Wereld Sociaal Forum: tienermeisje aan het kruis

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

KruisbeeldMensen staren verbaasd omhoog. Op het terrein van het Wereld Sociaal Forum torent een houten kruis met een levensgroot vrouwenlichaam boven de mensenmassa uit. Ook al snapt niet iedereen meteen wat het betekent, toch zijn de uitlopende reacties heftig.

Na navraag bij de maker van het ‘kunstwerk’ blijkt het een protest te zijn tegen de anti-condoomcampagne die gevoerd worden door de Paus en President Bush van de Verenigde Staten. Volgens de maker een beleid dat niet gebaseerd is op de realiteit.
Hij is naar het Wereld Sociaal Forum gekomen om een debat aan te wakkeren, niet alleen in de westerse landen, maar ook in Afrika zelf, waar de Aids problematiek het grootst is.

Het is gewaagd om hier een beeld als dit neer te zetten. De bevolking van Kenia is overwegend christelijk. Maar juist daarom wilde de maker een statement neerzetten. Na het WSF zal het meisje aan het kruis nog in Rome voor het Vaticaan worden geplaatst om het debat nog verder te doen oplaaien. Kijk hier voor filmpje over het kruis .

Het WSF wordt op internet gevolgd op lokaalmondiaal, onzeWereld en globalisering.com.

Reacties (6)

#1 biepbiep

Door de paus en Bush he.

’t is me het duo wel.
Ik kan helaas het filmpje niet zien vanwege te trage lijn.
Maar ik kan me er iets bij voorstellen.

  • Volgende discussie
#2 s.aalbersberg

Het lege kruis is een symbool van hoop en leven,waarom omdat Jezus daar aan stierf voor ons, ik was net zo goed schuldig toen de spijkers door zijn handen gingen!!
Maar prijs God het kruis is leeg.
Jezus werdt er afgehaald om 3 dagen daarna op te staan uit de dood!!
Hij regeerd en zit aan de rechterhand van God de Vader.
Het lege kruis wijst voor mij juist op de overwinning,
Toch was het Petrus die zich omgekeerd liet ophangen aan het kruis omdat hij niet op dezelfde manier wilde sterven als Zijn Meester.
Een paar jaar geleden zag ik ook een man met een groot kruis op zijn rug, hij trok over de hele wereld om de mensen, waar dan ook het evangelie van het kruis te brengen
Het Goede nieuws, het kruis is leeg,Jezus heeft overwonnen.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#3 Sir Humphrey

Ik heb het filmpje wel gezien, en het opvallende is dat de kunstenaar claimt een debat over condooms en aids op gang te willen brengen, maar zoals goed opgemerkt door het publiek, gaat het beeld helemaal niet over aids: het is het zwangere meisje dat geofferd wordt. De eerste twee dames geven twee verschillende commentaren – en die zijn best interessant, zeker vanuit een ’theologisch’ standpunt bezien: is de kruisiging juist het symbool van iets moois (de vrouw die met haar zwangerschap een offer brengt aan de wereld), of een teken van marteling dat de onderdrukking van de vrouw laat zien? Met aids heeft het in ieder geval heel weinig te maken.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#4 Sir Humphrey

Maar goed, ik probeer ook maar wat. Misschien is wel gewoon een poging van de kunstenaar een beetje te plagen, en verder verzint iedereen er een slap lulverhaal bij…..

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#5 Sigi

@Sir Humphrey
Het feit dat het meisje zwanger is geeft al aan dat ze sex heeft gehad zónder condoom. De kans is dan groot dat zij en haar baby (nu of door de geboorte) óók hiv besmet zijn geraakt.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#6 Sir Humphrey

@ Sigi: dat is wel wat ver gezocht. Een aidspatiënt aan het kruis was duidelijker en confronterender geweest. Of, om in dezelfde sfeer te blijven, Jezes (of de Paus) met een zeis in de hand, afgebeeld als Magere Hein. De mogelijkheden zijn eindeloos

  • Vorige discussie