Recycling is altijd wat lacherig behandeld in de grotemensen economie. Het was meer iets voor overjarige hippies en de geitenwollensokken brigades. Want het is toch veel goedkoper om weg te gooien dan om te hergebruiken. En hierbij dacht men dan vooral aan verpakkingsmateriaal zoals flessen. Maar nu weten we dat we zonder economische crisis ongeveer op dit moment tegen een blijvend tekort aan koper aan hadden kunnen kijken. Een tekort dat er binnenkort hoe dan ook komt met al die elektrische auto’s van morgen. Vandaar ook het blijmoedige verhaal vorig jaar in een krant van een afvalscheider die zijn investering wel rendabel dacht te krijgen als de grondstoffenprijzen verder zouden stijgen. Op dit moment dalen de grondstoffenprijzen echter, zodat recycling nog verder achter de waarnemingshorizon van beleidsmakers verdwijnt. Volkomen ten onrechte, want recycling wordt een van de belangrijkste aspecten van duurzaam beleid en zeker ook een bloeiende bedrijfstak.
Recycling is meer dan terug-naar-de-statiegeld-melkfles, waar ik zelf overigens niet zo’n voorstander van ben, want ik sjouw al genoeg met die bierkratten. Laten we de verpakkingsmaterialen even voor wat ze zijn, dan is het eerste belangrijke aspect van recycling het terugwinnen van kostbare grondstoffen. Nemen we koper als voorbeeld, dan zie je nu al veel activiteiten om dit materiaal uit de afvalstroom te halen. Maar in de praktijk blijken er nogal wat beperkingen. Koper zit te vaak verpakt in lastige materialen zoals de isolatiemantel bij koperen kabels. In veel gevallen kan men die eraf strippen, maar niet altijd en dan wordt de isolatie weggebrand. Dat laatste is iets dat uit milieuoogpunt ongewenst is. Maar het kan erger. Soms zit koper in een irritante kunsthars verpakt waarmee het tot een geheel versmolten is. Krijg het daar nog maar eens uit. Deze vorm van assembleren van koperen onderdelen is vooral op de kostprijs gebaseerd. Het monteren van een losse spoel in een samengesteld onderdeel met bijvoorbeeld schroeven is duurder. Toch zou je dat verplicht moeten stellen om de terugwinmogelijkheid te optimaliseren. Je zou mede moeten gaan ontwerpen voor recycling. Met een mooie kreet heet dit: Design For Recycling. Op kleine schaal gebeurt het al ontdekte ik laatst, toen ik een apparaat uit elkaar haalde. De koperen wikkelingen van een motor waren met één enkele schroef los te halen. Er zat alleen nog een kunststof kraagje op voor de connectoren.
Een andere drijfveer om aan recycling te doen is het verkleinen van de afvalberg. Op beperkte schaal zijn er maatregelen genomen om kunststoffen makkelijker uit de afvalstroom te halen. Denk aan het merken van auto-onderdelen met een materiaalcode. Maar bij bijvoorbeeld verpakkingen is er weer weinig dwang. Daar berust het coderen op vrijwillige deelname van de fabrikanten, het bekende polderlabbekakken beleid (denk maar aan “plastic heroes”). Toch wordt er elders in Europa, bijvoorbeeld bij onze oosterburen, al veel meer gedaan aan afvalscheiding. Uiteindelijk zullen we er ook naartoe moeten om zo veel mogelijk materiaal terug te winnen. Voor het gedeelte dat niet terug te winnen is zullen we zo veel mogelijk een toepassing moeten zoeken. Heel belangrijk bij het recyclingdenken is tenslotte nog het voorkomen van onnodig afval. Een prachtig voorbeeld hiervan is de universele oplader voor GSM’s. Jammer genoeg beperkt deze Cradle2cradle maatregel zich tot GSM’s. Want als ik daarvoor maar één lader nodig heb, dan liggen er altijd nog vier andere in de la. En als lowtech mens ben ik dan vast een gunstige uitzondering. Bij vrienden zag ik al eens een krat met laders op zolder staan. De oplossing zou zijn: één universele lader voor een reeks batterijtypen. Met slimme detectietechniek en een delta-V bewaking van de laadstroom is dan iedere batterij/accu op te laden.
