 2021

Serie:

DATA - Alweer een maand moeten overslaan met deze update vanwege haperende datasets bij de Britten. Brexit maakt meer kapot dan je lief is, ook klimaatdatasets dus….
Maar goed, hier dus weer een update. Dit keer tot en met augustus 2021. En hoewel we het hier een deel van de zomer als matig hebben ervaren (wat klopt als je alleen naar de laatste 20 jaar kijkt), waren het wereldwijd toch gewoon weer top 10 maanden. En dat ondanks de lang aanhoudende La Nina.
Hier het overzicht. En voor de trouwe en oplettende lezer mogelijk een verrassende verandering.


De verandering zit in de overschakeling op de nieuwste versie van de HadCRUT dataset. Tot voor kort gebruikten we 4.6. Inmiddels is alweer de vijfde generatie uit (5.0.1 nu). Dat was eigenlijk al zo eind vorig jaar. Alleen toen waren de maandelijkse gegevens nog niet actueel beschikbaar. Vanaf 2 maanden geleden dus wel.
Hier een uitleg over de nieuwste versie.

Geen verder klimaatnieuws dit keer. Maar ik sta wel graag even stil bij de vermelding van de Nederlander Geert Jan van Oldenborgh samen met Friederike Otto in de lijst van 100 invloedrijke mensen wereldwijd van Time. Zijn werk voor het verzamelen, beschikbaar stellen en analyseren van weer- en klimaatdata is al jaren van onschatbare waarde.

Het overzicht van de wereldwijde temperatuurafwijkingen is gebaseerd op de metingen van RSS MSU TLT 4.0, GISS – gistemp v4, Hadcrut5 (5.0.1), NOAA/NCEI (NOAAGlobalTemp v5), Copernicus ERA5 en JMA.
We nemen daar maandelijks het gemiddelde van en bepalen ook nog het lopende gemiddelde over alle metingen van 36 maanden (drie jaar), 132 maanden (elf jaar) en dertig jaar. Let op: het gaat hier om gemiddelde afwijkingen over meerdere reeksen met verschillende referentieperiodes. Getallen bieden dus alleen een indicatie van de trend. De metingen zijn boven het zee en aardoppervlak (leefniveau).
Individuele grafieken van genoemde datasets zijn hier te vinden.

Reacties (2)

#1 Hans Custers

Kleine aanvulling. Geert Jan van Oldenborgh en Friederike Otto staan in die lijst van Time vanwege hun werk voor World Weather Attribution. Friederike Otto omschrijft wat ze doen als forensische klimaatwetenschap. Ze analyseren weer- en klimaatgerelateerde rampen met beproefde wetenschappelijke methodes en zorgen ervoor dat die analyses snel – binnen enkele weken na de ramp – beschikbaar zijn.

  • Volgende discussie
#1.1 majava - Reactie op #1

Trieste aanvulling. Geert Jan van Oldenborgh is overleden. Was pas 59 jaar.
https://www.nu.nl/klimaat/6162220/baanbrekende-klimaatonderzoeker-geert-jan-van-oldenborgh-59-overleden.html

Nederland had dus een prachtige wetenschapper die het zomaar tot de lijst meest invloedrijke personen schopte en zijn veel te vroege overlijden krijgt alleen aandacht in een handjevol media. Telegraaf: niks. AD: wie? NRC lukte het vandaag eindelijk dan. Trouw: stilte. Heerlijk die Nederlandse cultuur die we zo fier moeten beschermen tegen dat mocro-gespuis. Fijn toch dat ik niet hoef te lezen over mensen die iets betekend hebben, maar godzijdank wel over alle domme eikels in TV programma’s. Godverdomme.