DATA - Ja, alweer een update! Omdat de vorige zo vertraagd was, maar de Britten hun achterstand aan het inlopen zijn.
April 2019 was in onze reeks de op een na warmste april maand sinds 1979. En de langlopende gemiddelden voor 11 en 30 jaar gaan door met het vestigen van records.
Hoewel dit geen reden is voor een feest, is het wel leuk om te melden dat dit de 100ste update is in deze reeks. We begonnen in januari 2010. In die tijd is de aarde structureel alweer 0,14 graden warmer geworden.
Twee kleine berichten van het klimaatfront dit keer. De eerste gaat over de plotselinge sterke stijging van de hoeveelheid methaan in de atmosfeer. Dat is geen goed teken.
Het tweede bericht gaat over de accuratesse van de GISS data. Voer tegen de klagers dat de data vast gemanipuleerd is.
Oh, en ook interessant om te weten is dat het gezamenlijk zee-ijsoppervlak van de Noord- en Zuidpool al anderhalve maand op record laag niveau zit.
Het overzicht van de wereldwijde temperatuurafwijkingen is gebaseerd op de metingen van RSS MSU TLT 4.0, GISS – gistemp v3, Hadcrut4 (4.6), NCDC, Copernicus ERA5 en JMA. We nemen daar maandelijks het gemiddelde van en bepalen ook nog het lopende gemiddelde over alle metingen van 36 maanden (drie jaar) , 132 maanden (elf jaar) en dertig jaar. Let op: het gaat hier om gemiddelde afwijkingen over meerdere reeksen met verschillende referentieperiodes. Getallen bieden dus alleen een indicatie van de trend.
Reacties (6)
Gecondofeliciteerd, Steeph!
Hulde voor deze prestatie, Steeph! Een goeie tegenhanger van de Waan van de Dag en ander nieuws met beperkte houdbaarheid. De aanhouder wint.
Petje af voor Steeph!
Wie is die “wipneus” van die laatste grafiek?
Bedankt weer Steeph, fijn dat je dit doet.
En inderdaad, @1,@2,@3.
Weet je Steeph dat je een paar jaar terug nog wat zat te verzuchten. Ik ben erg blij dat je bent blijven doorgaan met de reeks en met de bijbehorende artikelen en inzichten en dat jouw grafiekjes meer en meer worden opgepikt door de media. Op nog vele jaren slecht nieuws dat in jouw vorm desalniettemin erg gewaardeerd wordt.