Wat moet de (Europese) overheid nu snel doen? 1) Wetgeving ontwikkelen op het gebied van Design For Recycling en het voorkomen van onnodige accessoires 2) Wetgeving ontwikkelen om afval te kunnen identificeren 3) Wetgeving ontwikkelen om de afvalstroom verder te scheiden en hergebruiken. Als de kosten van grondstoffen en afvalverwijdering verder stijgen is op dit gebied een bloeiende nijverheid mogelijk met heel wat werkgelegenheid (goed nieuws voor vroegtijdige schoolverlaters). Net wat we nodig hebben. Als we nu de contouren schetsen van toekomstig beleid zullen de neuzen van investeerders al in de gewenste richting gaan staan. Dat kan helpen om eerder uit deze crisis te komen.
Reacties (25)
Het is zo jammer dat er al een grote tijd een recycle premie wordt betaald. Met deze gelden kan geen succes verhaal worden geschreven over recycling, er is alleen een grote pot met geld gecreeerd. We zijn niet in staat goede recycling te regelen door wet of regelgeving.
Laat het over aan de economie die zal bij een afnemende globalisering andere waarden definieren over duurzaamheid. bij een kleinere, langzamere economie zal de vervangen van producten anders worden gedreven dan door uitbreiding van functies. Er zal een werkelijke bijdrage moeten worden geleverd aan duurzaamheid. Laat duurzame producten weer echt duurzaam worden..!
Ik ga het later aandachtig lezen Ippekritis, beetje pressé.
Als ik de cartoon zie denk ik gelijk aan “Soylent Green”. Recycled hanged men.
http://en.wikipedia.org/wiki/Soylent_Green (voor de jeugdigen onder ons;)
@larie: The book is better.
http://en.wikipedia.org/wiki/Make_Room!_Make_Room!
Compleet kulverhaal waar de producent weer de zwarte piet krijgt de consument het slachtoffer speelt en de overheid aan het werk moet. Zeehondje huil verpakkingsbelasting huil huil.
Veiligheidseisen en de markt dwingt een producent tot bepaalde stappen, don’t push the eco limit om de kosten verder nutteloos op te jagen..
kunsthars isoleert, als jij daar een concurrerend eco product voor kunt bedenken is dat knap werk,het is een westerse producent nog niet gelukt.
Stalin oplossingen moedertje staat zal wel even pushen werkt niet of het moet oorlog zijn.
Duurzaamheidsgezeur van een one for all oplader terwijl de gemiddelde burger nog geen 6 maand met zijn toestel doet omdat het een trendy gadget is.
Zijn auto om de 3 jaar inruilt, ieder jaar een kekke zonnebril aanschaft en zijn peuk aansteekt met een wegwerpaansteker.
Hoeveel plastic zijn koters ieder jaar aan prullaria en spelcomuters gebruiken ach. details.
Let’s make the products green want omzetdaling kunnen we niet hebben.
Neem dan de boer op klompen die 10 jaar doet met zijn overall en 1 peertje van 20 watt gebruikt als licht therapie en rijdt op een trekker uit 1949 ( biodiesel ).
Ter Uwer informatie , onze afval verbrander Twence is net klaar met zijn derde giga uitbreiding, draait als een tierelier en neemt ook buitenlands huisvuil aan.
Lang niet alle recycling is rendabel, dat is al lang duidelijk. Kan alleen bestaan met dikke subsidie. Beetje jammah dat idealistische dwazen hiervoor doof en blind blijven.
Ook al roepen ze heel harD: “ENOMISCHE CRISIS” recycling blijft meestal onrendabel en alleen mogelijk met subsidie.
Ze gaan bij bosjes failliet die recyling bedrijven btw.
http://www.pzc.nl/regio/walcheren/article2653605.ece
http://www.pzc.nl/regio/walcheren/article2653605.ece
http://www.curatoren.nl/fo/verslag_faillprofiel.php?id=99192
http://www.trotsemoeders.nl/2008/04/14/verwerkingsfabriek-voor-wegwerpluiers-failliet/..
etc etc
Het wordt toch even tijd dat er in dit soort artikelen wat marktbewustzijn wordt gecreëerd. Een recyclingsbedrijf kun je zien als een handelaar in gebruikte materialen. Het is leuk als de grondstofprijzen stijgen en je nog een voorraadje tegen lage prijzen hebt ingekocht. Het is tijdelijk vervelend als de prijzen dalen en je hebt te hoog ingekocht, maar meestal zie je dat wel aankomen.
Lage prijzen maakt niet uit, dan koop je gewoon lager in, als je maar zorgt dat je marge overeind blijft.
Ik heb nog niet meegemaakt dat de prijzen zo laag waren dat je geen aanbod meer kreeg. Tegen de tijd dat we geen aanvoer meer van gebruikte materialen hebben, staat de wereld volgens mij werkelijk aan de rand van de afgrond.
De composites die moeilijk te scheiden zijn douwen we door de shredder. Branden en vuur doen we al tientallen jaren niet meer. De meeste (bijna alle) kunststoffen zijn lichter dan metalen dus na een paar shredderbeurten door verschillende shredders wordt het kunststof eruitgeblazen en hou je metaal over.
De afvalberg/markt voor afvalverwerkers groeit niet substantieel en wij importeren inmiddels af en toe uit Oost-Europa en Rusland en dan ook weer, alleen als de marge goed is! Meestal echter zijn de Chinezen ons voor, maar ja, je moet ook niet alles willen hebben.
Probleempje zijn accu’s en de bijbehorende vloeistoffen. Vloeistoffen zijn sowieso af en toe een probleem, ook voor de gezondheid van de verwerker.
Ben benieuwd hoe ze dat gaan oplossen als over een jaar of negen tot 15 die Priussen in grotere aantallen aangeboden gaan worden.
Gelukkig zijn aandelen nog wel rendabel :P
Dank je su.
neem gewoon moderne herbruikbare luiers. Goedkoper en je krijgt in belgie ook nog subsidie..
http://www.bambinex.com/
Hema
“Neem dan de boer op klompen die 10 jaar doet met zijn overall en 1 peertje van 20 watt gebruikt als licht therapie en rijdt op een trekker uit 1949 ( biodiesel ).”
20 watt?, jeez,
Ik ken een boerenfamilie die in een schoenendoos woont.
http://www.youtube.com/watch?v=Xe1a1wHxTyo
Ik trek je lijn door, Hema, if U get my drift;)
@Sikbock,
Ben/word je papa? :)
of incontinentie
@ MP: nee ik koop af een toe een doos luiers om er feeling mee te krijge ;-)
@4 Gelukkig probeert u niemand anders de slachtofferrol aan te meten. Huil huil, de producent wordt gedwongen. En waar komt het idee bij de consument vandaan dat het nodig is elke 6 maanden van mobiel te wisselen? Lekker zeiken, stuurman aan wal. Of bent u zo’n eerlijke boer die 10 jaar met zijn overall doet en drie weken met een kuiken?
de consument bepaalt lekker zelf wat- en hoeveel ie consumeert.. de consument kan de salonsocialist daarbij missen als kiespijn
nee timmetje, de geestelijke labiele consument wordt gehersenspoelt door de marketing hoeren die ook hier rondlopen met hun advertenties.
Gedwongen door het kapitalistisch systeem waar men hier zo graag over klaagt maar wel in leeft.
Om deel uit te maken van de kudde dien je je trends up to date houden anders ben je een outcast.
De grroene jongens doen exact hetzelfde lobbyen met hun marketing tools om de consument “bewust”te maken wat ze fout doen.
Ooit hier een ” advertentie ” gezien met het verzoek te gaan minderen of een long lasting product te kopen, Ik niet.
Mag ik een teiltje? Kunnen we nog zelf nadenken?
Ik doe al 6 jaar met hetzelfde lulijzer en koop producten die kwalitatief zo goed zijn dat ze jaren meegaan.
Meneer hierboven heeft geen idee hoe een trafo of een spoel functioneert of gefabriceerd wordt noch over isolatiewaarde cq veiligheid.
Kennis van kunststoffen en recycling ?
Fijn dat Harry nog even wat bedrijfsmatige info erbij gooit om het wat realistischer te maken ipv de met bierkratten sjouwende dagdromerij van ippekrites.
1 universele oplader voor 30 verschillende batterijen en 498 telefoon varianten omdat ons milieu kapot gaat vanwege onze wens een individu te wezen in ons kuddegedrag.
volgt U het nog?
Salonsocialist? Als in links lullen, rechts zakken vullen? Was het maar waar.
Mocht u vroeger ook nooit meedoen met voetballen?
ik doelde niet op jou timmie
en @16
Waar haal je het vandaan dat ik gefrustreerd ben over ‘het systeem’? Word even realistisch en kijk hoe het beide kanten op werkt. Het kan me niet minder schelen of er consumenten gehersenspoeld worden, laat staan of de producent tot ‘bepaalde stappen’ wordt gedwongen.
Je doet het heel goed hoor, met je oude telefoon, schouderklopje verdiend. Dat compenseert ruimschoots voor je gemiep dat er niets aan te doen is en we allemaal naar de klote gaan.
Ik voel aan m’n klompen dat er licht is aan het einde van de virtuele (want dat is economie, een gedachte) tunnel.
*aandelen koopt*
Ik begrijp niet waarom iets niet met regelgeving geregeld kan worden. Kijk naar het roken. Toen we er nog samen uitkwamen was de roker de baas. Nu is de niet-roker eens een poosje de baas. Tot er een burgeroorlog komt althans. Toen kon ik de kroeg niet in vanwege de dampen. Nu niet vanwege het sjagrijn. Voor de slachtoffers verandert er weinig, welke wet je ook hebt.
@ Hemaworstje. Wanneer zet je weer zo’n leuke foto bij je onnozele reacties? Daar hebben we meer aan dan aan dat hersenloze gezeik.
Fraaie post, ik heb al vijf verschillende containers van de gemeente en het mogen er wat mij betreft meer worden.
–niet nog een hematampon aub.
–kroeg is rook drank herrie en zweet. In Spanje is er vrijwel in elk dorp nu een illegaal cafe. (gerund door de teloorgegane legale kroeg uitbater), de verliezer is de staat.
wat een naief geloof in maakbaarheid ippekrites..
Probeer het zo te zien: vergelijk de overheid met een supercomputer die een beperkte opslag-capaciteit heeft. Die supercomputer kan alleen maar algemene regels formuleren.
Daarnaast heb je 16 miljoen inwoners die je kunt vergelijken met kleine computertjes. Die kleine computertjes hebben samen veel meer opslagcapaciteit en locale kennis en maken hun eigen afwegingen.
Zijn die 16 miljoen kleine computertjes samen niet veel slimmer en effectiever dan die grote supercomputer?
Wat een naïef geloof in metaforen.
@Ippekrites
In de recycling doet de markt al decennia z’n werk. Sinds een tiental jaar hanteert men verwijderingsbijdragen, maar omdat de recylcing in Nederland zo efficient is, bulken de instanties die de verwijderingsbijdragen innen van het geld.
Maar nu even een lesje economie:
Meer regelgeving betekent meer kosten; is dus kostprijsverhogend. Als ik mijn metalen duurder aan de smelter moet leveren dan de gedolven natuurlijke grondstof, dan denk ik dat we werkelijk op de verkeerde weg zitten.